A világhíres farkas meséje

2023. április 17. 15:49

Hány nyuszi életét mentették meg most ezzel a kilövéssel?

2023. április 17. 15:49
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

„A vegán étrendet erőszakosan hirdetők figyelmen kívül hagyják, hogy a háziállatok meg sem születnének, ha nem akarnánk megenni őket. Tyúk, malac, kacsa mind-mind azzal teljesíti be sorsát és helyét a mindenségben, hogy táplálékul szolgál az embernek. Van-e egy sertésnek vagy pulykának nagyobb önmegvalósítás ennél, ahelyett, hogy 4-5-10 évesen, végelgyengülésben múljon ki, esetleg az elaggott baromfiak otthonában nézze a Liba tv-ben a »Mi kis farmunk« epizódjait? Esetleg egy farkas kapja el és marcangolja szét mindenféle érzéstelenítés nélkül.

Ugyanis az állatok is ölik egymást. Azzal mit kezdenek az állatvédők? Vagy csak a növényevőknek van létjogosultsága? Kik jelölhetik ki a természet kereteit és oszthatják fel a világot értékes, védendő és támadható lényekre?

Ez a bizonyos farkas hetek óta eszik valamit. Nem füvet.

Ha azokon a nyuszikon lett volna jeladó, amiket az ordas elfogyasztott, nem sírnának-e a tapsifülesek szerelmesei, nem fogadnák-e diadallal a nyúlmészáros elpusztítását? Hány nyuszi életét mentették meg most ezzel a kilövéssel?

»Az ember tönkreteszi a világot, természetet, az ember felesleges«, vallják sokan. Aki kártékonynak érzi magát, keressen egy jó erős gerendát; ne másokat uszítson erre, ne másokat beszéljen le a gyerekről, hanem járjon elő a jó példával, úgy hiteles. 

Petíció indult a vadász lecsukására. De mi van, ha a kóbor farkas összeakad egy fegyvertelen futóval, kutyasétáltató családdal, focizó gyerekekkel, és valakiben kárt tesz? A kóbor kutyák vagy az erdélyi medvék támadásaiban elhunytak rokonai bizony petíciózhattak volna egy megelőző vadászért. De hát a tusnádi medve életteréért menő dolog Facebook-üzenőfalat nyitni, a székelyek életteréért viszont nem korrekt.”

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2023. április 18. 11:57
Nem lakom Fészbukfalun, de el tudom képzelni a sok hülyét, aki a celebfarkas kilövésén őrjöng. Innen nézve a cikk minden szavával egyetértek. Ugyanakkor mégis milyen dolog már az, hogy akit felkentek vadásznak és puskát tarthat magánál, az csak úgy kóbor kutyákra lövöldözhet az erdőben vagy a faluszélen? Honnan tudja, hogy kóbor és nincs ott a gazdája is, esetleg egy gyerek? És micsoda dolog már az, hogy egy vadász lőtávolságból nem tudja megkülönböztetni a kutyát a farkastól? Ráadásul a vadászoknak kukkerük is van. (Még egy gyerek sem kaphat horgászengedélyt, ha nem tudja megkülönböztetni a halfajokat.) És ha mégis látta, hogy farkas, akkor milyen alapon lőtte le? (Az előbbi példánál maradva, a horgászokat is megbüntetik, ha nem tartják be a szabályokat és nem dobják vissza a tiltott halat.) Arról nem is beszélve, hogy egy hónapja az egész ország a jeladós farkas útját követte, egyszerűen azért, mert ez egy érdekes eset, ritka megfigyelés, különös viselkedés. Mekkora bunkónak kell ahhoz lennie egy vadásznak, hogy ne tűnjön fel neki ez a történet és ne érdeklődjön az átlagembernél is jobban a farkas útja iránt? A farkast máshol is lelőhették volna, bunkók mindenütt vannak, az esetnek természetesen nincs semmilyen politikai tanulsága, csak mi magyarok most egy kicsit szégyelljük magunkat. Ám az illetőt meg kell büntetni, a puskát el kell venni tőle és az eset szolgáljon minden vadásznak tanulságul: nekik is be kell tartaniuk a szabályokat, nem lövöldözhetnek csak úgy össze-vissza.
Proxima Centauri
2023. április 18. 09:14
Felnevelte Romuluszt és Rémuszt Meg a Mauglit Táncolt a Costnerrel Viszont megkergette Baradlay Ödönt Bekapta a Piroskát meg a nyunyókát A mi vadászunk voltaképp egész humánusan járt el. Akár meg is pakolhatta volna a gyomrát kövekkel.
Mmnn
2023. április 18. 01:08
Ungváry Zsoltika van ennél lejjebb?? Csak nem a haverod vót aki kilőtte? Mosdatod már a fideszes ner-lovagot?? Aljadék az írásod!
amca
2023. április 17. 22:32
Igen ,főként a prli, genderprli állibsi ,moschlék fosbuk Bun Cohnnok ugatnak. Az nem opció ,hogy a farkas húst eszik. Ha nagyon éhes emberhúst. Birkát,ja az nem a miénk. Kecskét, nekünk nincs. Zalában a német szamarai megöltek 1 öregembert. 1ik BUN Cohnt nem hallottam. Pécset az állatkertből kiszökött farkast lelőtték a nagyvárosban. Kit akartak felakasztani? Aki megvédte az embereket, gyerekeket, nénikéket..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!