Düh és nevetés. A romániai tanársztrájk tanulságai

2023. június 13. 06:35

Van mit tanulni a romániai tanároktól és szakszervezetektől.

2023. június 13. 06:35
null
Parászka Boróka
Parászka Boróka
HVG

„Van mit tanulni a romániai tanároktól és szakszervezetektől. Sikeresen vették fel a harcot a kormánypropagandával, semlegesítették a trollokat és maguk mellé tudták állítani a társadalom jelentős részét. Ők béremelést kapnak, Románia pedig egy esélyt, hogy iskolái versenyképes tudást adhassanak a jövő nemzedékének. 

Sikeres volt a romániai tanügyi sztrájk, és ami május végétől június közepéig az országban zajlott, az messze az országhatárokon kívül is tanulságos. Igaz, a siker viszonylagos: a tanügyi szakszervezetek csupán felfüggesztették és nem befejezték a tiltakozást. Azért ilyen óvatosak, mert nem tudni, hogy a most sürgősségi kormányrendelettel garantált béremelések benne lesznek-e az előkészítés alatt lévő bértörvényben is.

Mindenesetre most 25  százalékos bruttó béremelés jár a pedagógusoknak, jövő január 1-től pedig megkapják annak a fizetésemelésnek az 50 százalékát, amelyet az elfogadásra váró bértörvény irányoz elő. Szintén jövő évtől a pedagógusok bérezését az országos átlagkeresethez igazítják.

Mit tudtak a romániai szakszervezetek és pedagógusok? Bebizonyították a kormánynak és az országnak is, hogy a közoktatási rendszer nem luxus, hanem olyan alapintézmény, ami nélkül megbénul – szó szerint az ország. Már a tavalyi év végén, az idei költségvetés előkészítésénél lehetett tudni, hogy történelmi mélyponton az oktatás támogatása, hogy adott infláció mellett ennyi pénzből nem lehet majd működtetni. Voltak is tiltakozások, tárgyalások azóta is. De a figyelmeztető, majd az általános sztrájk akkor kezdődött el, amikor az év végi vizsgák-felvételik időpontja közeledett.”

„A kormány ajánlata sértő" - folytatódik a romániai pedagógussztrájk

A tiltakozók szerint a kormány hozzáállása miatt a Képzett Románia program értelmetlenné vált.

 Nyitókép: MIHAI BARBU / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WLaci
2023. június 13. 19:46
Ha az itteni fideszesek nem mind buzik lennének, és lenne gyerekük, akkor tudnák, hogy már a jó budai sulikban is tízesével keresik a szaktanárt bazmeg. Az még egy elmebeteg fideszesnek is feltűnik szerintem előbb-utóbb, hogy a gyereke még hülyébb, mint ő maga. Bár ki tudja :D
Domokos
2023. június 13. 18:14
Mi a faszt akarsz te rühes kurva ? Nem kaptad meg az adagod , a vibrid meg lemerült és a murkod elfonnyadt ??? Egy biztos - nem lehet annyit inni hogy bárki is megkivánjon - akkor inkább egy kecske .
Kontar
2023. június 13. 16:54
A Román Kommunista Párt (RKP) IX. kongresszusának ünnepélyes megnyitása alkalmából az egyik tiszteletbeli elvtársnő, Parászka Boróka agitátor nyitóbeszédét olvashatták a kedves olvasók.
tapir32
2023. június 13. 12:59
Nincs mit tanulni a román tanársztrájkból! Más körülmények, más viszonyok, más követelések, más bérek, más emberek, más politika, más ígéretek. Közünk sincs hozzá! Magyarországon nem véletlenül maradt ki a társadalom döntő többsége a tüntetésekből! A kormány ígérete és intézkedései okafogyottá tették a tüntetést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!