Németh Lászlóné: A magyar vasút nemzeti erőforrás

2013. július 12. 17:41

A kormány a magyar vasutasoknak perspektívát és biztató jövőképet szeretne adni, és elérni azt, hogy a szakma visszanyerje társadalmi megbecsülését, valamint hogy a vasutasok korszerű eszközökkel láthassák el a feladataikat – mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter pénteken Budapesten, a 63. Vasutasnap alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen.

2013. július 12. 17:41

Kiemelte: a kormány a magyar vasutat nemzeti erőforrásnak tekinti, ezért a közösségi és ezen belül a kötöttpályás közlekedés fejlesztését kiemelt nemzeti céllá nyilvánította. Most egy új vasúti korszak nyitányának vagyunk tanúi, az elővárosi közlekedésben és a távolsági gerinchálózaton a vasúti közlekedés elsőbbségét az európai jogalkotásban először a magyar parlament rögzítette a tavaly elfogadott személyszállítási törvényben – emlékeztetett a miniszter. Németh Lászlóné elmondta: a kormány három évvel ezelőtt eldöntötte, hogy gyökeres változtatásokat hajt végre a magyar vasúton, mivel a döntéshozók korábban teherként tekintettek az ágazatra, és úgy is kezelték. „A MÁV-ot olyan fejőstehénnek tekintették, amelyet etetni nem szükséges” – fogalmazott a miniszter.

Németh Lászlóné emlékeztetett arra, hogy a kormány súlyos örökséggel, 330 milliárd forintnyi adóssággal vette át a MÁV-ot 2010-ben, az elmúlt három évben 60 milliárd forinttal csökkent az adósságállomány, úgy, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben nem volt nagyobb létszámleépítés. Németh Lászlóné hangsúlyozta: a MÁV korábban indokolatlanul szétdarabolt szervezete ismét egységessé vált, illetve válik, és a vasúttársaság az első olyan évét zárta 2012-ben, amikor nem volt veszteséges: 2,9 milliárd forintos üzemi eredményt könyvelhetett el. A miniszter megemlítette azt is, hogy a konszolidált csoportszintű eredmény is pozitív lett tavaly; az eredményekben jól látszik az elvégzett munka.

A változások között említette azt is, hogy a korábbi külsős megbízások helyett több fontos tevékenységet – például a felsővezetékek karbantartását – házon belül végzi a MÁV. A miniszter megemlítette azt is, hogy a MÁV Gépészet fejlesztésének köszönhetően már Szolnokon készülnek az Intercity kocsik. A személyszállítási törvény szellemében folyamatosak a fejlesztések a MÁV-nál, immár több mint 300 vasúti kocsiban elérhető a wifi, és az elővárosi kocsik felújítása is elkezdődött. Ezek kis költséggel járó, de látványos, az utazóközönséget a vasúti közlekedésre „visszaszoktató” lépések – mondta Németh Lászlóné.

Jövőre, illetve 2015-ben forgalomba lehet állítani a budapesti elővárosi Flirt motorvonatokat: a 42 alacsony padlós szerelvényen wifi is elérhető lesz, és a vonatok a legkorszerűbb vasútbiztonsági rendszerrel működnek majd. Németh Lászlóné hozzátette: az évtized derekára 102 modern szerelvény lesz a MÁV Start birtokában. Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója a díjátadás előtt kiemelte: pár hete Magyarország az árvízzel küzdött, amely az ország egyik legfontosabb vasútvonalát, a Budapest-Hegyeshalom vonalat is érintette. Sok szakember dolgozott ennek helyreállításán, illetve országszerte a gátakon. A vasutasság mindig is híres volt arról, hogy ahol tud, segít, és a MÁV büszke helytálló kollégáira – hangsúlyozta.

Az elnök-vezérigazgató szólt arról, hogy a vasút folyamatos üzem, sok ezer kolléga napi munkája szükséges ahhoz, hogy a vonatok menetrend szerint közlekedjenek, és az utasok kényelmesen juthassanak el úti céljukhoz. A kitüntetettek jó példát mutatnak hivatástudatból a több mint 36 ezer vasutasnak – mondta Dávid Ilona.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bohocugyi allamtitkar
2013. július 12. 22:42
kedves nemeth laszlone szuletett tisztelt birosag! amikor meg en jartam iskolaba es munkaba vonaton utazva, annyian voltunk hogy meg a pakk kocsiban is hering modjara alltunk. ma kevesebb szerelvennyel is uresek a vonatok. ennyi penzert szarban, mocsokban nem utazik senki.,
hümmögő
2013. július 12. 22:27
Mi van a MALÉV-vel? Ez a derék komcsi asszony akkor miért nem szólt egy szót sem? Most meg itt a Sólyom terv! Mi van vele? Eltemettetek egyet, akkor beszéljen már az újról és ne hadováljon hülyeségeket! Egy vasút sehol sem zár plusz eredménnyel! Sehol a világon, igaz talán most a kommunikáció szintjén a magyar megint nyert! Hülye vagy komcsiné! Legalább hazudni megtanultáél volna az MSZMP-be, de nem sikerült! A létszámot csak egy kicsit csökkentették, de hogy lesz így 1 milla új munkahely? Hm!
realista
2013. július 12. 21:08
Igaza lehet, mert a "rejtett erőforrások" is magukévá teszik egyes elemeit.
Basiliscus
2013. július 12. 20:31
Lászlóné nem utazik vonaton. Szerintem. Kitalálták a gyorspótjegyet, köszönöm, megszűnt az 5 km-es jegy, köszönöm, Sok hasonló, előremutató ötletelést kívánok, ettől beindul ez a nemzeti erőforrás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!