Emelkedhet a kenyér ára

2012. augusztus 01. 12:12

Augusztus 1-től kilogrammonként 18-20 forinttal emelkedett a liszt ára. A Magyar Pékszövetség közlése szerint ezért a kenyér ára is várhatóan emelkedni fog.

2012. augusztus 01. 12:12

A liszt ára augusztus 1-től kilogrammonként 18-20 forinttal emelkedett az aratást megelőző időszak árához képest, ezért a kenyér ára is várhatóan emelkedik – közölte a Magyar Pékszövetség szerdán. Az aratást megelőzően a liszt átlag ára 72-74 forint volt kilogrammonként. A sütőipari vállalkozásoknak a szükséges teendőiket gondosan mérlegelniük kell – hangsúlyozza a szövetség.

Figyelemmel arra, hogy a sütőipari vállalkozások különböző piaci körülmények között gazdálkodnak, ezért augusztus és szeptember hónapban eltérő mértékű (konkrétan nem pontosított), de jelentős mértékű átadási áremelkedést prognosztizálnak – áll a közleményben. A szakmai szervezet hozzáteszi: a búza felvásárlási ára – a bel- és a külföldi termés jelentős csökkenése miatt – magas értékről indult. Így a malmok augusztus végére szeptember elejére további liszt áremelést jeleztek. A liszt ára emiatt szeptemberre elérheti a kilogrammonkénti akár a 100 forint körüli árat is.

A gyártási költségnövekedés mellett – az üzemanyag áremelkedés miatt – a szállítási költségek emelkedése is tovább sújtja az amúgy is a nehéz helyzetben lévő sütőipari vállalkozásokat – jegyzi meg a közlemény. A Magyar Pékszövetség emlékeztet: az elemzések szerint a tartalékokkal nem rendelkező sütőipari vállalkozások kénytelenek az emelkedő költségeket átadási áraikban érvényesíteni, különben ugyanis a gazdálkodásukat ellehetetlenítő veszteségeket kell elszenvedniük. Ez pedig a sütőiparban foglalkoztatott munkavállalók létbiztonságát is veszélyezteti – olvasható a közleményben.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2012. augusztus 01. 23:25
Sok bunkónak fogalma sincs mi az a mezőgatdasági munka ,elemi csapások csak itt irkálnak hülyeséget ,,,,soknak a diplomája kezéből a kapanyelet nem veszi ki .
Viktus
2012. augusztus 01. 15:28
Engem az érdekelne a saját szolgáltatásaim árán túl mi nem növekszik évek óta radikálisan ... mert minden csak megy felfele. Csak a gyarmaton a bevételt nem lehet növelni.
Grüezi
2012. augusztus 01. 14:46
Ideje lenne bevezetni az eurót a választásokra, hogy ismét 3,60 legyen a kenyér:D
liberálzöld.
2012. augusztus 01. 13:54
Érdekes! 2 "feltételes" hír a mandi-n. 1: Egy éven belül elkészülhet a Baross tér. 2: Emelkedhet a kenyér ára! Na vajon melyik jön be?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!