Túl sok olyan ember van a politikában, akinek nincs lelkiismeretfurdalása

2022. szeptember 15. 11:00

Olyan elsöprő többséggel szavazott egy irányba az ország, hogy úgy tűnik, minden rendben. Interjú.

2022. szeptember 15. 11:00
null
Gundel Takács Gábor
SzemLélek

Ezután az interjú után lehet, hogy megint szemét libsi vagy áruló leszel…

Meglepődni már nem fogok, de azért ez nehéz. Múltkor egy tájegységről posztoltam, és ehhez írta oda valaki kommentben, hogy »rohadt libsi«. Igazából az a bajom, hogy kicsit elfogytam ebben, hogy beszéljünk, beszélgessünk. Beszélgetni akkor lehet, ha a másik is akar, sőt ha sokan akarják. Amíg az emberek többsége nem mer, vagy nem akar megszólalni, mélyebben gondolkodni, addig nagyon nehéz segíteni egy ügyet, egy társadalmat.

Hónapok óta csendben vagy, azt is elmondtad már, miért. Jólesik most ez a csend, vagy már írna a tollad?

Sokkal nyugalmasabb így, persze. De nem vagyok teljesen csendben, csak mást, máshogyan próbálok: azt nézem, ami jó itt, ami működik, ami szép ebben az országban, és beszéljünk arról!

Kényszer?

Belátás, tanulság.

Sikertelen volt a missziód a párbeszédről, egymás megértéséről?

Sikertelennek nem mondanám, mert sok embert elértem, elértünk – de főképp azokat szólítottuk meg, akikkel amúgy is egy hullámhosszon vagyunk. Csak nagyon kevés másképpen gondolkodó emberrel sikerült kulturált keretek között eszmét cserélni. És ha ráadásul én magam közben elégek, és miattam a családomat éri támadás, akkor nem is éri meg.

Úgy látszik, nem tudjuk megbeszélni egymással a dolgainkat. Most kicsit úgy vagyok ezzel, hogy akkor kommunikáljunk olyan dolgokról, amik jók, értékesek.

Nem látsz reményt a közeledésre a nehezebb témákban?

Most nem. Ezért próbáljunk olyan dolgokról beszélni, amikről tényleg tudunk. Az ATV-n futó Géniusz is ilyen. Ez a kvízműsor adta vissza a hitemet az országban. Azt láttam, hogy a tudás, a közgondolkodás minősége lefelé megy. Emiatt, bevallom, féltem, hogy nem lesz sikeres a Géniusz. Ehhez képest nagyon berobbant. Egyébként pedig nekem csak az a dolgom, hogy mondjam, ahogy Isten adta mondanom. Az, hogy kinek adott hozzá fület, hogy meghallja, már nem lehet az én dolgom.

És sokan nem hallják. Ez nem okoz tehetetlen dühöt benned?

Nincs bennem tehetetlen düh, mert mindenki máshol tart a maga útján. És ez így rendben van. Nem lehet senkit sem megváltani, csak segíteni annak, aki meg akarja váltani magát, és ezáltal ő is segít nekem. Aki nem nyújtja a kezét, aki nem kíváncsi, azzal nem lehet mit csinálni. Várni kell, amíg megérkezik. Lehet, hogy rosszul gondoltam, hogy harcolni kell…

Többet gondoltál a társadalomról?

Nem merem minősíteni a társadalmat. Honnan tudjam, hogy nekem van igazam? Én csak egy bolha vagyok. Folyamatosan gondolkodom, hogy jól gondolom-e a dolgokat. Egyébként is,

látszólag tök jó itt minden: olyan elsöprő többséggel szavazott egy irányba az ország, hogy úgy tűnik, minden rendben.

És félreértés ne essék: én nem vagyok ellenzéki, és nem vagyok kormánypárti. Önmagukban vizsgálom a dolgokat, függetlenül attól, hogy ki mondta. Emiatt voltam én már minden, páran köpönyegforgatónak is gondolnak, pedig – azokkal ellentétben, akik feketében és fehérben látják a világot – én csak árnyalatokban próbálok gondolkodni. A családról megjelent cikkem volt az utolsó csepp a pohárban. Fontos emberek hívtak utána négyszemközt beszélgetni. De legalább beszélgettünk.

Akkor továbbra is csendben leszel a nehezebb kérdéseket illetően?

Azt hiszem, igen. Kissé hitevesztett lettem abban, hogy lehet-e értelmes párbeszédet folytatni, kulturált hangnemben. Beszéljünk akkor arról, hogy mi az, ami jó, ami érték, hogyan tudunk pozitív módon építeni embereket! Ráadásul nagyon sok olyan ember van, akit a közélet és a közbeszéd stílusa ugyanúgy nyomaszt, mint engem, és igyekszik távol tartani magát tőle.”

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2022. szeptember 16. 14:09
Gundi sajnos azokkal nem lehet mit kezdeni, akik mindent, ami a kultúránk része volt, mindent ami összeköt egy társadalmat, közösséget, családot (férfi+nő+gyerek értelemben) fel kívánnak bomlasztani válogatás nélkül. Nem igaz, hogy drag queen story hour kéne a gyerekeknek hit vagy erkölcsoktatás helyett, vagy úgy egyáltalán. Nem igaz, hogy valaki akkor nő, ha annak képzeli magát. Nem igaz, hogy mindenkinek alapvető joga van hozzá, hogy ott telepedjen le ahol csak akar. Nem igaz, hogy a világon a legnagyobb veszély a klímaváltozás és azt kizárólag az ember által kibocsátott szén-dioxid okozza és emiatt (Kínán, a legnagyobb kigocsájtón kívül természetesen) rituális-, demográfiai-, gazdasági- vagy tényleges öngyilkosságot kéne elkövetnünk. (vagy hogy ez őszintén érdekelné a magángépes tengerparti nyaralókat vásárló elitet ). Nem igaz, hogy az abortusz csak női egészségügyi kérdés. Nem igaz, hogy a hagyományos család egyenlő lenne a "szivárványcsaládal" Nem igaz, hogy az ukrajnai háború a mi háborúnk Namost azokkal, akiknek ezek a hazugság toposzok képezik az identitásuk gyökerét és ezt kürtölik szét a világban 0-24-ben, nem tudom pontosan, hogy hol és milyen közös nevezőt kéne keresni. Főleg akkor, amikor minden etikus és etikátlan támadást bevetnek annak érdekében, hogy hatalomhoz jussanak az egész világon.
Reszelő Aladár
2022. szeptember 16. 10:07
Mostanában járunk ott, hogy akik tavasszal még a összefosásra szavaztak, azok mostmár úgy emlékeznek, hogy ott sem voltak, aki pedig ott sem voltak, azok úgy emlékeznek, hogy a Fideszre szavaztak. Gundit amúgy bírom mint kommentátort és műsorvezetőt, bármelyiket csinálja, megvan benne egyfajta szakmai igényesség. A közéleti dolgokról meg tudnék vele egész jókat dumálni. Amúgy érdekes néha a barikád túloldaláról is beszélgetni értelmesebb figurákkal. Meglepő, hogy amúgy mennyi mindenben lehet egyetérteni.
balbako_
2022. szeptember 16. 05:31
Bagaria uram a béke barátja.
Csubszi
2022. szeptember 15. 23:15
Igazad van Gundi! Pl. neked nincs helyed a politikában!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!