Megkezdődött a hazai dinnyeszezon – így alakul a magyar dinnye ára 2023-ban

2023. június 28. 15:00

Néhány napja már elérhető a boltokban a magyar dinnye: először a déli országrészből, Békésből, Tolnából és Baranyából, majd a hevesi régióból és Szabolcs-Szatmár-Beregből kerül a fogyasztókhoz a gyümölcs, amely kedvező időjárás esetén szeptember közepéig-végéig elérhető lesz.

2023. június 28. 15:00
null
Helmeczi Zoltán

Mára jelentősen megváltozott hazánkban a dinnyetermelés, hiszen míg korábban „konzervatív technológiával” zajlott a gyümölcs termesztése, addig ma már körülbelül feleakkora területen, de hasonló mennyiségben termelnek dinnyét. Az agrárkamara korábbi „dinnyeszezonnyitó” rendezvényén ugyanakkor elhangzott, hogy ezzel párhuzamosan ismét nő a termőterület, a tavalyi 2600-hoz képest idén 2900 hektáron termelnek dinnyét Magyarországon. A szakemberek 140-160 ezer tonna termésre számítanak 2023-ban: ebből mintegy 15 ezer tonna sárgadinnye, a többi görögdinnye.

Mennyi dinnyét eszünk?

Magyarországon az egy főre eső évi átlagos görögdinnye-fogyasztás 10 kilogramm, sárgadinnyéből 1,5-2 kilogramm. Utóbbi messze elmarad a nyugat-európai átlagfogyasztástól, ezért a sárgadinnye népszerűsítésében érdemi előrelépésre van lehetőség.

A vásárlók a kisebb és a magszegényebb dinnyéket keresik, a nagy méretűeket ma már jellemzően szeletelt formában értékesítik

– mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy az importot sikerül mérsékelni, az exportot pedig növelni.

A magyar termelők már februárban megkezdték a munkát, a palántanevelést és -ültetést, a növények gondozását, öntözését, védelmét, majd most következik a betakarítás. Az idei termelési szezon „normális rendben” zajlott, jelentős fagykárok nem sújtották a dinnyét, így „minden adott a jó minőséghez” – mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke, aki kiemelte, hogy észszerű bolti akciókra ugyan szükség van, de a túlságosan vevőcsalogató árak károkat okoznak a termelőknek. Az áruházláncokat arra kérte, a napokban csökkentsék az importdinnye mennyiségét, hogy legyen hely a hazai gyümölcsnek.

A várható árakról Göcző Mátyás úgy fogalmazott:

a nagybani piacon jelenleg 350 forint körül alakul a görögdinnye kilója,

s ha a nagybanin ez a 300-350 forintos induló ár június végére és július elejére is megmaradna, „ebből ki lehetne indulni”. Megjegyezte: a bekerülési költségek tavalyhoz képest is tovább emelkedtek.

Nagyot drágult minden zöldség és gyümölcs

Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a Mandinernek arról beszélt, hogy a hazai zöldség-gyümölcs ágazatban szinte minden növény termőterületének a mérete stagnál vagy csökken, de a technológiafejlődéssel biztosíthatók, sőt akár növelhetők is a termésátlagok.

Az árakról szólva a szakember elmondta: a fogyasztóknak természetes elvárásuk, hogy a legolcsóbban kapják meg a zöldséget és a gyümölcsöt, de rámutatott, hogy az árat jórészt nem a termelők, hanem a piac alakítja ki – a kereslet-kínálat alapján.
A zöldség-gyümölcs termelés hektáronkénti költségei az elmúlt öt évben átlagosan drasztikusan nőttek, de az időjárási csapások sokasága is szerepet játszik a drágulásban – fejtette ki Apáti Ferenc.

Nyitókép: MTI/Vajda János

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. június 28. 23:00
Giorgia Meloni már megtette a megfelelő intézkedéseket ez ügyben.
pesszimista
2023. június 28. 18:26
Ez 3-évvel ezelőtt volt
pesszimista
2023. június 28. 18:24
Egy ismerős fóliás termelő 30-ftért nem tudta eladni a kecskeméti majd a B.pesti nagybani piacon a paradicsomját A korábbihoz képest nagyot csökkent a zöldségkereskedők száma. Ugyanaz nap a Lidl-ben 300-Ft-ért adták,s a vevők vásárolták..
Dr. Greta Grünberg
2023. június 28. 18:10
Ha neked 3000-4000 a dinnye, és 350/kg az átvételi ár a nagybani piacon, akkor ott bizony a kulákok azok, akik nyerészkednek &#9757 &#9757 &#9757 Ismerjük a kulákdinnyét, kívül zöld, belül vörös! Fehér is van benne, nem véletlen, hogy ahol a magyarkulákok kizsákmányolása felbukkan, ott a magyar trikolor is, nyílt színen! &#127817 &#127817 &#127817
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!