A hatalmi koncentráció alternatívái

2016. június 12. 13:09

A rendszerváltás óta tapasztalható, hogy a választók büntetik a belső konfliktusoktól terhelt pártokat.

2016. június 12. 13:09
Mikecz Dániel

„Az elmúlt pár hétben mind a három, parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki párt esetében előkerültek olyan konfliktusok, amelyek összefüggnek a pártszervezetek struktúrájával, a hatalom koncentrációjának mértékével. Vona Gábor a Jobbik alapszabályában lefektetett pártelnöki jogával élve vétózta meg Novák Előd alelnöki jelöltségét. A Jobbikban folyó személyi változásokat a pártelnöki hatalom megerősítéseként, a Fideszre jellemző hatalmi koncentráció másolásaként értékelte több elemző is. Az LMP társelnöke, Schiffer András a háttérbe húzódását bejelentő interjújában tettének egyik okaként a társelnök gyenge hatáskörét nevezte meg. A belső demokráciájára olyan büszke MSZP-ben a dunaújvárosi helyi időközi önkormányzati választás után került nyilvánosságra, hogy milyen ellentétek vannak a pártvezetés és a helyi szervezet között. A hatékony politikai cselekvés feltétele tehát a központosított, hierarchikus szervezet, ahol világos vertikális delegálási rendszer működik, és nincsenek egymást átfedő hatáskörök. A központosítás cáfolhatatlan haszna a gyors reakcióra való képesség és a felső döntések végrehajtatásának lehetősége. További szempont, hogy a hatalmi koncentráció elejét veszi a párton belüli viták nyilvánosságra kerülésének. A rendszerváltás óta tapasztalható, hogy a választók büntetik a belső konfliktusoktól terhelt pártokat.”

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2016. június 12. 20:19
A Magyar Narancs állandó szerzőjének cikke itt is milyen sikeres. Ill. a MaNcs-nál nem ennyire.
marko11
2016. június 12. 20:05
"A hatékony politikai cselekvés feltétele a központosított, hierarchikus szervezet, ahol világos vertikális delegálási rendszer működik..." És nincs visszapofázás. A fentebb álló parancsot ad, a lentebb álló meg jelent. Persze csak olyat, ami a nagyfőnöknek kedvére lesz. Így aztán a nagyfőnök szép lassan elveszíti minden kapcsolatát a valósággal.
Héja
2016. június 12. 18:30
A lapos hierarchia előnyeit a tetvek rég felismerték.
Mich
2016. június 12. 16:44
Libsi-bolsi-náci birkáknak kell a Vezérkos... Azért átmennek a másik nyájba is. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!