Mit tud ajánlani a buddhizmus a mai kor nyugati emberének?

2023. március 06. 20:16

A buddhizmus azt adhatja, hogy soha többé ne szüless újra. Ez minden nyugati ember vágya!

2023. március 06. 20:16
null
Farkas Attila Márton
Facebook

„Az öt léthalmazt. Hogy nincs transzcendens. Semmilyen. Nincs lélek se. Semmilyen. Nincs állandó én. Semmilyen. Nincs a természetben szubsztancia. Csak folyamatok. De hát ezt a materialista természettudósok, a redukcionista filozófiák és kognitív tudományok, valamint a pszichológia is tudják buddhizmustól függetlenül, és a buddhizmustól jóval aprólékosabban, részletesebben, analitikusabban, százszorosan, ezerszeresen több információval.

Adhat még a buddhizmus etikát. Hogy ne legyünk mohók, erőszakosak, ne ártsunk a másiknak. De hát ezt a kereszténység is tudja, költőiebben, mélyebben, szenvedélyesebben.

Adhat a buddhizmus egy olyan ajánlatot, hogy szemben a kereszténységgel, ne szenvedjünk, ne adjuk át magunkat az érzelmeknek, legyünk nyugodtak és jó értelemben közömbösek, túllépve a világ dolgain. De hát ezt már a sztoikus filozófia, az egzisztencializmus és nyomában számos művész és gondolkodó is megadta.

Te jó isten, mi van még?

Adhat a buddhizmus egy szép illúziót a mesés keletről, a tiszta keleti szellemiségről, a kelet ősi bölcsességéről. De hát ezt a nyugaton is dívó hinduista és taoista irányzatok is megadják.

A buddhizmus képviselheti még a világbékét (na jó, a géppisztolyos thai szerzetesek, vagy a szingaléz nacionalisták, vagy az amidista szekták nem annyira), de lehet egy olyan egyedülálló világvallás, mely maga a béke reprezentánsa. De hát a pacifizmus buddhizmus nélkül is ilyesmi.

Egyvalamit viszont nem tud semmi más: A buddhizmus azt adhatja, hogy soha többé ne szüless újra. Ez minden nyugati ember vágya! Aki nem hisz a reinkarnációban, annak pláne!”

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Augustus1
2023. március 07. 11:59
Azért - mivel gőzöm nem volt, ki ez - utánanéztem. Szóval akkor igen nagy valószínűséggel nem ellenpropagandaként írta ezeket a buddhizmusról. De könyörgöm: mennyiben ilyen hatalmas + az, hogy végre megszűnik a személyes létem, és föloldódom valamiben? Meg eleve, lehet, hogy én amolyan vulgáris módon értelmezem a reinkarnációt, de mennyiben leszek, illetve voltam "én" a következő/előző életemben, ha nincs átjárás, magyarán emlékeim? Nem tudom elmondani, ki voltam, mi voltam az előző életemben. Akkor ez az egész csak tapasztalatok, alap nélküli agyalás.
amca
2023. március 07. 08:55
Elolvastam a bi-ját. Eddig azt kérdeztem ,ki ez afaxkalap. Most már tudom- Pont mint Pózya. Minden volt ,csak akasztott ember nem.
merkur
2023. március 07. 08:41
Ebből is csak az látszik: Hiába tudóskodott vallásilag, nagyon nem fogja az Egészet :)
simonvitéz
2023. március 07. 08:41
Most már csak egy kérdés van: miért ne akarna a nyugati ember ujjászuletni? Pláne az olyan jóletbe, amiben most van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!