Önálló adókivetési jogot szeretne Budapest

2011. január 22. 10:53

Tarlós István főpolgármester szeretné elérni, hogy a főváros önálló adókivetési jogot kapjon, mivel Budapestnek jelenleg nincsen adóbevétele, ugyanis az idegenforgalmi adó kivetésének joga a kerületekhez került. Tarlós kitért arra is, hogy erősebb Fővárosi Önkormányzatra lenne szükség a kerületi politikai testületekkel szemben, mivel a jelenlegi rendszerben előbb-utóbb széthullik a város.

2011. január 22. 10:53

Tarlós István kezdeményezi, hogy Budapest kapja meg az önálló adókivetési jogot az Országgyűléstől - mondta el a főpolgármester a Magyar Hírlapnak. Tarlós kifejtette: erre azért van szükség, mert a fővárosnak jelenleg nincs adóbevétele, miután „az Országgyűlés hibájából, a miniszterelnök tudta nélkül” az utolsó fővárosi helyi adó, az idegenforgalmi adó kivetésének jogát is elvették Budapesttől, azt mostantól a kerületek szedhetik be.

A főpolgármester kijelentette: az egységes parkolást és egységes közösségi közlekedést csak úgy lehetne megvalósítani, ha minden budapesti útszakasz a főváros tulajdonába kerülne.

Tarlós szerint erősebb Fővárosi Önkormányzatra van szükség, ehhez pedig módosítani kellene az önkormányzati törvényt. „Ésszerű szakmai döntés jelentene az erős központ és a gyengébb kerületi helyhatóságok kialakítása. Ha nem így lesz, előbb-utóbb parciális, illetve egzisztenciális érdekek miatt széthullik a város” - mondta a politikus.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2011. január 22. 15:49
Nana ! Csak óvatosan azzal az adóval.
OrangeOrder
2011. január 22. 14:20
És Kis-Budapesttel mi van? Régóta kóstolgatják az ötletet.
El Topo
2011. január 22. 13:17
Ebben egyet kell értenem. A fővárosnak nem új adókat kéne kivetnie, hanem az itt befizetett SZJA minél nagyobb részét visszanyerni a nagy közösből. Ha másként nem megy, kanasztán.
blogen
2011. január 22. 11:26
A SZJA fővárosi részének legalább 75%-át is tessék visszaszerezni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!