Lázár elégedetlen volt vele, ezért távozik posztjáról L. Simon László

2016. június 30. 14:57

Két személyi változásról is beszámolt a csütörtöki kormányinfón Lázár János: L. Simon László azért távozik, mert a Miniszterelnökséget vezető miniszter elégedetlen volt a munkájával, de hamarosan ott hagyja a kormányt Németh Lászlóné is, aki nyugdíjba vonul majd. A sajtótájékoztatón emellett szóba került még a Brexit, a Liget-projekt, a kvótanépszavazás és az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodás is.

2016. június 30. 14:57

Magyarország célja, hogy Nagy-Britannia, ez az erős nyugati hatalom stratégiai szövetségesünk maradjon – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. A miniszter kifejtette: a kormány felállít egy munkacsoportot a Brexit következményeinek kezelésére. Magyarország érdeke a gazdasági és politikai együttműködés fenntartása Nagy-Britanniával. Lépéseket tesznek, hogy a hosszú tárgyalási folyamat eredményes legyen a kilépés és az új együttműködési feltételek megteremtése tekintetében – hangsúlyozta.

Lázár János kiemelte: fontos feladat a Nagy-Britanniában dolgozó több százezer magyar munkavállaló jogainak és érdekeinek védelme magyar-brit és EU-brit viszonylatban is. Hozzátette: a visegrádi együttműködést is erősíteni kell, így a magyar munkavállalók érdekében is közösen léphetnek fel.

Nem az EU ellen szól a kvótareferendum

A miniszter közlése szerint nem az EU ellen szól a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazás, hanem jó példa arra, hogy miként lehet egy fajsúlyos kérdésről beszélni a választókkal. Lázár János azt mondta, hamarosan megindul a kampány, így felmerül a kérdés, hogy mi értelme a referendumnak, milyen összefüggésben áll az európai eszmével. Ha a bevándorlással kapcsolatban nem ismerjük meg a magyarok véleményét, nem tudjuk hitelesen képviselni azt az elvet, hogy alapvető joga egy országnak meghatározni, ki tartózkodjon a területén – magyarázta.

Lázár úgy látja, a brit kilépésről született döntéshez hozzájárult a bevándorlás, és ha nem dönthetnek az országok arról, hogy akarnak-e bevándorlást vagy sem, az szétfeszítheti az EU kereteit.

Ötpárti egyeztetés lesz

A politikus beszámolt arról is: ötpárti egyeztetést hív össze a jövő hét elejére az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény ügyében. Lázár János meglepő fordulatnak nevezte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kizárólag az európai fórumok jóváhagyásához kötné az egyezményt, miközben a magyar parlament határozatot fogadott el arról, hogy a megállapodásról nemzeti szinten is dönteni kíván. Hozzátette: ezen álláspont megerősítését várja a pártoktól.

A tárcavezető egyúttal élesen bírálta Soros György amerikai üzletembert, aki szavai szerint közvetlenül is a színpadra lépve, magyarellenes javaslatokkal és uniós támogatások megvonásával akarja megvalósítani az „iparszerű” bevándorlást.

Lezárták a Liget-kérdést

A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte azt is: a kormány több mint 3 év társadalmi vita és egyeztetést követően lezártnak tekinti a Liget-projekt kérdését. Lázár kifejtette, hogy minden érvet és ellenérvet mérlegeltek az ügyben, megkezdődik a kivitelezés és 2018-2019-re elkészül a beruházás.

Mint mondta, nem világos, hogy ki mi ellen tiltakozik, mivel a zöldfelületek aránya nőni fog a jelenlegihez képest. Megjegyezte: politikai akció lehet a dologban, ugyanakkor mindenkinek be kell tartani a törvényeket. Az építési területet a munkavédelmi és építésvédelmi szabályoknak megfelelően lekerítik, a kerítésen kívül azonban nincs akadálya a tiltakozásnak – tette hozzá.

L. Simon László távozik

Lázár János nem elégedett a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár munkájával, ezért L. Simon László befejezi tevékenységét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség munkájáról beszámolva jelentette be. A tárcavezető alapvetően jó döntésként értékelte több terület és feladatkör Miniszterelnökséghez kerülését.

Arról is beszélt, hogy Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára hamarosan nyugdíjba vonul, emiatt szervezeti és személyzeti változások várhatók a következő időben.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2016. július 01. 09:57
"Simon László azért távozik, mert..." ---------------- Távozik a sz@rt! Érdemei elismerése mellett, más fontos húsosfazék mellé helyezték. (A porig hülyített fidesz-birkák kábítása céljából.)
kurbitalis
2016. június 30. 21:57
" uniós támogatások megvonásával akarja megvalósítani az „iparszerű” bevándorlást." Jó lenne, ha Pintér jobban odafigyelne, mi történik Budapesten. Ma este jártam a Fővám térnél, s máris befészkelte magát három illegális betolakodó. Rendszeresen ki kellene takarítani a fővárost.
valmue2,5
2016. június 30. 20:09
Sajnálom. Egy végtelenül szimpatikus,igazi nemzeti magyar hazaffy lett félreállítva. Nyihihi.....(By@ fideszló ripityom)
Illieral
2016. június 30. 19:46
Jó, hát mondjuk ez a pali tényleg elég vállalhatatlan volt, csak-hát van még jó néhány, plusz ismerve a magyarországi politikai rendszert, biztos valami jó helyre teszik. Kicsit félek, hogy nem azért mondatták le mert hülye, hanem egyéb ok miatt, a hülyeség az nem nagyon kizáró ok sajnos.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!