Karosszékből

2023. június 03. 20:37

A vágy a háborúságra sosem belülről jön. Az ördögöt kell keresni mögötte.

2023. június 03. 20:37
null
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Orbán Viktor miniszterelnök is reagált Karácsony Gergely háborús szavaira: »Itthon, a karosszékben ülve, értelmiségi belvárosi módon az ország leggazdagabb önkormányzatának első embere olyat mondjon, hogy háborúban állunk Oroszországgal, ettől kinyílik a bicska az ember zsebé­ben. […] Nyugaton mindenki lelkes.«

Ismerős állapot.

»Éljen a háború! – kiáltozták az emberek« – a Délmagyarország 1914. július 28-i számának címoldalán írja ezt a szegedi tudósító. Hasonlót máshonnan is ollózhatnánk, azokban a napokban a várva várt hadüzenetről szólt a sajtó. Harci vágy lepte el az országot, mire végül megérkezett az agg Ferenc József ultimátuma: »Mindent megfontoltam, mindent meggondoltam…«

A vágy a háborúságra sosem belülről jön. Az ördögöt kell keresni mögötte. A háborúk parazitáit: a fegyvergyárost, a hadiszállítót, a temetkezési meg az újjáépítési vállalkozót. Azokat, akik tönkremennének a békében. Ők garantálják a békétlenséget, ők tudják, hogyan lehet egymásnak ugratni jámbor embereket. Gyóni Géza költő 1914 nyarán lelkesen indul a frontra, ám gyorsan kijózanítják a gránátok, az ágyútűz, a halottak látványa. Október 6-ának borzalmas éjszakáján születik legemlékezetesebb verse, a Csak egy éjszakára. »Mikor a pokolnak égő torka tárul, / S vér csurog a földön, vér csurog a fáról / Mikor a rongy sátor nyöszörög a szélben / S haló honvéd sóhajt: fiam… feleségem […]«

»Éljen a háború!« – harsogták dédszüleink. Hetekkel később már a hadihíreket olvasták, de akkor már nem volt éljenzés. A postást várták, mit ír a frontról a férj, az apa, a testvér. Mikor jön már a levél? Vagy miért nem jön?! Jaj, Istenem, odafönn!”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palmimi85
2023. június 05. 11:07
hosszú fika, pofa be! Jó a kezdő kép, most fikázni fog vagy fikázni fog?
Autofocus
2023. június 04. 13:11
Gondoljuk tovább: Ukrajna győzött, oroszok kiverve, pipa. Putyin belebukik a háborús kudarcba: pipa. Egymással rivalizáló oligarchák kezdik meg előbb politikai, később fegyveres harcukat a Kreml feletti befolyás megszerzéséért. Prigozsin wagneresei, Kadirov csapatai a két legerősebb rivális mögé beállva polgárháborús helyzetbe szorítják az országot, miközben a nyugati közvélemény aggódva figyeli éppen kinél van az atomkoffer indítógombja. Közben, a zűrzavart kihasználva megjelennek a "demokráciaexportőrök" első csoportjai, a "színes forradalmak" specialistái, akik megkezdik az orosz gazdaság elprédálható javai feletti befolyás megszerzésének előkészületeit. Ezt szeretnétek?
síróbohóc
2023. június 04. 10:25
Nagyon szép sivalkodás, Gyuri. Fel a fejjel!
pemete jakab
2023. június 03. 21:51
"Nyugaton mindenki lelkes" Én nem láttam, hogy a háborút éljenezve vonulnának fel az emberek. De még csak olyan sincs igen, aki csillogó szemekkel szónokolna arról, hogy most jól móresre tanítjuk az oroszokat. A többség véleménye, hogy próbáljuk megállítani, visszaszorítani az orosz agressziót. Ez a Fidesz-propagandában a háborúpártiság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!