„Nincs politikai célunk” – György Bence a Faktor.hu-ról a Mandinernek

2015. október 13. 13:56

A 444 nem túl nagy falat, az Origo unalmas és fikáz, a VS.hu-n meg kevés a hír; a Faktorral viszont rövid időn belül az öt legnagyobb hírportál egyikévé szeretnénk válni – mondja a Mandinernek György Bence, a hétfőn elstartolt Faktor.hu ügyvezetője. Állítja, hogy sem Habony Árpád, sem Andy Vajna nem áll mögöttük, és kijelenti azt is, hogy portálja nem lesz része az új jobbos sajtóbirodalomnak. Azt is ígéri: nem fognak politikusokat hülyézni és mindenben a hibát keresni. Interjúnk.

2015. október 13. 13:56
null
Stumpf András

Felvirradt hétfőn az édes bosszú napja?

Értem a célzást... Mondhatnánk így is, de nem a legjobb megfogalmazás.

Arra céloztunk, hogy önt kicsapták a TV2-től, erre elvitt onnan embereket és velük indította el a Faktor.hu-t.

Tényszerű, hogy eljöttem a TV2-től, ahogy más kollégákat is elküldtek – szintén nem tudom, miért. Néhányan elkezdtünk gondolkodni, a többiek meg érdeklődtek és azt mondták, ha izgalmas, jönnek ők is. Izgalmasnak találták a terveinket. Jöttek.

Miért? Van hírportál elég. Hol a piaci rés?

Sok időnk volt elemezni a piacot. Vannak olyanok, akik egyáltalán nem olvasnak interneten híreket, mégpedig azért nem, mert azok nem nekik készülnek. A magyar internet nagyon belterjes.

Ezt elmondta már a Kreatívnak adott interjújában is. Hogy fikázós a net. Csakhogy ott az Origo is meg a VS.hu is, azok nem fikázósak, mégsem kifejezetten sikeresek.

Az Origo egyrészt néha unalmas, számomra legalábbis, de néha fikázós is. Sok sikert nekik is persze, de úgy látom, náluk egyáltalán nem letisztult a koncepció. A VS.hu pedig minőségi termék technikai értelemben, de kevesebb rajta a hír. Nálunk rengeteg hír lesz – teljes körűen szeretnénk kiszolgálni az olvasóinkat. Ha kikerül napi száz cikk, amelyből harminc saját anyag, az teljesen más volumen.

Napi harminc saját cikk?

Igen.

Ehhez harminc embere van?

Újságíró annyi sincs. A cég 34 fős, ebből 28 újságíró. Igen, mindenkinek kell majd írnia naponta, akár többet is. A főszerkesztő is ír majd.

Ön, az ügyvezető is jó példával jár majd elöl?

Néha majd írok én is, igen, de nincs olyan illúzióm, hogy az én cikkeim adják majd a Faktor talapzatát. Azt viszont észrevettem, hogy nagyon jó újságírók nem írnak manapság cikket, mert szerkesztővé váltak. Jó újságíró vagy, legyél szerkesztő. Jó szerkesztő voltál, legyél főszerkesztő. Így néz ki a karrier. Ez nem jó. Nálunk nem ezt szeretném látni.

Jólesett a várakozás a szakma részéről

A tulajjal kapcsolatban nem az a kérdésünk, hogy ír-e majd, hanem hogy valójában kicsoda.

Értem, de szerintem ez a mi esetünkben, egy kis cégnél ez egyáltalán nem fontos.

Hogyne lenne fontos!

Jó, persze, fontos, de lehet tudni: Gábor Lászlónak hívják. Amiért azt mondom, hogy nem fontos annyira mégsem: egy online termék elindításához nem kell hatalmas tőke. Ezt önök is tudják a Mandinernél. Így indokolatlan egy nagybefektetőt keresni mögöttünk.

Hónap végén mégiscsak fizetést kell adnia 35 embernek. Az sok pénz.

Nem most kezdtük a szakmát, ismerjük a hirdetőket, az ügynökségeket, a szereplőket. Nem vettünk volna fel ennyi embert, ha nem állapodtunk volna meg velük. Nagyon jó a Faktor fogadtatása már terv szinten is, jólesett a várakozás a szakma részéről. A minimális technikai előkészületekre is szükség volt persze pénzre, de ez nem jelentős összeg.

Az relatív. Százmilliókról beszélünk?

Dehogyis! Nagyságrenddel kisebb összegről. Iroda, számítógépek, fejlesztő – ennyi kellett az induláshoz.

Ha Habony Árpád nincs is ott a háttérben - ahogy azt szintén a Kreatívnak állította -, Andy Vajna azért igen?

Nincs. Nyilván a nyári pilotforgatás miatt kérdezi, de az lezárult, most nincs vele közös projektünk.

Ezek szerint az akkor tervezett tévé végül megbukott?

Egyáltalán nem gondolnám, hogy megbukott; de hogy mi a terve vele, arról őt kell kérdezni.

Azóta Vajna szándéknyilatkozatot írt alá a TV2 megvásárlására. Tehát mintha tényleg bukott volna a terv.

Én nem tudok az ő terveiről semmit sem mondani, mert ez az ő ügye; de ezzel együtt nem tudok róla, hogy bármi is bebukott volna. Időzítésről nem is beszéltünk.

Az viszont nyilvánvaló, hogy nem okoz önnek erkölcsi, szakmai dilemmát Vajnával dolgozni.

