VS: Nem vitték kirándulni azt, aki büdös

2015. május 11. 17:15

Egy ercsi iskola 130 milliót kapott integrációs oktatásra, de az abból rendezett egri kirándulásra sok diák nem mehetett, többségében romák – írja VS. A portál szerint volt, akinél az volt az indok, hogy a gyerek büdös, másnál az, hogy lop. A történteket az ombudsman vizsgálja.

2015. május 11. 17:15

A nebulók negyede nem vehetett részt az ercsi Eötvös József Általános Iskola kirándulásán, holott azt abból a pályázati pénzből finanszírozták, amit integrációs oktatásra nyertek el. A részvételből kizárt gyerekek nagy része roma. Mindezt a VS adta hírül.

Volt olyan diák, akinek az ellenőrzőjébe azt írták, „több okból kifolyólag” nem vehet részt az oszálykiránduláson, másoknak szóban adták elő az indokokat. Ezek között szerepelt a gyermek fegyelmezhetetlensége, összeférhetetlensége, de az oldal szerint olyan is elhangzott, hogy a diák büdös vagy lop. 

A hírportál úgy tudja, a kirándulásokat az „Ercsi modell kialakítása az integráció és az egész napos iskola szellemében” című pályázaton szerzett pénzből valósították meg, de az integráció irányába mégsem történt elmozdulás. Informátoruk szerint a valódi cél sokkal inkább az volt, hogy a „fehér gyerekek” ne váltsanak iskolát.

A VS.hu azt írja, nem a kirándulás az egyetlen, ahol felmerül az általános iskolások származás szerinti szegregációjának gyanúja, az osztályok beosztásánál például szintén erről lehet szó. Az iskolai ügyeket az alapvető jogok országgyűlési biztosa vizsgálja. A tanintézmény képviselői nem regáltak a portál megkeresésére.

(Fotó: Google)

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2015. május 12. 09:08
Tételezzük fel,hogy egy iskolában sok a kezelhetetlen agresszív gyerek akik lehetetlenné teszik a normális iskolai tanulást,előfordulnak lopások és egészségügyi problémák is bőven. Mit tehet az a szülő aki meg szeretné ezektől óvni a nebulóját? Természetesen ha lehet és teheti másik iskolába íratja. Mire észreveszik a hatóságok már a gyerekek 80%-a roma.Hiszen ez szegregáció! A szülő viszont azért van,hogy a gyereke fejlődésének a lehető legminimálisabb feltételeit biztosítsa!/Burkoltan ki is mondják,hogy itt is erről van szó.Talán az a sok szakember aki a felzárkóztatásért felel és kapja a fizetését,tehetne is valamit azon felül,hogy a nem roma gyerekeket és szüleiket presszionálja,hogy kötelesek legyenek elviselni a rossz körülményeket./
Agnieszka
2015. május 12. 08:18
A jövő sok-sok cigány kisgyereke nem fog változni. Magyarországnak kell értelmes stratégiát kidolgozni a fölzárkóztatásukra, ha fontos az ország jövője. Nyilván nagyon érthető, h. mosdatlan, viselkedni nem tudó gyereket nem visznek osztály kirándulni. Nem is vihetnek, ha nem akarnak élmény helyett kínlódást. Viszont 130 millió irdatlan nagy pénz és a kormánynak érdemes lenne elgondolkodni azon, nem lenne-e jobb helyen a tornatermek mellett kialakított, akár egy osztály számára alkalmas méretű zuhanyozós fürdőszobákban. A sok cigány gyermekkel megáldott iskolákban a fürdőszobák kialakítása elkerülhetetlen lesz, erre kellene pályázati pénzt biztosítani.
stefanovszky
2015. május 12. 08:07
.
bakonyibetyar
2015. május 12. 07:59
Meg tolvaj összeférhetetlen, agresszív, erőszakos primitív. Osztálykirándulás helyett vigyék őket közfürdőbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!