Extrém sport: megszüntetnék a büntetést

2011. augusztus 15. 08:03

A kormányhoz fordul Erőss Zsolt és Kollár Lajos: a hegymászók azt szeretnék elérni, helyezzék hatályon kívül a 2007-ben hozott törvényt, amely az extrém sport közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás tb-finanszírozását.

2011. augusztus 15. 08:03

Erőss Zsolt és Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítói szeretnék elérni, hogy helyezzék hatályon kívül azt a jogszabályt, amely 2007-től az extrém sport közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását - írja a Magyar Nemzet. A hegymászók az egészségügyi kormányzathoz és a Fidesz-frakcióhoz fordulnak.

A rendelkezés szerint, ha valaki például barlangászat, magashegyi expedíció közben balesetet szenved, akkor neki kizárólag a mentés és a sürgősségi ellátás jár ingyen, az egyéb beavatkozások árát saját zsebből vagy külön biztosításból kell fedeznie.

A két hegymászó szerint elfogadhatatlan, hogy a jogszabály az aktív életet élő embereket bünteti, miközben a legsúlyosabb népegészségügyi problémák kialakulásában éppen a mozgásszegény, egészségtelen életmód játszik fontos szerepet. Erőss és Kollár úgy vélik, csak akkor lenne indokolt büntetni bizonyos sportokat, ha minden egyéb emberi tevékenységnek is meghatároznák a kockázatát, és a szerint vetnék ki az adókat.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ubulzen
2011. augusztus 15. 22:20
Ezt a torvenyt meg anno azert hoztak, h megosszak lakossagot, s legyen kire mutogatni az ures kassza miatt. Latom sikerult... Itt valoban egy elvi kerdesrol van szo: Akarjuk-e kockazat alapjan besorolni az embereket, vagy sem. Ha akarjuk, akkor viszont nem lehet kiragadni az "extrem" sportokat, hanem kizarolag sztatisztika alapjan: BP-i bringasok, motorosok, koverek, horgaszok (nem hulyeskedek), iskolazatlanok (nagyon noveli a kockazatot...), stb. De mindenekelott, utana kellene szamolni, h megeri-e egyaltalan burokratikusan (nyilvantartas/ ellenorzes)... Az amcsi egeszsegugy pont a burokraciaba keszul(t) belerogyni, nem a gipsz + gez szamlakba...
tunde04
2011. augusztus 15. 16:42
"helyezzék hatályon kívül a 2007-ben hozott törvényt, amely az extrém sport közben sérülést szenvedőktől megvonja az egészségügyi ellátás tb-finanszírozását. " Kedves Erőss Zsolt! Micsoda? A szoci kormány egyetlen jó intézkedése! amit az eü.vel műveltek 8 évig felháborító, de ez a törvény nagyon is helyes. És ezt hatályon kívül helyezni? Elment az eszed? én balesetem esetén azért kapok ingyenes orvosi ellátást mert dolgozok, az államnak hasznot hozok, és befizetem a járulékaimat. az extrém sportolók meg saját szórakozásukra (az én bosszantásomra) művelik a különböző adrenalint termelő sportokat. ha a munkád során sérültél volna meg és veszíted el a lábadat, neked is ingyenes az ellátás mert fizetsz járulékot. ha a hegymászással tudod csak kiegészíteni az életed teljességét, köss biztosítást. fizesd az összeget, oszt ha a másik lábaddal is történik valami, akkor a biztosítód állja a számlát. a baleseted után rengeteg pénzébe kerültél volna az államnak ha nincs ez a törvény. műtétek sora, kórházi ellátás, orvosi ellátás, gyógyszerek, rehabilitáció...stb.. ezt mind mi fizessük? bevette volna a beteg gyomrod mi? és amikor kifizettük volna a kezelésed, utána te gyorsan felmásztál a hegyre. na, ne!! "a jogszabály az aktív életet élő embereket bünteti, miközben a legsúlyosabb népegészségügyi problémák kialakulásában éppen a mozgásszegény, egészségtelen életmód játszik fontos szerepet." ez az állításod egyenesen baromság!! csak azokat bünteti akik olyan extrém sportra adják a fejüket mint a hegymászás, Bridge jump, siklóernyő, stb.. aktív életet lehet élni az extrém sportokon kívül pölö úszással, kerékpározással, futással, evezéssel,stb... és még sem büntetnek érte. és ezek a sportok is hathatós megelőzésként szolgálnak az egészségtelen, mozgásszegény életmód ellen. szóval, Zsoltikám igazán sajnálom ami veled történt, de még is azt mondom, ne olyan hevesen ezzel a követelőzéssel, mert sokak zsebét érinti. olyanokét akik hónapokat várnak egy műtétre, heteket egy vizsgálatra és mégsem hangoskodnak és követelőznek! Remélem olvasod az oldalt, de ha nem az se baj. azért remélem eljutnak a füledbe az olyan vélemények mint az enyém.
Pirosz-szka
2011. augusztus 15. 16:25
A legutóbbi példa: Olaszország, Appenin-mászó magyar nő: 50 ember, két helikopter napokig kereste. Kőkeményen bevasalnám rajta a költségeket. Azokkal értek egyet, akik szerint a magasabb összegű biztosítás a megoldás. Aki szándékosan provokálja a sorsot, - iszik, dohányzik, extrém sportol- fizessen magasabb biztosítást, és a dolog el van intézve.
Csigorin
2011. augusztus 15. 14:04
az a baj, hogy ez végletes. szerintem az extrém sportokat nyugodtan lehetne kötni egy plusz havi extra tb járulék befizetéséhez, és ezzel magasabb kockázat lévén többel is járulnak hozzá. Teljesen megvonni tőlük csak mert úgymond "keresik a bajt", szintén igazságtalan. Oké, lakásbiztosítást se kötnek azzal aki otthon atombombát meg gázpalackot tart... de pl ártéri lakásra ilyen alapon ne is lehessen lakásbiztosítást kötni? szerintem legyen egy TB alapdíj, aztán lehetnek különféle sávok. Extrémsportoló fizet valami havi ezerrel több járulékot, stb stb... a dohányosnak az illetékbe építik be, az ivónak úgyszintén... motorosoknak autósoknak ott a rengeteg extra adó meg benzinben is járulékok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!