Túllátni a propagandán

2022. március 24. 15:53

Tények és tévhitek a nemváltással kapcsolatban.

2022. március 24. 15:53
null
Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja
Értékközpontú Pszichológusok

„Az utóbbi időszakban egyre több tisztázó szándékú cikk jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy létezik-e »nemváltás« (tranzíció) gyerekkorban. Mennyire valós kérdés, probléma ez? Mivel a téma rendkívüli mértékben átpolitizált, és még a szakmai közeget is megosztja, fontosnak tartjuk, hogy tényszerűen, szakirodalmi forrásokat alapul véve próbáljunk válaszolni néhány alapvető kérdésre. A cikkben feltüntetjük a hivatkozott tanulmányokat, amiket bárki elolvashat, és maga is levonhatja a következtetéseket.

A nemi identitásról, a szexuális nevelésről való gondolkodás az elmúlt évtizedben, hozzávetőlegesen az utóbbi 5 évben, radikális változáson ment át. Ezt a folyamatot követte a klinikai gyakorlatban a nemi szerep diszfória kezelési lehetőségeinek és protokolljának a módosulása. Mindebből Magyarországon egyelőre keveset érzékelünk, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos ezekkel a változásokkal tudatosan foglalkoznunk. Érvek, kutatások, elméletek szembenállása mellett a politikai erők is eszközként és kommunikációs fegyverként használják a nemi identitás (és orientáció) kérdését. Ebben a feszültségekkel terhelt térben kell minden gyerekekkel foglalkozó szakembernek és szülőnek állást foglalnia a kérdésben, ami egyáltalán nem könnyű feladat.

Arra kérjük az olvasót, hogy próbáljon a megszokott »oldalakon« és »szekértáborokon« túllátva gondolkodni az alábbi kérdéseken. A nemi szerep diszfória és a tranzíció az utóbbi évekig elsődlegesen szakmai kérdés volt (nyilvánvaló szociális, társadalmi és morális vetülettel persze), azonban előbb vált politikai hívószóvá és programponttá, mint hogy meggyőző bizonyítékok rendelkezésre álltak volna az új irányelvek, és az identitás újragondolt definíciói és megközelítései mellett. A szakmai vitát nagymértékben korlátozza a téma világnézetileg érzékeny volta, így az elfogulatlan tudományos kutatás lassan ellehetetlenül. Ha bizonyos kérdéseket nem szabad feltenni, vagy bizonyos válaszokat nem lehet kimondani egy csoport érzékenysége miatt, ott a tudományos kutatás és oktatás szabadsága minden bizonnyal sérül.”

Nyitókép: RODGER BOSCH / AFP

***

Április első vasárnapján újabb négy évre határozzuk meg az ország sorsát, hazánk minden magyar állampolgára eldöntheti milyen irányba tartson közös utunk.

Az elmúlt 30 évben nem foglalkoztatta a politika? Esetleg még nincs is személyes tapasztalata a rendszerváltás utáni időszakból? Vagy csupán szeretné hazánk jelenlegi helyzetét reálisan látni, mielőtt döntést hozna saját és gyermeke jövőjéről? A Mandiner Választási Különszáma erre kínál lehetőséget!

A Mandiner Választási Különszámát ezekben az üzletekben vásárolhatja meg! 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. március 25. 07:59
Ez az elmebaj csak a fidesz agyában létezik,addig sem kell a tolvajlásaikat magyarázni.
Lajoss
2022. március 25. 07:55
Gondolom,ez is egy fideszes gittegylet.
-Zsolt-
2022. március 25. 02:21
Először csak röhejes volt, de most már iszonyúan unalmas állandóan ezzel riogatni. Van ellene törvény, népszavazás, propaganda. Mi kell még? Hogy Jézus lejön, és minden gyerekre erényövet szerel, hogy nehogy suttyomban átoperálják őket? Egy UFO inváziónak nagyobb a veszélye, mint ennek.
aaabbbccc
2022. március 24. 21:50
egy dolog biztos, az emberi faj nem valtozott meg hirtelen az elmult 5-10 evben, vagyis ha a transznemuseg tenyleg olyan mindennapos, elterjedt dolog, akkor annak kellett volna lennie 10-100-500 evvel ezelott is mivel ennek nyoma sincs, innentol kezdve ez nem hinnem, hogy az emberi fajban ez tomegeket erinto, fontos problema lenne, inkabb egy mestersegesen gerjesztett jarvany
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!