Egy biztonságos, szerethető országot építünk itt, Európa közepén – Kubatov Gábor a Mandinernek

2021. augusztus 27. 14:17

Mit gondoljunk hazánk EU-s tagságáról? Menjünk vagy maradjunk? Miért támadja Brüsszel a gyermekvédelmi törvényt? Vajon ki lesz a befutó az ellenzéki előválasztáson? Tényleg minden idők legkeményebb választási kampányára számíthatunk 2022-ben? A Fidesz országos pártigazgatójával készült nagyinterjúnk második része.

2021. augusztus 27. 14:17
null

Kereki Gergő interjúja
(A beszélgetés első részét IDE kattintva olvashatja el)

*

Ha most lenne a népszavazás hazánk EU-s tagságáról, hogyan szavazna?

Igennel.

Miért? Kövér László bejelentette, hogy nemmel szavazna. Varga Mihály pedig azt mondta, hogy most még igennel, de az évtized végére, amikorra már nettó befizetői lehetünk az EU-nak, a kérdés új megvilágításba kerülhet.

Varga Misivel értek egyet. Még mindig több az előnye az EU-tagságnak, mint a hátránya. Persze, a negatívumok nagyon bosszantóak. Brüsszelben időnként felháborító dolgokat találnak ki, egyfajta értékvesztést tapasztalok, ez pedig iszonyatosan visszaveti az emberek Unióba vetett bizalmát. Mindezek ellenére a magyarok jelentős része ma még EU-párti.

Itt egy ellentmondáshoz érkeztünk. Miközben a magyar társadalom, illetve a Fidesz szavazóinak nagy része is EU-párti, addig a Fideszről az a kép alakult ki, hogy hátat fordít az euroatlanti szövetségnek, és inkább Kelet felé nyit.

Ha az ország számára a kelet felé nyitás lehetőségeket, fejlesztést, gazdasági előrelépést jelent, akkor meggyőződésem, hogy a kereskedelmi kapcsolatok megerősítése elengedhetetlen. Ez közös érdek. Ettől még a nyugati szövetségek, az együttműködés legalább annyira fontos.

Ez nem politikai vagy ideológiai elköteleződés kérdése, itt észszerű gazdasági érdekek vannak,

racionális döntésekre van szükség.

A nemzeti szuverenitásra is gyakran hivatkozik a Fidesz. De mintha a kormánypárt csak  Brüsszeltől féltené a magyar szuverenitást. Mi a helyzet a kínai és orosz nyomulással? A kínai és orosz hitelekből megvalósított beruházások hogyan egyeztethetők össze a magyar önrendelkezéssel, no pláne azzal a 2010-ben megkezdett gazdasági szabadságharccal, amelynek épp az volt a lényege, hogy az ország külföldi kitettségét mérsékeljük?

Nem szabad összekeverni az ideológiát a gazdasági ügyekkel. A keleti nyitás politikája láthatóan kedvező Magyarország számára. Hazánk előnyös üzleteket köt a tőlünk keletre lévő országokkal, kereskedünk velük, adóbevételeink, nyereségünk származik ebből. Magyar vállalkozásoknak nyitunk meg külföldi piacokat, a keleti cégek idecsábításával pedig munkahelyek ezreit hozzuk létre. Éppen az Ön által is említett kitettség az, ami ezáltal minimalizálható, hiszen se keletre, se nyugatra nem vagyunk így rászorulva.

Csakhogy a kritikusok szerint a kormány nem csupán kereskedik az oroszokkal és a kínaiakkal, hanem társadalomszervezési modellt, ideológiát és hatalomtechnikát is átvesz tőlük.

Van annak valami diszkrét bája, hogy az a Gyurcsány Ferenc vádol minket, aki a saját házában fogadta Putyint sőt még egy kutyával is megajándékozta. Arról nem is szólva, hogy miniszterelnöksége idején ő maga is járt Kínában. Vajon mi változott azóta Kínában, vagy éppen Gyurcsány Ferencben? Igazán furcsa, hogy

pont azok féltik a demokráciát, akik 2006 őszén a tömegbe lövettek.

