Szelektív memória

2023. május 19. 11:10

Ungváry szerint a kormányfő beágyazta az európai történelem leghíresebb uralkodóinak sorába a Harmadik Birodalom diktátorát.

2023. május 19. 11:10
null
Pilhál György
Magyar Nemzet

„A nemzetállamok felett mindig ott lebegett egy álom: újraegyesíteni egy birodalomba Európát. Nagy Károly, Napóleon, Hitler más alapokon, de erről álmodozott – mondta Orbán Viktor néhány napja egy veszprémi megnyitón.

Ennyi éppen elég volt Ungváry Rudolf mélybaloldali írónak, hogy leleplezze a magyar miniszterelnök igazi arcát. »Orbán Viktor fokozatos, apró ugrásokkal araszol […] saját fasisztoid rendszerének történelmi legitimációja felé« – írta a Népszavában. »A demokrácia formális intézményeit paravánként fölhasználva, mintegy láthatatlanná tett formában újjászületett egy fasiszta rendszer.« Ungváry szerint a kormányfő beágyazta az európai történelem leghíresebb uralkodóinak sorába a Harmadik Birodalom diktátorát. (Az sem zavarta az indulatos betűvetőt, hogy saját fia, a kormánypártisággal szintén nem vádolható történész, Ungváry Krisztián másként látta: »Amit a kormányfő mondott, abba történelmileg nehéz lenne belekötni.«)

Jut eszembe, pár éve, amikor a XI. kerület DK-s polgármestere, László Imre azt fejtegette, hogy Adolf Hitlert 1938-ban megérdemelten választotta a Time magazin az év emberének (»Munkája, amit addig kifejtett, gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után«), Ungváry Rudolf hallgatott, mint hal a szatyorban.”

Nyitókép: MTI/Kovács Attila 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zorroro
2023. május 21. 12:12
Igen, de a felcsúti nagy elme elfelejtette megjelölni, hogy Napoleon meg Hitler hagyatékán ki az, aki egységes európai birodalmat építene. Von der Leyen, Macron, Scholz... Biden, netán Soros a múlt századból..)? Ki lenne a nagy diktátor, mert ugye nagy birodalmak nagy diktátorok nélkül nincsenek.
balbako_
2023. május 20. 15:16
Szaracénokat avarokat. Napóleon miden európai országot legyőzött kivéve Angliát és Oroszországot. Hitler dettó.
balbako_
2023. május 20. 15:14
Egyébként a felsoroltaknak a módszerei is ugyanazok voltak. Nagy Károly minden korabeli államot leigázott (Lombardokat, szászokat,spanyolokat, hispánokat,
llnnhegyi
2023. május 20. 13:46
Kiguvadt szemekkel, dagadó nyaki erekkel, vérvörös arccal,ordítja Rudi bá': A kurva anyátok! ( Blanka,Lilu ezt nyelvet tőle tanulták) ---- Ungváry Rudolf: "Mi, büdöslábú komenisták, Sztálin apánk faszát szopogattuk!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!