Árad a Tisza

2009. december 28. 13:48

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a folyó Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszán.

2009. december 28. 13:48

A folyó Magyarországon kívüli szakaszán, illetve Tiszabecs és Vásárosnamény között folytatódik az apadás, a beregi várostól lefelé viszont árad a Tisza, a vízszint hétfő délután várhatóan 700 centiméter körül tetőzik Vásárosnaménynál – mondta az igazgató. Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint Tokajig további vízszintemelkedés várható, jelenleg elsőfokú az árvízvédelmi készültség Tiszabecstől Vásárosnaményig, illetve innen egészen Záhonyig. Hozzátette: a gátőri állomány az árvízzel érintett területeken időben és szakszerűen lezárta a zsilipeket, s folyamatosan figyelik a védműveket. Gávavencsellő térségében lezárták a Lónyai-főcsatorna árvízkapuját is, ezzel 100 kilométernyi árvízvédelmi töltést mentesítenek a tiszai árhullámtól.

A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője arról is szólt, hogy az elmúlt 24 órában jelentős mennyiségű eső nem esett a Tisza vízgyűjtőjén, Kárpátalján és itthon mindössze 3 milliméternyi csapadékot regisztráltak. A Túr hazai szakaszán elsőfok közeli vízállást várnak, a Szamoson és a Krasznán pedig tovább tart az apadás. Hétfőre 2-5 milliméter, keddre pedig 2-3 milliméter csapadékot várnak a szakemberek, így várhatóan folytatódik az árhullám levonulása.

A következő két napra hideg időt jeleznek a meteorológusok, ezután várható csak felmelegedés. Bodnár Gáspár közölte: a Beregben az elsőfokú árvízvédelmi készültséget fenntartják, a Tiszán kialakult magas vízállás miatt a tiszaszalkai szivattyútelepet beüzemelték. Felső-Szabolcsban, a folyó tiszaberceli szakaszán másodfokú a belvízvédelmi készültség; itt egyfolytában szivattyúznak, s naponta csaknem 400 ezer köbméternyi vizet emelnek át a Tiszába – tette hozzá. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!