Mindig elcsodálkozom, hogy az a baloldal, amelynek jelenlegi vezetője a 2006 őszi szemkilövetések levezénylője volt, hatalomtechnikát és társadalomszervezési mintákat kér rajtunk számon. Arról nem is beszélve, hogy Gyurcsány legjobb haverja, Jakab Péter már most kijelentette, hogy ha ők kerülnek hatalomra, a jogot addig fogják faragni, amíg igazság nem lesz belőle. Gyurcsány is odaállt az elképzelés mögé, boldog boldogtalant fenyegetnek akasztással, vagyonelkobzással, börtönnel és a jó ég tudja, még mivel. No, ez az ő demokráciafelfogásuk, a fennen hangoztatott elfogadó, liberális elképzelésük...

Legutóbbi beszélgetésünk óta a Fidesz kilépett az Európai Néppártból. Mit gondol a szakításról?

Mi ma is ugyanazon elveket és értékeket képviseljük, amelyeket akkor, amikor beléptünk az Európai Néppártba. Számunkra meghatározóak

a keresztény hagyományok, a nemzet egysége és öntudata, a családok védelme, támogatása.

Az Európai Néppárt viszont, sajnos úgy látom, teljesen megváltozott, balra tolódott. Fogalmazhatnék úgy is: letért a Helmut Kohl által kijelölt útról, az általa képviselt szellemiség már csak nyomokban tapasztalható. 

Párttársa, Navracsics Tibor csalódott a kilépés miatt, szerinte a Fidesz azt a pártcsaládot hagyta el, amely a legfőbb identitását jelenti.

Az az Európai Néppárt, amelybe beléptünk, olyan értéket képviselt, amellyel szívesen vállaltunk értékközösséget, de az a néppárt, ahonnan kiléptünk, már nem az a néppárt.

Elveszítette konzervatív, kereszténydemokrata elveit, és lepaktált az európai baloldallal.

Érdemi viták helyett már csak kinyilatkoztatások vannak. Ez az irány pedig számomra elfogadhatatlan.

A Fidesz rendre konzervatív újjászületésről, Közép-Európa erősödéséről és Nyugat-Európa gyengüléséről beszél. Mégis, az életszínvonal még mindig magasabb Brüsszelben vagy Berlinben, mint Budapesten vagy Varsóban. Miben teljesít jobban Közép-Európa?

Kovács Ákossal értek egyet, aki szerint

manapság konzervatívnak lenni a legnagyobb lázadás Európában. A normalitás lázadása.

Nagyon sokan értik, hogy miről beszélünk, amikor ezt a konzervatív reneszánszt vagy konzervatív lázadást emlegetjük. A Fradi révén részt vehetek az UEFA-vacsorákon, ahol mindig mesélek Magyarországról, a hazámról. Látom a többiek tekintetét, azt, hogy pontosan értik, miről beszélek, hogy ők is úgy gondolják, ez a normális világ, ez a helyes út. Egy biztonságos, szerethető országot építünk itt, Európa közepén. A demográfiai kihívásokra nem tömeges migrációval, hanem támogató családpolitikával válaszolunk. A magyar gazdaság dinamikusan fejlődik, legutóbb például tizenhét százalék körüli volt a növekedés, ami dobogós helyezést jelent Európában. Ráadásul az adatokat megnézve azt látjuk, hogy Európa gazdasági motorját ma Közép-Európa jelenti, a növekedés is erre a térségre koncentrálódik. A munkanélküliség négy százalékon van, a pályakezdő fiatalok a nyugati társaikhoz képest lényegesen több lehetőség közül választhatnak, ha munkahelyet keresnek. Ráadásul jövő évtől a 25 év alattiaknak nem kell SZJA-t fizetniük.

Ma Magyarországon aki dolgozni akar, az talál munkát.

Emlékszem még 2010-re, amikor újra lehetőséget kaptunk a kormányzásra; akkoriban a parlamentben a képviselőtársaim folyamatosan a munkahely, munkalehetőség kifejezést emlegették, nem véletlenül, hiszen akkor  a munkanélküliség volt az egyik legégetőbb probléma. Ma már érdemi munkanélküliség nincs Magyarországon, sokkal inkább a munkaerőhiány okoz kihívásokat egyes szektorokban. Ki gondolta volna, hogy tíz év alatt ennyit sikerül fejlődni, majd' egymillió munkahely megteremtésével? 

