A karácsonyt burzsoá ünnepnek kiáltották ki

2022. december 27. 22:38

A bolsevikok már ekkor megpedzegették a környezetvédelmi szálakat, miszerint a fenyőfák kivágása természeti katasztrófákhoz vezet.

2022. december 27. 22:38
null
Anton Bendarjevskiy
Facebook

„Száz évvel ezelőtt a bolsevikok még nem csaptak le a vallásra és a régi hagyományokra. A Karácsony ekkor továbbra is az ország legfontosabb ünnepe, és aki teheti, karácsonyfát is állít – ez a hagyomány még I. Nagy Péter által terjedt el Oroszországban.

Ez a karácsony szabad és össznépi megünneplése szempontjából boldog időszak egészen a huszas évek végéig tartott. 1927-től vallás-ellenes szovjet propaganda kampány indult, amely az ateista homo soveticus – szovjet ember – létrehozását célozta meg. A karácsonyt burzsoá ünnepnek kiáltották ki, az ünneplést pedig úgy állították be, mint egy népi alkoholizáló fertőt, amely ellen küzdeni kell. A karácsonyfa állítás pedig mint az ünnep szimbóluma került a propaganda keresztüzébe. A bolsevikok már ekkor megpedzegették a környezetvédelmi szálakat, miszerint a fenyőfák kivágása természeti katasztrófákhoz vezet, és elítélendő (miközben Szovjetunió-szerte folytatódott az erdők kivágása és a nyersfa exportja).

1929-ben az összes vallási ünnepet eltörölték, a karácsony munkanap lett. Volt egy pont, amikor a településeket helyi brigádok járták, és jelentéseket írtak, ha az otthonokban feldíszített karácsonyfákat láttak.

Ezzel párhuzamosan az iskolákban szervezett előadások és foglalkozások keretében kinevették a papokat és a vallási külsőségeket és »karácsony-ellenes estéket« szerveztek.”

Nyitókép: Karácsonyi ünneplés a 19. században (Pixabay, Cultura.hu)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. december 28. 19:08
''a településeket helyi brigádok járták, és jelentéseket írtak, ha az otthonokban feldíszített karácsonyfákat láttak'' Légy erős, muszlim országokban ahol vegetálnak még keresztény közösségek ma is ugyanez a helyzet. Sőt olyant is hallottam kint élő magyaroktól, hogy külföldieknél is zokon veszik a karácsony megünnepését (ami persze értelemszerűen adventi koszorút vagy müfenyőt jelent) Nálunk egyelőre gyurcsányista tüntetők gyújtogatnak célzottan karácsonyfákat
kaffogó hebrencs
2022. december 28. 09:17
Ki a faszom ez az ukrán nevű seggfej?
alkaloidablog
2022. december 28. 08:38
Szóval itt a szerző valami nagyon benézett.
alkaloidablog
2022. december 28. 08:35
meg ezét: https://ru.pinterest.com/pin/114419646764124486/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!