A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért dolgozna az LMP

2014. március 24. 13:16

Az ellenzéki párt társelnöke a női kvóta bevezetését és nők munkaerő-piaci helyzetének javítását sorolta a Lehet Más a Politika céljai közé.

2014. március 24. 13:16

A női kvóta bevezetését és nők munkaerő-piaci helyzetének javítását sorolta az LMP céljai közé egy hétfői budapesti sajtótájékoztatón a párt társelnöke. Szél Bernadett kijelentette: biztosítani kell a nők parlamenti és politikai részvételét, ezért azt szeretnék elérni, hogy a pártok vállalják a nemi kvóta bevezetését. Hangsúlyozta, hogy ez az LMP-n belül már működik, a listájukon szereplő jelöltek egyharmada nő. A munkaerő-piaci helyzetről azt mondta, hogy szülés után a nők hosszú távon rosszabb helyzetbe kerülnek, mint a férfiak. Leszögezte: javítani kell a nők helyzetén és egyenlő munkáért egyenlő bért kell fizetni. Hangsúlyozta, hogy mai napig érvényes a 2010 szeptemberében nyilvánosságra hozott ötpontos elképzelésük. Ebben javaslatot tettek a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos hivatalának felállítására. Hozzátette, hogy ez a követelésük teljesült, de a posztot betöltő Szalai Piroska személyével elégedetlenek.

 
Emellett támogatást kértek a nők munkaerőpiacra való visszatéréséhez és a rugalmas munkavégzéshez. Az LMP javasolta, hogy adjanak vállalkozói kedvezményeket a kisgyermeket nevelők számára, és hogy javítsák a napközbeni gyermekellátást – sorolta fel az öt pontot. A ciklusra visszatekintő Ertsey Katalin országgyűlési képviselő pártjuk eddig elért eredményei közé sorolta, hogy a büntető törvénykönyvben önálló tényállássá vált a „családon belüli erőszak”. Ehhez kapcsolódva azt is az LMP érdemének nevezte, hogy a kormány aláírta a nők elleni erőszak visszaszorításáról szóló isztambuli egyezményt. Hangsúlyozta, hogy témává tették a nők politikai részvételének ügyét, habár elismerte, hogy ez esetben nem sikerült áttörést elérniük. Emellett arra is kitért, hogy az otthonszülés szabályozásában is törvényi változások történtek. Külön kiemelte, hogy a parlament elfogadta azt a módosító javaslatukat, amely alapján a családi napközikben is teljesíthető a kötelező óvodáztatás.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wagner Hopkins
2014. március 24. 15:57
Gyertek lányok traktorra! Magyarországon 1949 és 1953 között, az extenzív iparosítás kezdetén erőteljes kampány folyt a nők traktorosnak való beszervezése érdekében. A termelésben résztvevő nők számának emeléséről szóló 1951 áprilisi minisztertanácsi határozat elrendelte, hogy a mezőgazdasági gép- és traktorvezető tanfolyamok hallgatóinak legalább a fele nő legyen.
luga
2014. március 24. 14:16
Vonjátok már hátrább ezeket a szörnyű némbereket, mert végképp elriasztotok minden esetleges szavazót.
rosszkutya
2014. március 24. 14:12
Én azért szeretem az LMP-t, mert amikor már egy picit elkezdenék meginogni, hogy talán mégis elmegyek szavazni és segítek nekik bejutni a Parlamentbe, akkor gyorsan előállnak valamivel, amivel sikeresen meggyőznek arról, hogy a fűnyírás/kocsimosás/kutyasétáltatás sokkal jobb program lesz nekem, választás helyett.
paraklétosz
2014. március 24. 13:50
Na most, akkor az összes nő rátok szavaz és lesz simán 52 százalékotok. Csak el nem tudok képzelni egy Szél kormányt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!