Nem „szavalt” Novák Katalin és nem az Úrangyalából van a „ne féljetek”

2024. február 15. 09:45

Nem szavalás volt – hanem fohász. Hogy nem lehet ezt észrevenni?

2024. február 15. 09:45
Szilvay Gergely
Facebook

„Nem »szavalt« Novák Katalin és nem az Úrangyalából van a »ne féljetek«.

Próbálok itt felzárkózni az események kapcsán. Sok mindent elmondtak már, hirtelen azért van két apró észrevételem.

Gulyás Márton a Partizánban azt találta mondani a Magyar Péterrel készült interjúban a »Ne féljetek« kapcsán: ez egy idézet az Úrangyalából (»posztoltad az Úrangyala-imádság-idézetet, miszerint ne féljetek«).

Nos, nem az Úrangyalából való, hanem II. János Pál mondta pápai beiktatásakor, székfoglaló szentbeszédében, 1978-ban, s ezzel pápasága informális jelmondata lett. Az Úrangyalához speciel semmi köze.

Ezt is ajánljuk a témában

Kovács Gellért Filmszerész azt találta posztolni Novák Katalin lemondásával kapcsolatban, hogy: »Volt a végén szavalás is.«

A köztársasági elnök ezzel zárta beszédét: »Isten áldd meg a magyart. Mert tiéd az ország, tiéd a hatalom, és tiéd a dicsőség.«

Ez a Himnusz első sora, majd a Miatyánk utolsó sora.

Nem szavalás volt – hanem fohász.

Hogy nem lehet ezt észrevenni?

A keresztény kultúrkörben élő, műveltségükre nagyon büszke, baloldali értelmiségi emberek alapvető szövegeket nem ismernek fel, és mégis értelmiséginek tartják magukat? Nincs meg a Himnusz, a Miatyánk, meg nem hallották, hogy évtizedek óta idézik világszerte II. János Páltól, hogy »ne féljetek«?

Korábban Gelencsér Ferenc  Momentum Mozgalom-elnök szentmisére tartott a zsinagógába, Gyurcsány Ferenc rendszerint bérmálkozott; és még sorolhatnám a példákat.

Egyébként: köszönök mindent Novák Katalinnak és Varga Juditnak is. Két tehetséges, nagy munkabírású politikusnőt vesztettünk el a lemondásuk miatt. Köszönjük a szolgálatot!”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőfotó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2024. február 16. 11:01
-zsoltkom- "Nem »szavalt« Novák Katalin" ... hanem a drámai hatás kedvéért felolvasta. Így szép egészen a menyasszony. Mindazonáltal Novák Katalin műveltségi magasságok ide vagy oda a nemzetet szolgálni kifejezést használni ("Hálás vagyok azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhattam." https://n9.cl/ehgz5 ), az eléggé mosolyogtató állítás egy olyan Fidesz-fülbevalóstól, akinek még a felemelkedése és a lemondása is Orbántól függ. Kétségtelen, hogy az is egy jófajta bátorság, hogy közönség előtt olvas fel valaki performanszot, de azért a Himnusz és a Miatyánk emblematikus tartalmát elértékteleníteni a Keresztény Fajkeveredés Nélküli DNS Orbán Viktor oltárán az maga az abszolút végtelen Orbán-szolgálat. Ha a "műveltségvetélkedő" színvonala a fontosabb ne Novák Katalin személyét használja hozzá, hanem a statisztikát, hogy kinek a pártjában volt-van több megfelelő végzettség nélküli.
beothy58
2024. február 16. 09:56
Szeretném jelezni, hogy még nem hangzott el a meccset lefújó 3 sípszó. A helyzet megoldását a holnapi évértékelőben javasolhatja a hosszú hallgatás után... "Mert megölhették hitvány zsoldosok, és megszünhetett dobogni szive - Harmadnapra legyőzte a halált. Et resurrexit tertia die." - (Pilinszky János Harmadnapon) ...mert hiszünk a szeretet és az összefogás erejében.
Latrina
2024. február 16. 07:06
Szilvaynak sikerült megtalálni a lényeget az ügyben.
Pelso j.
2024. február 16. 06:05
Ja, fohász. Valószínű, fohászkodtok ti bőven, hogy ne rohadjatok belülről tovább és megmaradjon a húsosfazék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!