A szerkesztőségeket elözönlötték a jó ügyek szorgalmas iparosai

2022. február 27. 12:52

Greta Thunberg megfogalmazta már iránymutatásait az ukrajnai háborúról? Ja, most nézem: igen.

2022. február 27. 12:52
null
Hont András
Hont András
Facebook

„Van ugyebár egy egyre erősödő kritikám a média működését illetően. Hogy akadálytalanul és ellenőrizetlenül rohannak át slágerhírek a legnagyobb és legtekintélyesebb orgánumokon is, és ha nyomába eredünk egynek-egynek, akkor valami egészen más derülhet ki, mint amiről eredetileg beszámoltak.

A kritika kritikájaként rendre fölmerül, hogy egyetlen újságíró, kritikus, lilaködös értelmiségi miért tudná jobban, ami a világban történik, mint a nagy hírközlő szervek. Pedig ez nem fölkészültség és infrastruktúra kérdése, hanem a hozzáállásé. A szerkesztőségeket, a »kutatóintézeteket«, a közösségi média csomópontjait elözönlötték azok, akik magukra a jó ügyek szorgalmas iparosaiként tekintenek, akikben föl sem merül, hogy az eleve jónak, hasznosnak, fontosnak tételezett ügyet alátámasztó hírt vagy »»szakértői«« véleményt távolságtartással, gyanakvással kezeljék. Ennek következtében mindent elborít a szentimentális jóemberkedés és a harcos aktivizmus, illetve a fölzaklatott pillanatban élés. Vagyis az, hogy valami aktualitás hihetetlenül magas hőfokú érzelmi azonusulást vált ki, amelyről azonnal tájékoztatni kell a környezetet, hogy azután a következő világmegváltó vagy világot veszélyeztető aktualitás hatása alá kerüljön a közönség, és az előzőre többé vissza se térjen.

Talán hihetőbbé válik, amit mondok, ha nem megyek el szó nélkül amellett, amikor én is bedőlök. Nagyon úgy tűnik, hogy a Kígyó-sziget ostroma abban a formában, ahogy mindenki tudósított róla, nem volt igaz. Én is úgy voltam vele, hogyha van felvétel, és azt validálják a nagy nemzetközi csatornák és a világlapok, továbbá az ellenfél is közzéteszi a maga videóját a sziget elfoglalásáról, ami nem cáfolja az első híreket, akkor biztos úgyis van. Úgy néz ki, nincs úgy. Ám, ha harcban elfogták őket, az a hősiességükön alig változtat, viszont némileg más a helyzet, ha megadták magukat. Nem tudni, mi az igazság, én például biztos nem tudom.

Mindebből a tanulság a konkrét helyzetet illetően az, hogy a trollhadseregek és professzionális propagandagépezet üzemeltetésével vádolt Putyin teljesen amatőr kommunikációs támogatással vágott bele ebbe a háborúba. Az információs küzdelmet az ukránok elképesztő fölénnyel nyerik egyelőre. A nagy általánosságot tekintve pedig azt kell leszűrni, hogy az elmúlt másfél évtized legfontosabb fejleménye – Kína fölemelkedésén túl – a média teljes átalakulása. Az ellenőrízetlenül terjedő hírek és hangulatok valóságfüggetlen önkéntes cselekvés láncolatát képesek beindítani, illetve képesek eltéríteni a valós intézkedéseket vagy azokra inadekvát válaszokat kényszeríteni ki.

Apropó, Greta Thunberg megfogalmazta már iránymutatásait az ukrajnai háborúról? Ja, most nézem: igen. Megnyugodtam.”

Fotó: Sven Lindwall / Expressen / TT NYHETSBYRÅN / TT News Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
borzas63
2022. február 28. 13:13
Ne csináld ezt András! Így hogy haragudjak rád ombre?Figyelem egy idő óta,hogy mossa ki lassan a szemetet a szemedből a szél. Vigyázz,mert testvérednek hittjeid végigvonszolnak a belvároson,s kiakasztanak a bátor Gelgej városházára a többi zászló mellé. S akkor megvalósul a Nagy Dalnok:Brógyi jonsi dala.Ha én zászló volnék! Kisérjen az Úr utadon...
Trinitysum
2022. február 28. 12:11
Hont úr mutathatna példát újságírásban, de ő is csak a kattintásra vadászik. Amíg eszerint fizetnek, addig nem lesz komoly hírszerkesztés, csak a szenzációhajhászás. Az egész média ebből él, ha nem vennétek észre. Ha elég sokan kattintanak rád, akkor híres leszel, és abból már meg tudsz élni, szinte tök mindegy mit írsz vagy teszel ki magadról. A média kiformálja a maga közönségét, pár mondatos információk kellenek, több úgysem fér a mobil képernyőjére, lehetőleg fotóval, nem baj, ha nem a helyszínen készült vagy nincs köze a témához. És miközben valaki ehhez asszisztál, siránkozik, hogy nem korrekt az információszerzés.
zoles
2022. február 28. 09:56
Ma már a média nem tájékoztat, hanem manipulál.
meg elunk
2022. február 27. 21:02
véletlen gombnyomás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!