Országszerte szünetelhet a tévéadás

2012. szeptember 27. 14:32

Frekvenciacserét hajt végre az Antenna Hungária (AH) október-novemberben tizenegy digitális földfelszíni televíziós adónál, a váltás nemcsak az ingyenes MinDig TV, hanem a fizetős digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás vételét is érinti.

2012. szeptember 27. 14:32

Az Antenna Hungária közleményben közölte: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az Európai Unió határozatának megfelelően, a „digitális hozadék” sáv felszabadítása céljából megkezdi a 790-862 megahertzes (MHz) frekvenciatartomány kiürítését. Ennek során az NMHH 11 digitális földfelszíni televíziós telephelyen frekvenciacserét rendelte el.

A cseréket követően október 31-én a hatóság döntése alapján lekapcsolják a barcsi analóg M1 átjátszóadót, így ezt követően földfelszíni módon a közszolgálati csatornákat kizárólag digitális vétellel lehet majd elérni a városban. Gerecse esetében a frekvenciacsere érinti az analóg M1 sugárzását, s az eddigi UHF 46-os csatorna helyett az UHF 36-os csatornán lesz elérhető az M1 adása analóg vétellel. Tatabányán az analóg TV2 esetében lesz frekvenciacsere, itt az eddigi UHF 26-os csatorna UHF 52-es csatornára változik. A közlemény szerint az érintett körzetekben a változást követően újra kell hangolni a digitális földfelszíni vevőeszközöket. A készülékek egy része ezt automatikusan elvégzi, kis részüknél azonban manuálisan kell elindítani az újrahangolást, amennyiben a néző azt tapasztalja, hogy egyes csatornák nem jelennek meg a csatornalistában.

Az AH közölte, a frekvenciacserék tíz telephely esetében nem érintik a digitális adók lefedettségi területét, ezekben tehát nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása. Gerecse adókörzet kis részén a frekvenciacsere azonban érinti az adó lefedettségi területét is, ezért néhány, az adókörzet határán fekvő település esetében a digitális földfelszíni adások vételéhez át kell állni más adó vételére, például Kab-hegy, Budapest, Győr, Nagy-Hideg-hegy, Dorog, Zirc területén. Ehhez a vevőantennát át kell forgatni a további vételt biztosító digitális adó irányába és ezt követően újra kell hangolni a vevőkészüléket.

A társaság közölte, hogy a munkák miatt néhány órán keresztül szünetel a digitális sugárzás, s néhány esetben az analóg földfelszíni televíziós csatornák sugárzása is. A változásokkal kapcsolatban további információ a www.mindigtv.hu címen is elérhető.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!