Ugyanaz az amerikai nonprofit finanszírozza a 444-et, mint a Magyar Narancsot

2014. május 24. 10:16

A 444 kiadójában tulajdonrészt szerző Digital News Ventures anyavállalatát a belgrádi B92 Rádió volt főszerkesztője alapította azzal a céllal, hogy segítse a független sajtó finanszírozását.

2014. május 24. 10:16
Balogh Ákos Gergely

Tulajdonrészt szerzett a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt.-ben a Digital News Ventures alap, adta hírül a Kreatív. Kardos Gábor vezérigazgató elmondása szerint százmilliós nagyságrendű összeget fizettek a 20 százalék alatti részesedésért.

A Digital News Ventures a Media Development Investment Fund (MDIF) startupok korai fázisú finanszírozásával foglalkozó leányvállalata, önmeghatározása szerint egy globális, küldetés-központú alapról van szó: „Amikor befektetési döntéseinket meghozzuk, nem csak az üzleti megtérüléssel foglalkozunk. Arra is figyelemmel vagyunk, hogy befektetési célpontjaink hogyan tudnak hozzájárulni a sajtó kritikus kihívásainak megoldásához. Ez a filozófia teszi lehetővé számunkra, hogy olyan, mérsékelt növekedési kilátásokkal bíró projektekbe is beruházzunk, amik várhatóan jelentősen hatással bírnak a sajtóvállalkozások fenntarthatóságára és nyitott társadalmak építésére.”

Az MDIF egy New York-i nonprofit alap, ami az amerikai szabályok értelmében „nyilvános jótékonysági” státusszal bír. Olyan országokban fektetnek be, ahol a „szabad és független médiához való hozzáférést veszély fenyegeti”. Az eredetileg a Media Development Loan Fund (MDLF) nevet viselő alapot Saša Vučinić, a belgrádi B92 rádió korábbi főszerkesztő-vezérigazgatója és az azóta elhunyt Stuart Auerbach, a Washington Post korábbi szerkesztője hozta létre, hogy tőkével lássa el a független sajtót. Az MDLF indulásához Soros György adta a kezdőtőkét. Az MDIF jelenlegi tőkehátterét többek között bankok, alapítványok és fejlesztési ügynökségek biztosítják.

Az MDIF 2012-es jelentése szerint 90 százalékban nem, vagy csak részben szabad sajtójú országokban működő médiavállalkozásokat finanszíroznak. A magyar médiapiacon sem teljesen új szereplők, 2012 márciusa óta az MDIF a Magyar Narancsot kiadó Magyarnarancs.hu Kft. egyik résztulajdonosa.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2019. május 24. 15:11
Éljen a Zsidesz! Szebb Jövőt!
MOPO3OB
2019. május 24. 15:10
Külföldi ügynökök által pénzelt lakájmédia. Legalább olyan eljárásokat kell indítani ellenük mint Kovács Béla ellen.
MOPO3OB
2019. május 24. 15:10
Az már a Magyar Narancsnál világos volt, hogy nem valós üzleti befektetésről van szó. Pénzt ugyanis csak viszi a Magyar Narancs. Megborul elméjű liberálnácikon túl csak néhány sajtóelemző olvassa. Reklámozók számára az értéke a nullával egyenlő.
popzene
2019. január 20. 20:58
A fideszes médiát nézve nem csodálom, hogy ebbe a gondolatba kapaszkodtok. Bizony a világ még sosem látott független médiát. Sajnos az van, hogy a világ minden újságírója pont olyan elfogult, szervilis, tehetségtelen agitpropos, mint a közmédia + a Nemzet-Hírtv-HetiVálasz söpredéke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!