Öt ok, amiért állami kézbe kéne venni a Dunaferrt

2022. december 17. 13:06

Az igazán ütésálló gazdaságok a konjunktúra éveit nem csupán kiélvezik és felélik, hanem felkészülnek a szűk esztendőkre.

2022. december 17. 13:06
null
Vona Gábor
Index

„Az elmúlt évek drámai módon világítottak rá arra az evidenciára, amit a rendszerváltás óta a szőnyeg alá szerettünk söpörni: nem a GDP mutatja meg egy ország valódi versenyképességét, hanem azok a stratégiai termelői kapacitások, amelyek felett egy ország rendelkezik, amelyek segítségével a törvényszerűen érkező válságok hullámait képes átvészelni. Az igazán ütésálló gazdaságok tehát a konjunktúra éveit nem csupán kiélvezik és felélik, hanem felkészülnek a szűk esztendőkre.

Hogyha azok jönnek, márpedig jönnek, és ezt most éppen megtapasztalhatjuk újra, akkor ne nagyon fájjon (hogy klasszikusokat idézzek). Persze, eső után köpönyeg, mondhatják többen, a válság már itt van, beköltözött a számláinkba, a benzintankjainkba, a fűtési rendszereinkbe, a bevásárlókocsinkba és az idegeinkbe is. De talán ilyenkor sem csupán védekezni ér, talán érdemes körülnézni, hol lehet stratégiai szempontból fontos döntéseket hozni. (Akár 0 forintosakat is, de ez egy másik történet és egy másik cikk témája.)

Évek óta hallani a dunaújvárosi Vasmű nehézségeiről: tömeges elbocsátások, két részletben érkező fizetés, alacsony termelési volumen – ezek a nem túl vidám hírek szóltak az elmúlt években a Dunaferről. Az egykor szebb napokat látott gyár kálváriája azonban nem tegnap kezdődött. A rendszerváltozás után az egész magyarországi kohászat átalakult, a diósgyőri és az ózdi vasműveket privatizálták, aztán néhány éven belül meg is szűntek, vagy csak önmaguk árnyékaként működtek tovább. Dunaújvárosban a ’90-es évek végétől folyamatos téma volt a technológiaváltás, valamint az, hogy az elengedhetetlen fejlesztésekhez jelentős befektetésekre lenne szükség.

Az állam erre nem akart áldozni, ezért amolyan nagykoalíciós együttműködésként már az első Orbán-kormány alatt elindult a privatizáció előkészítése, amit a Medgyessy-kabinet fejezett be, végül gyurcsány ferenc miniszterelnökségének első napjaiban került a cég az új tulajdonoshoz.”

Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2022. december 18. 15:58
Öt ok, amiért Zazrivecz végre befoghatná a pofáját: 1. Hazudott a szavazóinak. 2. Becsapta a pártját. 3. Folyton a nemzeti kormány ellen áskálódott. 4. Összeszűrte a levet Gyurcsánnyal. 5. Mert egy mocskos hazaáruló.
madar299
2022. december 18. 11:12
Járási futbal kategória , a pálya széléről osztani az igét. Vona rád már régen rádszámoltak nem 9-et 12-őt , takarodj a helyes megszólításod, mint az állandóan és feleslegesen csaholó kutyára.
Akitlosz
2022. december 18. 09:47
Tetszett volna választást nyerni, aztán akkor intézkedhetne. Ha jobban értett volna hozzá, mint más, akkor nem bukott volna el a Jobbik. Nem hiteles észosztónak.
balbako_
2022. december 18. 08:19
A háború - és az EU hülyesége - okozta válság bebizonyította, hogy amiben egy ország nem önellátó, azt iszonyatosan felvert áron kaphatja meg, hacsak éppen kapható, mert az is lehet, hogy éppen nincs. Ezt figyelembe véve meg kell menteni a Dunaferrt és magyar kézben működtetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!