Napok óta olvasom, hogy Muri Enikő és az „oh yeah” kifejezés összemosódott

2022. március 17. 22:26

Úgy érzem, hogy meg kell szólalnom.

2022. március 17. 22:26
null
Muri Enikő
Facebook

„Nehezen találok szavakat az elmúlt napok eseményei, cikkei, kommentjei után, úgy érzem, hogy meg kell szólalnom. Szeretnék tisztába tenni egy-két dolgot ami a lelkemet nem hagyja nyugodni. Elsősorban hadd mondjak köszönetet, – név szerint: Ragány Misa, Nagy Szilárd, Sasvári Sándor, Nagy Feró, Pataky Attila, Varga Miklós, Varga Vivien, Réthy Zsazsa, Szűcs Norbert – hogy egy ilyen nemes és megtisztelő felkérésben részt vehettem, ami a Nemzeti dal feldolgozása volt. Alázattal, tisztelettel és büszkén énekeltem el a rám bízott soromat, ami a »Kárhozottak ősapáink« volt és igen, nem mehetek el amellett a bizonyos »Oh, yeah« mellett sem, amiről a cikkek nagytöbbsége szólt. Itt engedjetek meg egy kis szakmaiságot. Aki készített/írt már dalt, pontosan tudja, hogy nagyjából minden dalnak van egy olyan szerkezeti része, ami a refrént megindító dinamikus felvezetés. A Nemzeti dal esetében itt egy ilyen történt általam, figyelembe véve a hangulati/zenei »környezetet«.

A szakmából rengeteg visszajelzést kaptam, hogy művészileg igenis belefér, ha valaki így fejezi ki magát. Egy feldolgozásba ennyi előadóművészi vagy szerzői szabadság tényleg férjen már bele. Mi zeneileg gondoltuk újra ezt a feldolgozást, természetesen nem a szövegben. Tolcsvay László 1973-ban gondolt egy merészet, és megzenésítette a Nemzeti dalt. Mi 2022-ben csak egy méltó feldolgozást szerettünk volna létrehozni.

Napok óta olvasom, hogy Muri Enikő és az »oh yeah« kifejezés összemosódott. Engem ez nem zavar de pontosan tudom, hogy nem ezért lettem »persona non grata«. Sajnos az lett nem kicsit túlhypeolva, hogy én milyen eszméket vallok. Az egész pár nap igazából erről szólt. De akkor, ha már itt tartunk és ilyen hosszasan írok, talán bele is fér: Igen, számomra szimpatikus, amit a Kormány képvisel, hogy a béke, a biztonság és a kiszámíthatóság a legfontosabb legyen továbbra is mindannyiunk életében. Mindemellett az emberi jólét, a családok és a munka támogatása az elsődleges a legnagyobb világjárvány és háború idején is.”

Fotó: YouTube

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Xplorator
2022. március 20. 16:35
Kezdem azzal hogy Fidesz szimpatizáns és jobboldali vagyok. De függetlenül ettől (illetve pont ezért), nekem sincs jó véleményem az "oh yeah"-zésről, még kevésbé Muri Enikőről vagy Tóth Gabiról. Tóth Gabi még csak-csak... Elfogadom, nem kritizálom, nem bántom... Ami őt illeti: Emberként - aminek megismertem a médián keresztül - nekem nem szimpatikus. Nem vagyok vele egy hullámhosszon, az ő stílusa, nem az én stílusom. A zenei és előadói stílusa szintén nem. Amennyiben ő is jobboldali, akkor egy platformon állunk, talán egyformán szavazunk és ennyi, nem több. Muri Enikő nekem egyáltalán nem szimpatikus. Nem tudom melyik zenei megmérettetésen indult, de nem jutott tovább, nem díjazták. Ettől függetlenül nagyon erőlködött, nem hagyta annyiban. Szerintem ha valaki kiáll a plénum elé, de nem arat sikert, vonja le a konzekvenciát, álljon félre adja át a helyét annak akit jobban kedvel a közönség. Muri nem ezt tette. Ő erőlködik, kiáll a színpadra továbbra is, nem véve tudomást arról, hogy nem akarják. Ez szánalmas. Mint ahogy szánalmas a Nemzeti Dalt "oh yeah"-zva előadni, és még a magyarázkodásában is a "túlhypeolva" kifejezést használni... És pedig pontosan azért, mert azt a gusztustalan "american feeling"-et favorizálja, amitől egy normális jobboldali értékrendű embernek a gyomra felfordul. Bárki, aki kicsit is elgondolkodik és magába néz, beláthatja: ez a kritika jogos, függetlenül attól hogy kitől jön. Ezen a "yeah"-zésen nincs mit magyarázni, ez a nemzeti érzelem szarral történő nyakon borítása. Ha valaki következetes az elveiben, akkor ezt vállalja akkor is, ha egy vele egy platformon álló követi el. Sőt... Akkor még inkább. Szerintem a jobboldalnak tudnia kellene kit és milyen feltételek mellett vállal fel és enged maguk közé...
Jacques Foche
2022. március 18. 23:50
Magyar nemzeti dalba nem kell „yeah”, mint ahogy „oui” sem, „dá” sem, „muthafaka” sem. A „yeah” azt érzékelteti, hogy a magyar nyelv nem elég jó valamilyen érzelem kifejezésére, melyre csak a sokkal jobb angol nyelv alkalmas. Az amerikai kultúrmocsok annyira átitatta már a ma élő magyarok tudatát, hogy nincsenek sokan, akiknek ez egyáltalán feltűnik. Az előadó politikai szimpátiája e szempontból érdektelen.
Hopsz Juliska
2022. március 18. 20:22
Szegénykém :) ez már mindenen túltesz - nagyon kellett figyelnem, hogy mi az az "oh Yeah". És a nagy figyelem eredménye, hogy egyáltalán nem volt furcsa :D Sajnos ebben a kicsi országban nagyon sok IQ bajnok van!
The Loner
2022. március 18. 19:26
"Én ilyen embereket szeretnék látni és hallgatni, Ki akadályoz meg ebben ? Csak át kell ballagnod a FOS (Független Objektív Sajtó ) oldalaira. Van bőven választék. Máris hallgathatsz koncz zsuzskát brody tinit, padödödt, noart stb. meg minden ami szem szájnak ingere. példaképként kiemelni, és nem szajhakommandót, akik pénzért szopnak, nyalnak, gombot varrnak. " Meg napszámban trollkodnak. Akkor gyakorolj egy kis önkritikát, tudom nem könnyű ,de azért próbáld meg, és kezd magaddal. Gondolok itt elsősorban "pénzért szopnak, nyalnak, gombot varrnak." itt kezd. P.s: Klasszikust idézz pontosan ! "Az van, hogy pénzért mindent. Hát pénzért én is, ne viccelj. Szopok, nyalok, gombot varrok." ( by: Hofi )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!