Forró krumplivá vált Ukrajna Romániában

2023. április 05. 18:09

Vannak ugyanakkor Romániában olyan politikai szereplők, akik nyíltan támogatják Oroszországot.

2023. április 05. 18:09
null
Pataky István
Magyar Nemzet

„Kevéssel az orosz–ukrán háború kitörésének egyéves évfordulója előtt ismét kiéleződött a román–ukrán viszony, miután a kijevi infrastrukturális minisztérium közölte: a független Ukrajna történetében először 3,9 méterről 6,5 méterre nőtt a Bisztroje-csatorna hajózási mélysége, így hatékonyabbá válik a hajózás a Fekete-tenger és a Duna között. A medermélyítés eredményeként a tengeri hajók is használhatják a csatornát. A Bisztroje-csatornát annak a reni kikötőnek a bejárataként használják, amelynek jelentősége megnőtt a háború kitörése után. Bukarest szerint az ukrán kotrás veszélybe sodorhatja a nyolcvan százalékban Románia területét képező Duna-delta élővilágát és biodiverzitását, ráadásul Kijev lépése számos nemzetközi környezetvédelmi szerződést sért. A román kormány kénytelen volt beleállni az ügybe, számonkérte Kijeven a történteket, s az Európai Bizottságnak is jelezte a nemzetközi környezetvédelmi szerződések ukránok általi megsértését.

Vannak ugyanakkor Romániában olyan politikai szereplők, akik nyíltan támogatják Oroszországot. Egyikük a különböző témákban hisztérikus kirohanásairól ismert, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) listáján mandátumot szerzett, jelenleg az általa alapított S.O.S. Románia Pártban politizáló Diana Sosoaca szenátor, aki román lakta, illetve egykor Romániához tartozó ukrajnai területek annektálásáról szóló törvénykezdeményezést nyújtott be a bukaresti parlamentben. Az AUR-ból kilépett szenátor, de az AUR-elnök George Simion is orosz titkosszolgálati háttérrel rendelkezhet, utóbbi jelenleg sem léphet be a Moldovai Köztársaság területére.

Egy friss felmérés szerint a megkérdezett romániaiak nagy többsége nem támogatja, hogy Románia fegyverrel és lőszerrel segítse Ukrajnát, a menekültek segítését ellenben helyesli. Az Eurobarométer korábbi közvélemény-kutatása alapján az európaiak közül a Romániában élők ellenzik leginkább az Ukrajnának nyújtott uniós támogatást. A hagyományos romániai oroszellenességgel párhuzamosan Romániában Ukrajna is kezd forró krumplivá válni a kormánykoalíció számára. A jövő évi négy esedékes választásból miatti tartós kampányidőszakban a hatalmon lévő két nagy pártnak lavíroznia kell a román érdekeket sértő kijevi intézkedések kezelése és az orosz agresszió miatt Ukrajnának nyújtott támogatás között.”

***

Nyitókép: JAAP ARRIENS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
repulok
2023. április 06. 05:01
Talán most jött el az ideje a Péter János által kezdeményezett dunai konföderáció megalakításának. A kérdés az, vajon jó lenne, ha Ukrajna is tagja lenne?
lvjtn
2023. április 05. 20:08
a románoknak olyan mindegy, kivel fognak össze, ha eljön az idő, majd elárulják és hátbaszúrják őket
B_kanya
2023. április 05. 19:36
Az ukránellenesség nem moszkvai, hanem kijevi propaganda eredménye.
betakentaur
2023. április 05. 19:19
Románoktól függetlenül, én a kezdetek óta dokumentálom a lelkes ukránkokárdázást és zászlókiaggatást. Segít majd emlékezni a háború után, hogy kik is voltak a vak náci támogatók. Gyorsan tud kopni az emlékezet főleg akkor, amikor az érdek is úgy kívánja majd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!