A sziki ponty mennybemenetele

2016. november 16. 00:29

Sokszor csúcsgasztronómiának nevezik azt is, ami valójában a tisztes, faxni- és extramentes középmezőny. A legjobb hazai éttermek közül is talán csak két olyan van, amely egyáltalán közelíti ezt a fogalmat.

2016. november 16. 00:29
Uj Péter
444

„A Larus Étteremben az ilyenkor szokásos ereszd-el-a-sajtosrolómat keretében mutatta be kedd délután a Gault&Millau Magyország 2017-es étteremkalauzát Molnár B. Tamás főszerkesztő, a hazai gasztronómiai szakírás mogul-guru-csimborasszója. Amely immáron. Hangsúlyozta, kiemelte, leszögezte, fejtegette, elmondotta.

Erősödött a középmezőny. Pont.

A hazai gasztroközbeszéd illetve az étteremkritikának csúfolt inkompetens ingyenkajálás sokszor csúcsgasztronómiának nevezi azt is, ami valójában a tisztes, faxni- és extramentes középmezőny. A legjobb hazai éttermek közül is talán csak két olyan van, amely egyáltalán közelíti ezt a fogalmat. De mindegy.

Az év konyhafőnöke Pesti István lett, aki ironikus módon a tatai Platán étteremben dolgozik. (Főztjét a régi Bábelben ismerte meg a pesti közönség, aztán a budai Tantival Michelin-csillagot szerzett, végül lement Tatára.)

Az év étterme elismerést a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely kapta, amely elrettentően modoros elnevezése ellenére (vagy éppen dacára) a legjobb vidéki éttermek közé kapaszkodott, így a tokaji borvidéken, az Anyukám mondtával együtt már két igen magas színvonalú vendéglátóhely is van.

Az év étteremtulaja a Rosenstein család lett, többgenerációsan.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 26. 10:13
Nálunk is így működött. A maiak mentségére szóljon a baromfi ott kapirgált a kertben, a libák, kacsák a patakban úszkáltak és táplálkoztak, a disznó makkon hízott,erdőben túrt, a marhák meg a legelőkön ették a gyógynövényeket is. Hol kapni már elfogadható áron ilyen alapanyagot?
Morgen
2017. április 18. 01:13
A legjobb "étterem" nagyanyáméknál működött. Csodálatos ízek és színek voltak az asztalon, mindenféle műanyag ízfokozók nélkül. Fehér terítő szalvétával, kemencében sült kenyér és legelésző állatok húsából csodálatos étel-költemények! Gyerekkorunkban nem is hallottunk refluxról, meg mindenféle nyavalyáról, ami a mai embereket kínozza, Tehéntejből készült vaj, sajt és mindenféle készült, nyáron a munkások cserépedényből kapták az aludt tejet. mindenki szalmazsákon aludt, olyanban, amiben sűrűn cserélték a ropogós szalmát. Nagyon ritkán jutok el manapság ilyen helyre, de fel nem cserélném semmiféle flancos, csillagos szállodára, vagy étteremre. Amúgy örülök, ha a magyar séfek jól teljesítenek és gratulálok a díjaikhoz. Nagyanyám minden nap elismerésben részesült, tőle tanultuk, hogy a "semmiből" is lehet jó ételt előállítani. Az éttermek általában nem bizalomgerjesztőek, műanyagokat főznek-sütnek, hacsak lehet nélkülözzük őket, az olajszagú förmedvényekbe be sem nyitunk. Inkább egy jó zsíros kenyér lila hagymával, mint egy elégetett hússzelet műkrumplival, bagy gyors rizzsel.
gepida
2017. március 20. 21:26
Inkább egy marhapörkölt a Kétcsöcsűben, mint egy marinírozott szúnyogtüdő a Michelin-csillagosokban!
Harangláb
2016. december 06. 10:03
...Merjünk kicsik lenni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!