Ha ennyire sikeres a Fidesz politikája, akkor a Néppárt miért nem védte be?

A Néppárt részben tájékozatlanságból, részben a baloldalnak és a liberális médiumoknak való megfelelési kényszer miatt hátrált ki mögülünk. Mindenki emlékszik arra, mikor megtámadtak minket a médiatörvény miatt, ehhez képest a baloldali sajtó akkor is és ma is erősebb Magyarországon, mint a jobboldali. Kritizáltak minket a kereszténydemokrata elveken nyugvó Alaptörvényünk miatt is, az utolsó csepp a pohárban pedig a migrációval kapcsolatos véleményünk volt. Kígyót-békát kiabáltak a határainkon épített kerítés miatt, azóta viszont számos ország követte a példánkat.

Most ugyanez a forgatókönyv a gyermekvédelmi törvényünk kapcsán.

A gyermekvédelmi törvény csak kampánytéma a Fidesz részéről, vagy komolyan gondolják?

Számunkra a gyermekek védelme mindennél előbbre való. Három gyermekem van és egy unokám. Az Alaptörvény rendelkezik a jövő nemzedékek iránti felelősségünkről, idézem: „Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.” Ennek az ígéretnek csak úgy tudunk megfelelni, ha megőrizzük azokat az értékeket, amiket mi is kaptunk az elődeinktől. A családok és a gyermekek védelme olyan alapvetés, amelyből jottányit sem engedhetünk.

Az „LMBTQ-aktivisták” és az „LMBTQ-propaganda” nyomulásáról beszél a kormány. Ez mennyire valós veszély? Egy hétköznapi embert ön szerint mennyire foglalkoztat az „LMBTQ-lobbi”? 

Nagyon is valós, fontos kérdésről van szó. Látjuk, hogy Nyugat-Európában mi történik ezen a téren. Ez ráadásul egy olyan tendencia, ami évről évre erősödik.

Amikor drag queenek járnak be az óvodába mesét felolvasni, akkor nekünk miért is kell magyarázkodni?

Eközben Brüsszel egy ötvennégy oldalas bizottsági anyagban aggódik amiatt, hogy Magyarországon nem akarjuk beengedni az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba, óvodákba. Hát persze, hogy nem. A szülők joga eldönteni, hogy mikor és milyen formában szeretnék a gyermekük szexuális nevelését elkezdeni. De az óvodákban, iskolákban nincs helye a propagandának.

A gyermekvédelmi törvényt a nyugati közvélemény és a hazai balliberális sajtó is elkeresztelte homofób törvénynek, mondván, a szabályozás összemossa a homoszexualitást a pedofíliával. A homoszexualitás pártállástól függetlenül, mindegyik politikai oldalon jelen van. Nem tart a Fidesz attól, hogy az egyébként nemzeti elkötelezettségű, konzervatív, ámde homoszexuális szavazóit elriasztja magától?

A baloldal szándékosan félreértelmezi a törvényt, ami csak a 18 éven aluliakra vonatkozik. A jogszabály nem a homoszexuálisok jogairól szól, hanem a gyermekeink védelméről. A szexualitás abszolút magánügy, idáig se szóltunk bele senki magánéletébe, és ezek után sem szeretnénk. Magyarország szabad ország. A gyerekeket viszont hagyják békén! Erről szól ez a törvény.

Követi az ellenzéki előválasztást? Kire fogad? 

Arra, akire Gyurcsány Ferenc.

És ő most kire tesz?

Úgy látom, hogy Karácsony Gergelyre. Az egész semmi más, mint előre megtervezett bohózat. Statisztának használják az embereket. Már megegyeztek a választókerületekben, most begyűjtik az aláírásokat, aztán pedig érvénybe lép a régi sztálini logika, miszerint nem az a lényeg, hányan szavaznak az emberre, hanem hogy ki számolja a szavazatokat. Az egész előválasztási alkudozás nagy nyertese a DK.