Nagyon szívesen dolgoztam vele, így van. Ahogy sok más szakember, filmes, műsorvezető, televíziós szakember, vagy éppen a Mandiner munkatársai is, akik részt vettek a pilot forgatásán. Kíváncsiak voltak, érdekelte őket. Így voltam ezzel producerként én is.

Időközben viszont kiderült, hogy Vajna a kaszinós bevételeit luxemburgi offshore-ba viszi, hogy ne itthon adózzon. 

Ugyanazt tudom mondani, amit eddig. Volt egy közös projektünk, nem volt benne semmi kivetnivaló és remek volt vele dolgozni.

A Faktorral nincs politikai célunk. Persze fel vagyok készülve rá, hogy be fognak sorolni politikailag.

Ha most nincs ön mögött, végképp nem értjük, kin keresztül és hogyan lesz az új jobbos médiabirodalom része a Faktor.

Sehogyan. A Faktorral nincs politikai célunk. Persze fel vagyok készülve rá, hogy be fognak sorolni politikailag.

És hova fogják besorolni önöket?

Valószínűleg a kormányhoz közel.

Na ugye!

Azért lesz feltehetőleg így, mert az ellenzékiség a mostani trendek alapján sokszor alapvetően stilárisan jelenik meg. Mi pedig nem fogunk politikusokat hülyézni és nem az lesz a célunk, hogy mindenben a hibát keressük. Ha van hiba, meg fogjuk írni, teljesen függetlenül attól, hogy az a kormányra nézve kellemetlen-e. Ahogy számtalan ellenzéki interjút fogunk készíteni, így a publicisták között is lesznek sokan, akikről tudjuk, hogy kritikusak a kormánnyal.

Korábbi énjét mindenki rendesen balosnak írja le a szakmában, édesapja nem csak a Sláger Rádiót vezette, MSZP-s is volt... Mégis, hogy sodródott ezekre a „nem annyira ellenzéki” vidékekre?

Édesapám nagyon józan és okos ember, a legtöbbször egyetértünk és hallgatok is a véleményére. Svédországban él és drukkol, hogy sikeres legyek abban, amit csinálok. Több baloldali orgánumnál dolgoztam, de nem csak azoknál. Az RTL Klub az indulásakor például egyáltalán nem volt baloldali, Krecz Tibor volt a főnököm, aki kifejezetten antikommunista és jóban volt sok fideszes vezetővel. Mégis tisztességes, kritikus, magas színvonalú híradót csináltunk együtt. Amikor a TV2-ben a hírműsorok vezetője lettem, kifejezetten zavart, hogy évek óta ott volt a „vörös kettes” billog a tévén. Azon voltam, hogy ez szűnjön meg. Akkor kezdődött ez, hogy fideszessé tettem a TV2-t.

Pedig nem?

Nem a jelző a lényeg, hanem az, hogy szerintem okkal változtattunk a TV2 jellegén.

Rövid időn belül az öt legnagyobb hírportál egyikévé szeretnénk válni

Nézzük a számokat. A Faktortól hány olvasót vár naponta és mikorra?

Nem szívesen mondanám meg nyilvánosan. Az biztos, hogy rövid időn belül az öt legnagyobb hírportál egyikévé szeretnénk válni.

A 444-et lenyomni cél vagy az túl nagy falat?

Nem hiszem, hogy túl nagy falat lenne.

Volt tévésekkel dolgozik. Sok videó lesz?

Van egy kis interjúszobánk, lesz sok videóanyag, de alapvetően írott terméket készítünk.

Mintha csak Nagy Józseffel beszélgetnénk 2008-ban. Az általa gründolt Zoom.hu ugyanilyen koncepcióval indult, még kis videószobájuk is volt, le akarták nyomni az akkor még indexes Uj Pétert... Aztán egy év után belebuktak.

Nem az iPhone az első okostelefon a világon, mégis piacvezető. Nem gond, ha más is próbálkozott már hasonlóval. Az sem baj, ha a Mandinernek is lesz videós interjúszobája és műsora. A verseny által jobb lesz a minőség. Ha van két jó cipőbolt, híre megy, hogy lehet jó cipőket kapni. Ha meg tudsz írni napi száz jó cikket, az olvasó rádöbben majd: nálad mindent megtalál, amire szüksége van. Ebben hiszek.

Egészen addig, amíg fel nem oldódnak majd a Habony-féle, épp gründolás alatt álló Orbán-párti médiabirodalomban, a Modern Media Groupban?

Semmifajta ilyen megkeresés nem érkezett hozzánk.

Ugye nem haragszik meg, ha Simicska Lajos Fideszről való leválása után ezt kevesen hiszik el?

Nem, nem haragszom meg, értem, hogy mindenki spekulál – ez ellen semmit sem tudok tenni.

***

Fotók: Földházi Árpád.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2015. október 24. 20:31
"Sok az újság valóban, de a minőségre már nem adnak." +1 Egyszerűen elképesztő az a színvonaltalanság, ami a mai újságírást jellemzi. És ez mintha nem is zavarná őket...
Akitlosz
2015. október 24. 20:30
Ez sajnos így van. Csak egy valamiért nosztalgiázok újabban a kommunista idők iránt. Akkoriban nem lehetett egy bizonyos színvonal alatt cikket megjelentetni, voltak úgynevezett "nyomdafestéket nem tűrő szavak", azaz a trágár stílus elfogadhatatlan volt. Ma még/már az MTI-nél sincsen színvonal. Sok az újság valóban, de a minőségre már nem adnak.
mákgubó2
2015. október 24. 20:29
Ki ez a randa zsidó ember?
madarasi.abel
2015. október 24. 20:29
Remélem a 888-at azért tényleg lenyomják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!