Kulturális programok sorakoznak most szombaton

2016. szeptember 17. 08:40

Nemcsak a Színházak éjszakáját, a Nyitott templomok napját és a kulturális örökség egy napját is szombaton tartják. Ingyenes koncertek, előadások, kiállítások, az Ars Sacra fesztivál és számos egyéb program várja a látogatókat Budapesten és szerte az országban.

2016. szeptember 17. 08:40

Ma van a Színházak éjszakája, amelynek alkalmával harminc budapesti teátrum több mint kétszáz rendhagyó programmal várja az érdeklődőket betekintést engedve a színház világába, a készülő előadásokba, a színházi háttérmunkába.

Az ötödik alkalommal megvalósuló Színházak éjszakája eseményei a korábbi évekhez hasonlóan egyetlen karszalaggal látogathatók. Az idén a Színházak éjszakáján az esélyegyenlőségre szeretnék felhívni a figyelmet: több színház audionarrációval, akadálymentes járatokkal, jeltolmácsolással készül. Az eseményen részt vesz a Baltazár Színház is, amely fogyatékossággal élőkkel együtt hoz létre előadásokat.

Színházak éjszakája: bőkezű a kínálat

A különleges, interaktív programokat kínáló rendezvényhez az idén több vidéki színház, köztük Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Szombathely és Kecskemét teátruma is csatlakozott.

A délelőttől hajnalig tartó rendezvény programjai között bábjáték, impro-maraton, táncóra, színpadtechnika-show, szabadegyetem, szerepcsere, felolvasószínház, playback-színház és nyílt próba is megtalálható. Bevezetik a nézőket a színházak rejtett zugaiba, lesz alkalom a beszélgetésre a társulatok tagjaival, a színészek rövid jeleneteket, különleges színpadi produkciókat mutatnak be.

A kezdeményezéshez az idén csatlakozott a Baltazár Színház, az RS9, a Sanyi és Aranka Színház, a Turay Ida Színház, a Momentán Társulat, valamint a Vidám Színpad. Mellettük a Színházak éjszakáján idén is részt vesz az Átrium Film-Színház, a Bethlen Téri Színház, a Budapesti Operettszínház, a Budapest Bábszínház, a Dumaszínház, a Játékszín, a József Attila Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Magyar Állami Operaház, az Örkény István Színház, a Pesti Magyar Színház, a Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, az Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem), a Szkéné Színház, a Thália Színház, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza, az Újszínház és a Vígszínház.

A rendezvényről további információ a szinhazakejszakaja.hu oldalon érhető el.

Nyitott templomok napja az Ars Sacra fesztivál keretében

Az Ars Sacra Fesztivál keretében ma tartják a Nyitott templomok napját, amikor a történelmi egyházak templomai megnyitják kapuikat, és bemutatják építészeti, művészeti kincseiket, valamint színes programokon ismertetik meg a betérőket a zsidó-keresztény kultúrával és az egyházi közösségekkel.

A program keretében több mint száz templomban tartanak ingyenes templombejárást, tárlatvezetést, koncerteket, kiállításokat és előadásokat.

Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferensének tájékoztatása szerint a budapesti Szent István-bazilikában este a Szent Efrém Férfikar közreműködésével tartanak szentségimádást. Az esztergomi bazilika altemplomában és a látogatók előtt elzárt terekben is lesz ingyenes tárlatvezetés, a gyermekeknek pedig Csiga-biga-bazilika címmel szerveztek múzeumpedagógiai foglalkozást, amelyen játszva ismerhetik meg a főszékesegyházat.

A fővárosban összesen harminc templom várja különböző programokkal a látogatókat, de számos vidéki és két határon túli templom is megnyitja kapuit.

Ma van a kulturális örökség első napja is

Országszerte több mint 250 helyszínen várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap többek közt tárlatvezetésekkel, épületbejárásokkal, kiállításokkal, koncertekkel és játékos programokkal a Kulturális örökség napjai országos rendezvénysorozat keretében. Főúri paloták, kastélyok, kúriák, várkastélyok, lakóházak, népi épületek, ipari épületek, szakrális terek, temetők, közintézmények, múzeumok, galériák és könyvtárak nyílnak meg a látogatók előtt és tartanak épületvezetéseket, tematikus sétákat, gyerekfoglalkozásokat, kiállításokat és koncerteket.

Budapesten első alkalommal lesz látogatható például a Nemzetgazdasági Minisztérium József Nádor téri épülete és a Citadella belső terei, de szerveznek programokat a Várkert Bazárban, a BKV múzeumaiban és a Nemzeti Kulturális Alap székházában is.

Szolnokon több száz éves könyvek kiállítása, tárlatvezetés, restaurátor-műhely látogatása, hálókötés, népdaléneklés is szerepel a különböző helyszínek programjai között. A tiszadobi Andrássy-kastélyban rendhagyó tárlatvezetéssel, fotókiállítással és az épület történetét bemutató előadással készülnek, Veszprémben a Benedek-hegyi óvóhely mellett felfújható planetáriumba várják az érdeklődőket. Megnyitja székházát a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a 19. század közepén emelt szegedi Zsótér-házat pedig Koczor György Ybl-díjas belsőépítész mutatja be a vendégeknek. 

Győrben az épített és a természeti értékeket mutatják be, Sopronban a múzeum színjátszó társulata eleveníti meg a történelmet, Sopronkövesden pedig több mint egy tucat helyszínen rendeznek programokat. Kecskeméten orosz fémikonok kiállításával, ingyenes tárlat- és épületvezetésekkel készülnek, a kiskunhalasi kerékpáros vagy gyalogos Cool-túra résztvevői pedig a térség kulturális értékeit ismerhetik meg egy játékos vetélkedő formájában.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!