Gyurcsányék kiszorították a balfácán Momentumot, ledarálták az MSZP-t, majd házasságot kötöttek a Jobbikkal.

A DK így lenyúlja a választókerületek túlnyomó többségét, ezekben az lesz, amit Gyurcsány akar. Csak mögötte van erős pártháttér. Meg kell hagyni, amennyire pocsékul kormányoz Gyurcsány, annyira zseniális az államcsínyek megszervezésében. Bárki lehetne a miniszterelnök-jelölt, úgy járna, mint Medgyessy Péter, ebben biztos vagyok. Megnyerette vele Gyurcsány a 2002-es választást, majd az első adandó alkalommal megpuccsolta, és beült a helyére. Karácsony még alig ült be a főpolgármesteri székbe, de Gyurcsány már telerakta a városházát és környékét a korábbi államtitkáraival, minisztereivel, Draskovics Tiborral, Gy. Németh Erzsébettel, Gál J. Zoltánnal, Tordai Csabával ráadásul azóta a Fővárosi Közgyűlésben is megszerezte a többséget.

Hogyan áll a Fidesz a választási felkészüléssel? Már minden egyéni választókerületben megvan, hogy ki lesz a párt jelöltje 2022-ben?

Év végére meglesz. A Fidesz választókerületi rendszerben működik, az egyes választókerületek elnökei pedig jó eséllyel pályáznak arra, hogy ők fognak indulni az országgyűlési választáson. De minden jelölésnél az adott személy teljesítménye lesz a döntő szempont.

Az éppen büntetőeljárás alatt álló Boldog István és Simonka György újra elindulhat?

Mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, őket is. Boldog István és Simonka György előtt most az a feladat áll, hogy megvédjék magukat ezekben az eljárásokban. Bele kell állniuk a perekbe, be kell bizonyítaniuk a saját igazukat. Érthető módon minden energiájukat leköti a védekezés. Az én személyes véleményem az, hogy

bölcsebb lenne, ha a közösségünk érdekében hagynák, hogy más induljon helyettük.

Ebből a válaszból azt következik, hogy nem ők fognak indulni.

Ez nem az én döntésem, hanem az elnökségé. De ha javaslatot tehetnék erre, akkor ezt az álláspontot képviselném. Azt mondják, hogy meg tudják magukat védeni, én ezt elhiszem nekik. Foglalkozzanak most ezzel, zárják le ezeket az ügyeket. Országgyűlési képviselőként, a Fidesz tagjaként az a morális kötelességük, hogy azt a közösséget, amely egyébként mindig segítette őket, most segítsék azzal, hogy hátrébb lépnek egyet. 

Bár ez minden országgyűlési választási kampánynál elhangzik, de sokak szerint ez lesz minden idők legkeményebb kampánya. Felkészültek a közelharcra?

Több mint tíz kampányt csináltam végig pártigazgatóként, szervezőemberként, alelnökként. Mindig úgy vagyok vele, hogy ha ezt a választást még megnyerjük, akkor minden végérvényesen rendben lesz. De jön a következő választás, és megint úgy vagyok vele, hogy csak ezt nyerjük még meg, és akkor minden rendben lesz.

Van a politikában olyan, hogy vége? Hogy egyszer minden rendben lesz?

Úgy néz ki, hogy nincs. Mindig vannak új célok, minden választás nehéz. Háromszor nyertünk egymás után kétharmaddal, de

egyik választásra sem tudom azt mondani, hogy sima menet volt.

Nehéz választásra, de nagyon értékes győzelemre készülök.
 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antares007
2021. augusztus 27. 18:13
Nyilván drágább és nyilván náluk
antares007
2021. augusztus 27. 18:12
Nem érdemes gyorsan írni ezen a hülye telefonon,tele lesz hibával.
Gullwing
2021. augusztus 27. 17:29
Teszik mikor a ballibcsi kretének itt visítanak. Visításhoz értenek máshoz sem.
Pierre
2021. augusztus 27. 17:16
maffiaallamot epitetek. Ti szeretitek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!