Korlátozná a nyugdíjasok ingyenes utazását a VEKE

2012. február 21. 09:29

A BKV-n tapasztalható reggeli zsúfoltság csökkentése érdekében a VEKE visszaállítaná a lépcsőzetes munkakezdést, és csúcsidőben korlátozná a nyugdíjasok utazási kedvezményét.

2012. február 21. 09:29

Visszaállítaná a lépcsőzetes munkakezdést a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) abban a javaslatukban, melyben azokat a lehetőségeket gyűjtötték össze, amivel ténylegesen is spórolhatna a BKV – írja a Blikk. A VEKE szerint ha eltérő időpontban indulnának munkába a hivatalnokok, iskolába a diákok és piacra a nyugdíjasok, akkor csökkenthető lenne a reggeli tumultus. Ráadásul így kevesebb busz is elég lenne, amivel spórolhatna is a BKV. A VEKE szerint emellett azt is meg kellene vizsgálni, hogy bevezethető-e az a más országokban már alkalmazott rendszer, hogy bizonyos utazási kedvezmények csak csúcsidőn kívül érvényesek. Eszerint a 65 év felettiek reggel 6 és 9 óra között nem utazhatnának ingyen, aki ilyenkor szeretne közlekedni, annak kedvezményes jegyet, bérletet kellene váltania.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Blikkel azt közölte, hogy bár a lépcsőzetes munkakezdéssel tényleg csökkenthető lenne a tumultus, számottevő megtakarítást azonban jelentene. A nyugdíjasok ingyenes utazásának korlátozása pedig konfliktushoz vezetne az intézmény szerint, amely szerint a zsúfoltságot amúgy sem a nyugdíjasok okozzák. Mint közölték, az elektronikus bérletek megjelenésével előfordulhat, hogy megváltozik a kedvezményes utazások módja, de ilyen alapvető átalakításokat nem tervez a BKK.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2012. február 21. 21:56
A magyar tömegközlekedés amúgy is drága (nemcsak a BKV, hanem a vidéki városoké is), egy vonal-egy jegy - ilyen talán nincs is máshol. Összehasonlításul pl. Prága: 30 perces jegy 24CZK ~ 280Ft 90 perces jegy 32CZK ~ 380Ft 1 napi jegy 110CZK ~ 1300Ft 3 napi jegy 310CZK ~ 3700Ft 1 havi bérlet 550CZK ~ 6600Ft 6-15 éves kor között, és 65-70 év között mindezek féláron. 6 év alatt, és 70 év felett ingyen.
realista
2012. február 21. 21:26
Mivel a tömegközlekedési költségek nem függenek az utasok számától, a bevételek viszont a jegybevételektől függenek, ezért a kedvezmények megvonása nem eredményezi automatikusan a bevételek növekedését, mivel az eddig ingyen utazók csekély hányada fog fizető utasként megjelenni. 1. Aki megengedheti magának, az inkább gépkocsival fog közlekedni. 2. A kisebb jövedelműek a töredékére fogják csökkenteni utazásaikat. 3. A szegényebb rétegek egyáltalán nem fognak utazni. Az intézkedés negatív mellékhatásaként még komoly bevételcsökkenést eredményezhet az, hogy az ingyen utazó idősek elmaradása esetén a fizető kísérő utasok is elmaradnak. Ami a 65 éven felülieket illeti, az emberek egy része meg sem éri ezt a kort, vagy ha igen, akkor is olyan egészségi állapotban van, hogy csak akkor utazik, ha szükséges. Az ingyen utazásuk megváltoztatását csak eyféleképpen tudom elképzelni - a korhatár fokozatos növelésével, így a már megszerzett jogok sem sérülnek, és a természet megolja a csökkentést.
Jancsipapa
2012. február 21. 15:47
Én meg korlátoznám a BKV-nál alkalmazható felső-vezetők számát.A jelenlegi 600-800 túl sok.Az állami segélyből az 500 felső-vezetőnek fizetett prémiumokat,jutalmakat meg egyenesen tiltanám.
Secnir
2012. február 21. 13:39
"A nyugdíjasok ingyenes utazásának korlátozása pedig konfliktushoz vezetne az intézmény szerint, amely szerint a zsúfoltságot amúgy sem a nyugdíjasok okozzák." az intézmény szó helyénvaló. műintézmény (gyk. kupleráj). hát nem tudom, ki honnan jár be BKV-val, HÉV vonalon, ill. 4-6-on reggel azért tiporják egymást a nyugdíjasok. Piac felé menet, piacról jövet, stb. Most télen, amíg fűtötték a hév-et, verekedtek a jobb ülőhelyekért. felutaztak, aztán vissza, hogy ne otthon kelljen fűteni. szép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!