Véget ért Orbán Viktor pávatánca, el kell ítélnünk Oroszországot

2022. február 24. 13:36

El kell mondani, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsük Ukrajnát.

2022. február 24. 13:36
Vörös Szabolcs
Válasz Online

„Oroszország ma reggel megtámadta Ukrajnát. Bekövetkezett a legrosszabb, amit még a borúlátóbb elemzők is csak mint legvégső forgatókönyvet emlegettek. Történelem zajlik a szemünk előtt. A percről percre-közvetítést meghagyjuk a hírportáloknak, eddig az állítható megalapozottan, hogy ami katonai erőt Moszkva Ukrajna köré vezényelt, be is veti. Minden irányból. Lövi a fontosabb ukrán légibázisokat, a keletukrán frontvonalon folyamatosak a harcok, robbanások hallatszanak Kijevben, Harkivban, Odesszában. Rakétatalálat érte a magyar határtól 250 kilométerre fekvő ivano-frankivszki repteret, Lembergben megszólaltak a légvédelmi szirénák. Zelenszkij ukrán elnök elrendelte a hadiállapotot, fegyverbe szólította a lakosságot. Lengyelország és a balti államok az országukat ért fenyegetés miatt konzultációt kezdeményeztek a NATO-val, este rendkívüli EU-csúcs lesz.

Most azonban mégis valami olyasmiről kell írnunk, ami nem avul el holnapra. Magyarország helyzetéről. Állást kell ugyanis foglalnunk. Szomszédunkat, ahol 120-150 ezer magyar – és még 40 millió más nemzetiségű ember – él, nyílt katonai agresszió érte. Éri már nyolc éve, de ahhoz, hiába az állandó kijevi figyelmeztetések, sajnos már hozzászoktunk. Ukrán válságnak neveztük. Ez viszont, ami most történik, nem az eddigi szint. Nagyon nem. Európa ilyet minimum a délszláv háború – de inkább: 1945 – óta nem látott. Ez nem olyasmi, ahol helye van az elmúlt évtizedben megszokott, a szövetségi rendszereink adta magabiztossággal osztogatott körmösöknek meg moszkvai bratyizásoknak.

Állást kell foglalnunk: el kell ítélnünk Oroszországot. Az agresszort. Az amúgy helyesen meglépett nagykövet-berendelésnél több kell. Sokkal több. Nemcsak állítólagos szabadságharcos mivoltunk, hanem az elemi emberség is erre predesztinál minket.

Nem elég Ukrajna területi integritását emlegetni – azt épp most semmisítik meg azok az oroszok, jóllehet az ukrán határok sérthetetlenségét 1991 után több nemzetközi szerződésben garantálták. Számunkra is örök lecke: ennyit ér az ígéretük. El kell mondani, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsük Ukrajnát. (Még mielőtt bárki félreérti: nem katonákkal.) Nagyon helyes, hogy készülünk a menekültek fogadására, de a szavaknak most tényleg súlya van. Ha valamikor, hát most helye lenne egy bátor nyilatkozatnak! Az eddig diplomáciai frázisnak számító éles elítélés végre jelentene is valamit. Miért vagyunk képtelenek ezt kimondani? Mert, ahogy a politológus írja, megosztaná a szavazótábort? Komolyan most is ennyi lenne a mérlegelés szempontja, amikor a drag queeneknél kicsit félelmetesebb és közelebbi fenyegetés látszik a horizonton? Csak remélni tudjuk az ellenkezőjét.”

Fotó: Jure Makovec / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. február 25. 22:22
Nem értik itt sokan a nagypolitikát. És nem figyelnek a fontos dolgokra. A sajtó is sunnyog. 8 pontban megállapodott Orbán Putyinnal. Ebben benne voltak, az elfogadottak közt, hogy Putyin és Lavrov pénzét ezután Szíjjártó kezeli. A kilencedik pont, amibe Putyin nem ment bele, de nem is erőltette Orbán. 9. Putyin megtagadta, nem fog szülni. Illetve, egy kicsit mégis: NEW UKRAJNA lesz a neve.
bandee1
2022. február 25. 22:05
Megszólalt a Vörös komcsi patkány! Elítélte te geciláda! Milyen pávatánc, te buzi? Nem gyurcsány adott Toto kutyát Putyinnak? Rühes faszkalap! Elmész a kurva anyádba!
panka45
2022. február 25. 09:42
Amit ezek az ostobák pávatáncnak hívnak, az maga a politika. Dehát ezek nem értik, mert mindig csak valakiknek a háta mögé állva próbálnak izmozni.
Kala pál
2022. február 25. 00:05
Pár évvel ezelőtt volt egy videó, sajnos már nem találom. Leírom miről szólt: békés városkép, parkos-ligetes, tele emberrel,gyerekkel időssel. Ez valamelyik szakadár város volt. Megjelent az égen egy repülő, elszabadult a pokol. Égő, vérző, végtagsérült,halott emberek,gyerekek. A látvány miatt törölték a videót! Most mi történt? Az oroszok visszább vonták csapataikat azonnal lőni kezdték a szakadár várost. Putyin kiállt a nemzettársaiért! Nem ez a feladata? Egyetlen hang nem volt a szakadárok elleni kegyetlenkedésért, Hol voltak az emberi jogvédők? Megmondom: az Usa seggében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!