Milyen hatással van a gyermekekre a média?

2013. szeptember 24. 19:37

Hetedik alkalommal rendezi meg nemzetközi konferenciáját „A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra” címmel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), együttműködve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH). A szerdától péntekig Balatonalmádiban zajló eseményt hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be a szervezetek Budapesten.

2013. szeptember 24. 19:37

Edvi Péter, az NGYSZ elnöke elmondta, hogy a kétévente megrendezendő konferenciát ezúttal is átfogó kutatás előzte meg a fiatalok és gyermekek médiahasználatáról. A konferenciát – amelyen az NMHH elnöke mellett a Médiatanács több tagja, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója is részt vesz – zárónyilatkozat elfogadásával fejezik be. Ebben a szakértők, kutatók, a hatóság szakemberei összegzik közös célkitűzésüket.

Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója a hatóság fontos feladataként határozta meg a gyermekek és fiatalok védelmét. Beszámolt arról, hogy ezt részben a médiát a felsőoktatásban tanulók segítésével, korszerű médialaborok létrehozásának támogatásával valósítja meg a hatóság, részben az átadás előtt álló H95 Bűvösvölgy, médiaértést oktató központtal.

A fiatalok védelme érdekében folytatott vizsgálatok eredményének nevezte, hogy az elmúlt években nemcsak bizonyos műsorok, például valóságshow-k miatt kiszabott bírságok összege, hanem száma is csökkent, vagyis a televíziók normakövetőbbé váltak.

Vass Ágnes, az NMHH Médiatanácsának tagja arról számolt be, hogy a konferencián példákon keresztül mutatja be ezen aggályos tartalmakat és az azokkal kapcsolatos vizsgálatok eredményét. Fontosnak nevezte a fiatalokra káros tartalmak visszaszorítását vagy megfelelő korhatári besorolását, ezek ugyanis – mint mondta – hatással vannak a serdülők kialakuló értékrendjére.

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra programjának koordinátora azt ismerteti majd, hogy miként támogatja a hatóság a gyermekbarát tartalmak létrehozását.

László Miklós és Ságvári Bence szociológusok, az NGYSZ kutatócsoportjának tagjai elmondták, az idei felmérésükben – amikor óvodásokat, valamint 7. és 11. osztályosokat kérdeztek meg – azt állapították meg, hogy a fiatalok a tévé helyett inkább az internetet, azon belül is a közösségi oldalakat választják, eszközként pedig a számítógép helyett az okostelefonok felé fordulnak. Kutatásukat 15 éve rendszeresen elvégzik, így az mára átfogó képet ad a gyermekek médiahasználatának változásairól – mondták.

A háromnapos konferencián Koltay András, a Médiatanács tagja a gyermekek médiával kapcsolatos jogi védelméről tart előadást, míg Bodonovich Jenő hírközlési és médiabiztos arról, milyen szerepe van a médiának a fiatalok öngyilkosságának megelőzésében. Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója „Közmédia a gyermekek szolgálatában” címmel szól a jelenlévőkhöz. Hammer Ferenc szociológus a fiatalok nethasználatáról beszél majd, míg Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökeként a hivatal internetes gyermekjogi projektjét mutatja be.

A plenáris ülések mellett „Tartalmak – oktatás-fejlesztés – játék” címmel vehetnek részt szekcióülésen a jelenlévők. Egy másikban a felhasználók, míg a harmadikban az intézmények szemszögéből vizsgálják a médiát.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!