Betétdíjas lehet a PET-palack

2013. szeptember 18. 08:55

Az ásványízek, üdítők, de még a tejföl és a joghurt is betétdíjas lehet a kormány tervei szerint.

2013. szeptember 18. 08:55

A rendszer bevezetéséről és részleteiről konkrét döntést még nem hozott a kormány. Illés Zoltán államtitkár szerint ugyanakkor az esetleg bevezetendő 30 forintos betétdíj nem növeli majd az árakat, mivel azt visszakapjuk, ha visszavittük a palackot, vagy a tejfölös dobozt. A kormány 25 milliárdos pluszbevételre számít a betétdíjakból.

Illés elmondása szerint a kormány 10 milliárdot tenne a rendszerbe, így az nem kerülne pénzbe sem a kereskedőknek, sem a gyártóknak, sem a forgalmazóknak. Szakértők szerint ugyanakkor a rendszer költséges lenne, ráadásul csökkentené az uniós támogatással megvalósult, házhoz menő szelektívhulladék-gyűjtést hatékonyságát.

A Hír24 megkérdezte az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget, hogy várható-e a termékek drágulása a betétdíj miatt, mire azt a választ kapták az intézménytől, hogy korábban mindent elmondtak már, ezért nem kívánnak nyilatkozni.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2013. szeptember 19. 09:37
Betétdíjas lehetne még a csokis "papír",rágógumi,stb.Ahogy távolodunk a kisboltoktól úgy lehet követni,merre járnak a rejtett munkaerő tartalékok kisdedei.Pontosan végig lehet követni,merre laknak.Először a csoki papír,utána a kis flakonok végül a nagyok.Majd ezek aztán visszaviszik,ugye?
krisztoforo48
2013. szeptember 19. 08:46
Mellesleg valamikor visszaváltható volt minden üveg palack,sosem értettem és most sem,miért kellett ezen változtatni.
krisztoforo48
2013. szeptember 19. 08:19
Nem kellene ennyit ötletelni.Kétségkívül tisztább lenne a környezet,de elárulnám Illés úrnak,hogy a műanyagok törnek,repednek.Így azt újratöltésre nem célszerű felhasználni,mert gyűjtés-szállítás közben sérül nagy részük.Ha véletlenül nem így történne,akkor ott a másik probléma.Jelenleg az ipar nagy mennyiségben állítja elő ezeket a termékeket,mi lesz a meglévő kapacitással?Talán megfontoltabban kellene változtatni a dolgokon és időt hagyni,hogy a meglévő csekély iparunk tudjon alkalmazkodni.Nem tudok mást mondani erre,minthogy Illés úr nem szép,de legalább nem okos.
vidorka
2013. szeptember 19. 07:55
Illés ? Ki az ..... csak nem az aki? No ettől is mit várhatna a magyar ember?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!