Így fog kinézni a harmadik Orbán-kormány

2014. május 29. 16:35

Hende, Pintér, Balog, Semjén, Lázár, Fazekas, Varga marad az előző kormányból, Németh Lászlónét Seszták Miklós kereszténydemokrata képviselő váltja, míg Navracsics Tibor a külügyet veszi át, az átszervezett igazságügyi tárca élére Trócsányi László volt alkotmánybíró kerül.

2014. május 29. 16:35

Megnevezte miniszterjelöltjeit Orbán Viktor: a kormányfő Semjén Zsoltot tárca nélküli miniszternek, Pintér Sándort belügyminiszternek, Balog Zoltánt az emberi erőforrások miniszterének, Fazekas Sándort földművelésügyi miniszternek, Hende Csabát honvédelmi miniszternek, Trócsányi Lászlót igazságügyi miniszternek, Navracsics Tibort külgazdasági és külügyminiszternek, Varga Mihályt nemzetgazdasági miniszternek, Seszták Miklóst nemzeti fejlesztési miniszternek, Lázár Jánost pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszternek javasolja kinevezni.

Személycsere tehát három tárca élén történik: Navracsics veszi át a külügy vezetését a leköszönő Martonyi Jánostól, az ő helyére pedig Trócsányi László jogász kerül, aki 2010 óta Magyarország párizsi nagyköveteként, 2007 és 201 között pedig alkotmánybíróként tevékenykedett. Németh Lászlónét Seszták Miklós KDNP-s politikus váltja majd a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén. Változás még, hogy a Miniszterelnökség minisztériumi rangot kap, így Lázár János a továbbiakban miniszterként vezeti a tárca munkáját. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ebben a formájában megszűnik, a közigazgatás és a vidékfejlesztés is a miniszterelnökséghez kerül. Orbán Viktor a múlt héten a Brüsszellel vívott folyamatos csatákkal indokolta az önálló Igazságügyi Minisztérium létrehozását.

Mindez abból a levélből derül ki, amelyet a miniszterelnök Kövér László házelnöknek küldött a jelöltek parlamenti bizottsági meghallgatásával kapcsolatban. A dokumentumot Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatta el csütörtökön az MTI-hez. Orbán Viktor levelében kérte az Országgyűlés elnökének intézkedését, hogy a miniszterjelölteket – akiket a miniszterelnök javaslatára az államfő nevez ki tárcavezetőknek – a feladatkörük szerint hatáskörrel rendelkező parlamenti bizottságok meghallgassák. A tíz miniszterjelölt közül ketten nem voltak tagjai a második Orbán-kormánynak: Trócsányi László korábbi párizsi nagykövet és Seszták Miklós KDNP-s országgyűlési képviselő. Lázár János pedig eddig államtitkárként vezette a Miniszterelnökséget.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Quo Vadis
2014. május 30. 09:57
BoS0n Mivan , nem tetszik az igazsaág????? 1 azaz egy darab ÉRVET nem tudsz felhozni arra amit írtam, így el akarsz halgattatni? Jó sztálinista kommunista vagy Menj az mno-ra, ott kimoderálják a másként gondolkodókat Ez a sajtószabad Mandiner
magnamater
2014. május 30. 08:26
Pintér, Hende, Balog maradnak? Inkább nem mondok semmit, hátha az új törvény szerint ráfizetek.
Quo Vadis
2014. május 30. 01:44
"Nekünk Brüsszel és a Pénzvilág nem diktálhat!" "Nem leszünk gyarmat!" már tényleg nem "Orbán Viktor annyira hozzászokott a párt-és kormányszintre emelt hazudozáshoz, hogy bárhol, bármikor, bárkit hülyének tud nézni szemrebbenés nélkül. Valóságellenes kommunikációja egy közepes képességű vidéki színész hamis gesztusaival egyre inkább a politikai giccs felé viszi hiteltelen alakját, nemzetrontó ámokfutását.
Quo Vadis
2014. május 30. 01:44
óriási protokolláris baklövés így meghajolni, megalázó Azért látszik az alá-fölé rendelési viszony! http://m.cdn.blog.hu/kk/kkbk/image/000/orbcsanyi%20keresztapa%20festmeny.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!