Cigányság, reménység

2022. november 28. 08:21

Ott jártam, ahol már a kisebbség a többség – és ahol nagy dolog a „szalagavatózás”, a szakma megszerzése és a család értékelése.

2022. november 28. 08:21
null
Joó István
Joó István
Mandiner

Vasárnapi személyes történet, hogy akaratlanul is árulónak bizonyultam a kilencéves kislányom előtt. Hiszen szombaton azt mondtam neki: „Ma még bírd ki, hogy nem foglalkozom veled eleget, holnap teljesen a tiéd vagyok!” Pont ezt hányta szememre, amikor készülődtem a szerkesztőségbe. Teljesen a tiéd – és mégis itt ülök nélküle a metrón… Hiába, a karácsonyi lapszám „előremunka”, és az odaszánt borsodi riporttal még nem végeztem, de itt van rá advent első vasárnapja.

Épp ott tartok benne – onnan kell folytatnom majd az írást –, hogy a keleti végeken egy családmentor hölgy, aki pont abból a mélységből való, mint akiket gondoz, mesél a hivatása örömeiről. Például hogy egyre több az olyan cigány lány a faluban, aki szakmát szerez és „szalagavatózik”.

A helyszínen, ahol már a kisebbség a többség, először nem kapcsoltam, miért olyan rendkívüli szó a „szalagavatózás”, de a roma származású családmentor pár szóval elmagyarázta: ebben a mozzanatban benne van, hogy

maga a család is értékeli, megünneplendőnek tartja a szakmaszerzést,

sőt, már van annyi pénz arra is – lévén, hogy a cigány édesapa évek óta dolgozik –, ami a szalagavató költségeit fedezi.

Épp ez a riportfelvételi részlet jár a fejemben, amikor az új  megállóban egy cigány fiú száll fel a cigány kedvesével. A srác nagy, fagyi színű – lilásrózsaszín – csomagot visz, rajta a felirat: „BOGLÁRKA ESKÜVŐI ÉS TÁNCRUHASZALON”. Nyilván a lányé, párja csak kíséri.

Szemben velem leülnek. Arcuk tényleg ragyog. Egy megálló múlva a lány a fiú vállára hajtja  a fejét, az pedig egyik kezével elengedi a kölcsönzői ruhazsák fogantyúját és tartózkodva, gyengéden karolja át kedvesét, simogatja meg annak dzsekijét.

Ifjúságom olvasmányélményei közül nem hiányoztak a népi írók művei. Versek, lírai szociográfiák. Illyés tréfás-keserű hőseposza („Hősökről beszélek”) arról, hogy az uradalmi cselédek éjszaka lopni járnak éhezés ellen az uraság földjére.

Nézem – lopva – a bálozni menőket. A szakmatanulását vagy gimnáziumot nemsokára bevégző lányt és mellette a fiút, a lovagiasat, a szolgálatkészet. Ő talán már végzett is valahol...

Ők nem felelőtlenül, de nagy komolyan és rövidesen családot fognak alapítani, és boldogok lesznek!

– fut át agyamon egy jóslat.

Eszembe jut Illyés Szekszárd felé című verse is, a „terhes kicsi nőről”, a szemközti vonatülésen. A magyarság folytatódását remélte a Ratkó-korszak teremtette, a mainál még sokkal kedvezőbb demográfiai helyzetben, mégis aggódva.Visz tovább egy népet; / eltakart / csempészáruképp hoz / egy magyart.

Szekszárd felé? Szerkesztőség felé. Négy gyermekem van, három egyetemista, egy általános iskolás, én tulajdonképpen mindent meg tettem. A legkisebbel többet kéne foglalkoznom, ez igaz…

É ők itt szemben? Szívemnek kedves előfutárok.

Áldott adventet, közös Magyarország!

 

Fotó: Földházi Árpád

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajni37
2022. november 28. 18:47
A cigányok létszámáról. A legutóbbi országos népszámláláskor 390 ezren vallották magukat romának. A Kemény féle kutatások és a Magyar Tudományos Akadémia adatai alapján létszámuk 650 ezer és 700 ezer között van. A Debreceni Egyetem közelmultbeli 800 ezres felmérése komolytalanra sikerült, mivel a saját bevallásuk szerint is beleszámolták a telepszerüen mélyszegénységben élő nem romákat, a vegyesházasságban élő százezret, illetve a félanalfabéta cigány kisebbségi vezetők bemondásaira alapoztak, akik szokásuk szerint a nagyobb költségvetési források lenyúlása érdekében minden érintettet duplán számoltak. Csak hogy tudjuk hányan vannak.
írmag
2022. november 28. 11:21
Joó István, légy szíves mondd el, hogy a Dikh Tv miért ad egész nap bazsevát, nincs egészségesebb téma a csatorna művelőinek? (nem vagyok skinhead, de mondjuk óránként öt perc másfajta folklor)
apoa
2022. november 28. 10:56
Meg kell a szívnek szakadni olyan szép...
Kormánypárti1
2022. november 28. 09:51
Hm... ez érdekes. Elolvastam az írást, ami már önmagában, advent nélkül is reménykeltő. És tudom hogy nem csupán vágyálom és nem eltúlzott újságírói ömlengés, hanem maga a valóság! Akinek szeme van látja! Az útépítésen dolgozók fele cigány. Az áruház bejáratánál a büszke cigány biztonsági őr fiatalembernek mutatom meg a máshol vásárolt árut, amit ő készséggel és illedelmesen címkéz fel. Kifelé a pénztárnál egy cigány lánynál fizetek, aki olyan szép hogy akár manöken is lehetne és zavartan vált szót a nála fizető cigánynak már nem is látszó, de mentalitásában lemaradt másik cigány lánnyal aki a munkája után érdeklődik. - Ez csak diákmunka, - hangzik illedelmesen és büszkén a pénztáros lánytól. Szóval tanul. Középiskolában, egyetemen? Akár. A bankban a pénztárban is egy cigány fiatalember ül a pénztárban, aki megfontoltan, magabiztosan teszi a dolgát, számolja a pénzt az ügyfeleknek és szolgálja ki őket illedelmesen. Szóval ezek után, miután elolvastam a cikket, majd átfutottam a kommenteket, én szégyelltem el magam a megnyilvánulók helyett. Békés adventet, még azoknak is, akik csak a rosszt képesek meglátni! Talán ez az időszak is jó lehetne arra, hogy kicsit magukba nézzenek és elgondolkodjanak hogy akkor valójában ki milyen is? De nem ringatom magam illúziókba, mert ők nem fognak. Miközben a cigányok ha lassan is de változnak, aközben ők sosem fognak! Számukra létkérdés mások hibáztatása, és sajnos ezt át is örökítik utódaikra. Hasztalan, de kérem őket az advent tiszteletére, vagy csak úgy, gondolják át mit tesznek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!