Isten éltessen, Himnuszunk!

2013. január 22. 12:43

Meglepetten ugrott talpra nagyapa és nagymama, keresztmama, unokabáty és sógorasszony. Váratlanul ünnep köszöntött be az álmos vasárnap délutánba...

2013. január 22. 12:43
Lotte
Onleány Társasblog

A gyerekek rákaptak - a vasárnapi családi összejöveteleket színesítendő - a rendszeres műsorok tartására. Szombaton is lelkesen készülődni kezdtek, gondolkoztak, hogy álljon össze az új előadás. A karácsonynak már tényleg vége, a repertoárt frissíteni kellett. Mikor javasoltuk nekik, hogy a közelgő Magyar Kultúra Napja alkalmából legyen pár magyar vers, meg történet, megörültek. Aztán meséltük, hogy azért épp ilyenkor, január 22-én ünnepeljük a magyar kultúrát (»Anya, de mi az a kultúra?!«), mert Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be 190 éve a Himnusz megírását. Erre aztán felcsillant a szemük! »Tök jó, akkor azt is elénekeljük! Vigyázzállásban, a műsor végén, mint az évnyitón!«

Így is lett. Ebéd után ültünk a kiürült süteményes tányérok és kávéscsészék mellett, hallgattuk az egymást váltó szavalatokat és felolvasásokat, aztán egyszerre csak egymásra néztek és rázendítettek: »Isten, álld meg a magyart...« Meglepetten ugrott talpra nagyapa és nagymama, keresztmama, unokabáty és sógorasszony. Váratlanul ünnep köszöntött be az álmos vasárnap délutánba...

Úgy nőttem fel, hogy szüleim azonnal vigyázzba ugrottak a tévé előtt a karosszékből, ha felcsendült nemzeti imádságunk szomorú-szép kezdő dallamsora. Pici korunktól fogva alap volt, hogy ilyenkor megállunk, nem nyüzsgünk és igen, nemcsak hallgatjuk, hanem énekeljük is! Ugyanezt próbáljuk továbbadni a gyerekeknek is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2013. január 22. 15:16
A Himnusz így kezdődik: " Isten, áldd meg a magyart,"
brabant89
2013. január 22. 15:10
Azért érdekes, egy ilyen ártalmatlan (bár kicsit giccsesnek tűnő) történet kapcsán a kommentekben megjelenik a szokásos bal-jobb megosztottság. Pihenjetek testvéreim.
trendo
2013. január 22. 14:48
Baszki, legalább a Himnusz sorait írjátok le már helyesen! Vagy minden Onleány diszlexiás? Álld ki a sorod vagy áldd meg a magyart, azt kicsit más :)
tunde04
2013. január 22. 14:31
na, nem azért mert a miénk, de nemzetközileg is elismerik, h Mo.himnusza az egyik legszebb. ennek örülnünk kell és büszkének lenni rá. én nem vagyok egy nagy sport rajongó, de ha mondjuk ott meghallom, akkor evidens, h tisztelettel megállok és végighallgatom. az meg egyenesen marhaság amit hűvaze állít, h bóvlivá degradálódik ha sokszor, sok helyen játsszák. nemzeti identitásunkhoz a Himnusz hozzátartozik, és igen is, tessék csak játszani! minél többet! ez nem olyan mint egy sláger, amit 2-3 hét után az ember megun és lehalkítja a rádiót mert már csömöre van tőle. ha valakiben meg ilyen érzéseket vált ki, akkor az nem is igaz magyar!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!