Gratuláltunk Irán iszlám forradalmához

2014. február 12. 16:41

Magyarország üdvözölte Iránt iszlám forradalmának 30. évfordulóján. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint ez hozzátartozik a diplomáciai udvariassághoz, a baloldali összefogás pártjai szerint viszont kiiratkozunk az euroatlanti országok közösségéből.

2014. február 12. 16:41

A Farsz iráni hírügynökség szerint Magyarországon kívül Azerbajdzsán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán államfői küldtek üdvözletet az iráni nemzeti ünnep alkalmából – áll az Összefogás politikusainak közleményében. Hozzáteszik: NATO- és EU-tagokként három szovjet utódállammal sikerült egy platformra kerülnie az országnak, amely Európa világi demokráciái közül egyedüliként üdvözölt egy vallási diktatúrát.

Orbán Viktor vezetésével az ország egyre gyorsuló iramban iratkozik ki az euroatlanti országok közösségéből – fogalmaztak az Összefogás képviselői. Kérdés, mikor vezeti be a büntető törvénykönyv helyett a korbácsolást, kézlevágást, megkövezést és megégetést mint büntetéseket, mikor rohamoztatja meg az Egyesült Államok Szabadság téri nagykövetségét és mikor jelenti be, hogy a NATO helyett a Hezbollahhoz kíván csatlakozni. A politikusok szerint Magyarország egyre inkább egy önkényuralmi rendszerre emlékeztet, nem európai jogállamra.

LMP-s politikusok azt közölték: pár éve még paródiának tűnt volna, hogy Magyarország miniszterelnöke Pekingből küld üdvözlő levelet Iránnak az iszlám forradalom évfordulóján, majd meghívja a kínai befektetőket a környezeti károk felszámolására Magyarországon.

A Köztársasági Elnöki Hivatal a kritikákra reagálva azt közölte: A diplomáciai udvariasság és elődei gyakorlatát követte Áder János köztársasági elnök, amikor nemzeti ünnepén táviratban üdvözölte az iráni népet. A diplomáciai udvariasság hagyományai szerint nemzeti ünnepük alkalmából azoknak az országoknak a népét, amelyekkel diplomáciai kapcsolatban állunk, az adott ország vezetőihez intézett táviratban vagy levélben köszöntjük. Közleményükhöz csatolták Sólyom László volt köztársasági elnök 2010-ben kelt, az iráni államfőhöz intézett hasonló tartalmú üdvözlő táviratát is.

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Julismama2
2014. február 13. 06:20
Na ez milyen? http://nepszava.com/2014/02/magyarorszag/terrorfenyegetes-magyarorszagrol.html
1120
2014. február 12. 21:01
Nagyon érdekes. Ennek itt 4 éve nem volt hírértéke. Vajon miért?! (A kérdés persze költői... :) http://www.keh.hu/sajtokozlemenyek/1843-A_Koztarsasagi_Elnok_Hivatal_kozlemenye
celkereszt
2014. február 12. 19:21
Orbán meg Turbánra magyarosított?
Gregorius
2014. február 12. 19:06
Reza Pahlavi Sah (magyar egyetem diszdoktora...) börtönei és az alkalmazott kinzások nem voltak éppen európaiaik, de a vitathatatlan tekintélyű Khomeinei ayatollah által bevezetett rendszer inkább egy teokráciának volt tekinthető...Az új Elnök igéretesen indult, bár nem lehet tudni, hogy a "Papi Tanács" (Örzők?) mekkora mozgásteret enged Neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!