Itt a magyarázat, ezért olcsóbb a magyar epernél a görög és a spanyol

2023. április 14. 10:30

A görög és a spanyol importszamóca mostanra ellepte a hazai boltokat, de már csak néhány hét és a magyar eper is nagy tételben megjelenik a piacon.

2023. április 14. 10:30
null
Helmeczi Zoltán

Idehaza a fűtött fóliákban vagy üvegházakban április 10. és 20. között már indul a szüret, de nagyobb mennyiségben csak május első felében, a szabadföldi betakarítás megindulásával jelenik meg a hazai piacon a magyar szamóca, a szezon pedig – az időjárás alakulásától függően – június első felében, illetve közepén ér véget.

Fotó: MTI/Mészáros János
Fotó: MTI/Mészáros János
Miért olcsóbb a külföldi eper?

„A külföldi áru általában azért olcsóbb, mert a görögöknél és a spanyoloknál április környékén már szabad földről is tudnak szedni: így előfordul, hogy feleannyiért kínálják, mint a magyar szamócát” – nyilatkozta a Mandinernek Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Azt is megjegyezte, hogy míg a hazai gyümölcsöt a majdnem teljes biológiai érettség állapotában takarítják be, addig a görög vagy a spanyol szamócának ki kell bírnia a kétnapos szállítást.

Idén a piacokon már 1980 forintos kilónkénti áron is lehet szamócát kapni, míg az ilyenkor még igen korlátozottan kapható magyar áru a 3000-7000 forint/kilogramm közötti ársávban mozog, „de ez nálunk még extra korai árut jelent, a magyar termékek nagyobb tételekben még legalább 2-3 hét múlva kerülnek csak a piacokra” – mondta a szakember, felidézve, hogy tavaly a magyar szamóca termelői ára április vége felé a nagybani piacon kilogrammonként 2000-2400 forint körül alakult. Az importtételek esetében tágabb, 3-4,5 euró/kilogramm között mozgott ársáv, és főleg görög áru jelent meg a magyar piacon.

Az ukrajnai háború miatt ugyanis a görögök is elveszítették az ukrán és az orosz piacot.

„A helyzet veszélyes volt, mert a görög termelők elég elkeseredettek voltak, akár ár alatt is eladták a termést, csak hogy értékesíteni tudják, mert a szezon ilyen korai pontján még nagy volt az árolló – ha a szezon későbbi időpontjában közelebb kerülnek egymáshoz az árak, már nem biztos, hogy a viszonteladók a külföldi árut választják” – elevenítette fel a tavalyi piaci folyamatokat Apáti Ferenc.
Összegzése szerint a 2022-es évről elmondható volt, hogy a termelők az előző két évhez képest kifejezetten rossz évet zártak. A fajlagos termelési költség nagyon megugrott, miközben az értékesítési árak lényegében nem változtak. A szedési költségek is megnőttek, Lajosmizse környékén körülbelül 1500 forint/óra munkabérért vállalták a szedők a munkát. A korai fűtött fóliások összességében még jó szezont zártak, a hidegfóliások viszont kisebb termést takaríthattak be.

Így termesztik az epret Magyarországon

A szamóca hazai termőterülete 2008 és 2015 között 500-ról 800 hektárra emelkedett. Az utóbbi esztendőkben azonban folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés következett be, mely idén sem állt meg.

Jelenleg körülbelül 600-700 hektáron termesztenek szamócát,

de a rengeteg kistermelő miatt nehéz pontos számot mondani a szakmai szervezet elnöke szerint, aki jelezte, már 2-3 hektár szamóca termelése is akkora munkaerőigénnyel jár, hogy a mai viszonyok között szinte megoldhatatlan ennyi embert találni, ezért Magyarországra jellemzőek az egy hektár alatt gazdálkodó kistermelők.
Hazánkban szamócát jelenleg a termőfelület mintegy 40 százalékán szabad földön, 60 százalékán pedig valamilyen takarás alatt termesztenek. Magyarországon korszerű üvegházakban abszolút nem termelnek szamócát, csak a 10-30 éves, zöldségtermesztésből „visszamaradt”, felújított üvegházakat hasznosítják ilyen módon, de ezek területe is mindössze néhány tíz hektárra tehető. Legjellemzőbb hajtatási mód a fólia, mely alatt döntően hagyományos fóliasátrakat kell érteni, fűtetlen körülmények között.

Termelői megfigyelések szerint a magyarországi kínálat alakulása az utóbbi pár évtizedben egy körülbelül ötéves ciklust követ. Ez azt jelenti, hogy míg 2019-ben nem fizetett jól a termelés, a koronavírus-járvány idején meglepően jól jövedelmezett a szamóca, ezért egyre többen kezdtek el termelni. Országos szinten egyre nagyobb termést takarítottak be, de a kereslet nem nőtt ekkora mértékben. „Most egy ötéves ciklus vége felé tartunk, a 2022-es év sem sikerült túl dicsőségesre, így az idén várhatóan kevesebben vagy a meglévő gazdák kisebb területen fognak termelni, tehát a ciklus leszálló ágában vagyunk” – mondta Apáti Ferenc.

Hazánkban továbbra is a korai Clery, valamint a korai-középérésű Asia és a középérésű Joly hármasa számít a fő fajtáknak.

Tavaly újdonságnak számított a szaktanácsadók által is ígéretesnek tartott középérésű Lycia, de egyelőre bevezetés alatt áll, így korai megmondani, hogy a következő pár évben sikeresen el fog-e terjedni – tudtuk meg a FruitVeB elnökétől.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. április 15. 13:36
A hazai termelők elképesztően hülyék. EZEK A FASZOK, A MEDITERRÁN SZABADFÖLDI TERMESZTÉSSEL AKARNAK PIACI VERSENYT FOLYTATNI? Ez a sok hülye, mind ORBÁN A SEGGFEJ, gyereke?
VerdbenekhyKeményFarkas
2023. április 15. 13:06
A görög és a spanyol eper árában nincsenek alkotmányos költségek!
aszterion
2023. április 15. 11:10
Háború, szankciók, Soros...
zuriktodor
2023. április 14. 23:27
Pár évvel ezelőttig (amíg nagyanyám tudott foglalkozni a kerttel) mindig volt eprünk és málnánk bőven, fogalmam sem volt, hogy ilyen drága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!