Vissza kell állítanunk a szakma hitelét, az ideológiai nevelésnek nincs helye az SZFE-n

2022. február 10. 11:07

Másfél éve vagyunk tűz alatt. Mondhatni, mára immunissá váltam a támadásokra.

2022. február 10. 11:07
null
Rátóti Zoltán
Kontra

Kontra: Az SZFE hosszú időn keresztül amolyan hadszíntérként jelent meg a közvéleményben. Milyen érzések kavarogtak Önben, amikor elfogadta a köztársasági elnök megbízását?

Rátóti Zoltán: Az SZFE már nem hadszíntér. Az elmúlt időszakban a remek kancellári vezetés és az alapítványi kurátorok biztosították azt, hogy a magas színvonalú oktatás feltételei adottak legyenek. Már csak és kizárólag a munkáról van szó. Kisebb villongások, az érdekérvényesítő szándékok ütközése előfordulhat, én azonban most nyugodt időszakra számítok. Az építkezés idejét éljük, nem a hadszíntér kezelését.

Kontra: Nem tartott attól, hogy rektorként politikai támadások kereszttüzébe kerül?

Rátóti Zoltán: Mi, akik szerepet vállaltunk az egyetemi modellváltás végrehajtásában, másfél éve vagyunk tűz alatt. Ez idő alatt volt alkalmam hozzászokni a nyomáshoz. Mondhatni, mára immunissá váltam a támadásokra.

Persze nem esik jól, amikor azt tapasztalom, hogy sok évnyi barátság ér véget úgy, hogy egyesek elfordítják a fejüket, amikor véletlenül összefutunk. Mind a két oldal kapott és szerzett sebeket. De felesleges a sérelmeinket dédelgetni, felemlegetni.

Ezzel együtt sincsenek illúzióim azt illetően, hogy egyik napról a másikra eltűnik majd a szembenállás az egyetemről. A magam részéről azt tudom mondani, hogy nem akarok részt venni politikai csatározásokban, szakmai alapon szeretnék vitákat folytatni.

Kontra: Mi jön most, milyen tervekkel kezd neki a munkának?

Rátóti Zoltán: A pályázatomban is kihangsúlyoztam, hogy a magas szakmai minőség az elsődleges célom.

Azt szeretném, hogy az egyetem itthon és nemzetközi szinten is újra egy elismert intézmény legyen. A modellváltásnak és az alapítvány létrehozásának is ez volt a célja, tehát egy megkezdett munkát folytatok.

Mint az egyetemet működtető kuratórium tagja láttam az eddig elért eredményeket, ez nagyban ambicionált, amikor a pályázatomat benyújtottam.”

Fotók: Földházi Árpád

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2022. február 10. 18:04
És a nepotizmusnak sem, kedves Rátóti Zoltán!
manitowoc
2022. február 10. 15:19
2001 óta ez a derék Rátóti az egyetlen, akit úgy neveztek ki rektorrá, hogy nincs - hagyományos úton szerzett - DLA fokozata (sőt, ahogy tudható, még középfokú nyelvvizsgája sincs). Igaz, ez a derék Rátóti annak a kutatóriumnak a tagja, ami kiírta a rektori pályázatot, amiben nem is szerepelt követelményként a nyelvvizsga. Persze, a doktori fokozat SEM szerepelt követelményként, de az a felsőoktatási törvény 2014-es "spéci" módosításának köszönhető: "A művészeti felsőoktatásban... az e törvényben előírt alkalmazási, foglalkoztatási, képesítési feltétel teljesítése szempontjából A DOKTORI FOKOZATTAL EGYENÉRTÉKŰ a jogszabály alapján adományozott díj annak tekintetében, aki a díj tulajdonosa, feltéve hogy az érintett legalább alapképzésben szerzett oklevéllel rendelkezik." Vagyis egy okleveles színész, ha pl. Jászai Mari-díjat kap, akkor neki egyből doktori fokozata lesz. És mivel Rátóti még 1993-ban megkapta a Jászai Mari-díjat, ezért ő már 29 éve doktori fokozattal bír. (Vajon tudja-e az a sok Jászai Mari-díjas színész, hogy nekik doktori fokozatuk van?)
Akitlosz
2022. február 10. 14:18
Melyik állami iskolában nincsen ideológiai nevelés? Melyik egyházi iskolában nincsen ideológiai nevelés? Melyik alapítványi iskolában nincsen ideológiai nevelés? Ahol csak szakmát oktatnak ideológia nélkül, az csak tanfolyam, nem iskola.
MaBaker
2022. február 10. 13:49
Faszság! Magyar nemzeti ideológiai nevelésre van szükség! Ne essünk már itt is a szent semlegesség látszatának csapdájába, mint haladóék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!