Vadai és a (Nem) Való Világ

2021. november 15. 18:10

A DK-s politikus azért gyalázkodott és próbált megalázni egy színésznőt, mert eljátszott egy szerepet.

2021. november 15. 18:10
null
Almási B. Csaba
Mandiner

Az alábbi történetet Robert Knepper mesélte évekkel ezelőtt egy interjújában. Egyszer egyedül utazott egy hotel liftjében, amikor az megállt a negyedik emeleten. Beszállt egy jól öltözött, idősebb hölgy, és amikor meglátta őt, döbbenet és rémület ült ki az arcára és ijedten visszahőkölt. Az amerikai színész azonban elmosolyodott, s intett neki, hogy lépjen be nyugodtan. A nő próbálta legyűrni a zavarát, de továbbra is ideges maradt, mégis bement, majd amikor a földszintre értek, elviharzott.

Akkoriban vetítették a televíziók a nagy sikerű Szökés című sorozatot, és Knepper az egyik leggusztustalanabb, legvisszataszítóbb figurát játszotta. Ő volt Theodore „T-Bag” Bagwell – magyarra fordítva a Zsebes –, aki a történet szerint azért ült a Fox River börtönben, mert gyilkosságokat, nemi erőszakokat, emberrablásokat követett el, mellesleg biszex volt és pedofil. Persze ez sem véletlen, hiszen vérfertőzés útján született, az apja megerőszakolta a Down-kóros nővérét, ennek a gyümölcse lett ő,

és a fater is molesztálta a kis Zsebit.

Knepper pedig zseniálisan hozta a szerepét, eszelős tekintetével, fejrázásaival, a nyelvének rendszeres öltögetésével még az edzett nézőkre is ráhozta a frászt. A színész ugyanakkor állítólag békés természetű, jámbor ember, s bár a magánéletben voltak hullámvölgyek – még szexuális zaklatással is megvádolták, de hát Hollywoodban nem is igazi férfi, akit nem –, nem állandó szereplője a botránykrónikáknak.

Ez jutott eszembe, amikor Vadai Ágnes egyik posztját olvastam a Facebook-oldalán. A DK-s politikus attól a fotótól kapott ihletet, hogy megcsillogtassa a kivételes intelligenciáját néhány mondat erejéig, amelyen Dobrev Klára és az Elkxrtukban őt alakító Gubás Gabi szerepelt. Ismert, hogy sikerült megörökíteni azt a pillanatot, amikor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a politikus mellett sétál el a színész. Hogy mennyire volt spontán vagy beállított ez a találkozás, nem tudni, mindenesetre úgy tűnt,

Gubás őszintén meglepődött és furcsa fintor ült ki az arcára.

Ezt a pillanatot kommentálta Vadai, s azt írta (érdemes szó szerint idézni ezt a kivételes gondolatot): „A fejed, amikor rájössz, hogy hiába kaptál sok pénzt, hogy eljátszd egy filmben, minden tekintetben fényévekre le vagy maradva Dobrev Klárától és örökre ott is maradsz!”

A Gyurcsány-párti parlamenti képviselő tehát azért gyalázkodott, próbált megalázni egy színésznőt, amiért eljátszott egy szerepet.

Vadainak a hosszú pályafutása alatt voltak nagyon rossz pillanatai – az utóbbi napokban sem volt a topon, mikor Müller Cecíliát vonta kérdőre, minek utazik, amikor bajban az egészségügy, vagy amikor Navracsics Tibort rótta meg, mert a fideszes politikus írt a tapolcai mozi vezetőjének, hogy talán nem kellene letiltani az Elkxrtukat –, de most tényleg ráférne néhány hét szabadság. Ez idő alatt talán lenne lehetősége arra, hogy kipihenje az előválasztás gyötrelmeit és azt a kudarcot, hogy nem az általa istenített pártember istenített felesége lett az ő miniszterelnök-jelöltje.

Bár nem vitatom, Vadai az elmúlt években éjt-nappallá téve – és fordítva is – dolgozott kis hazánk, az itt élők boldogságáért, de talán tudott pár röpke órát arra is szakítani, hogy egy-egy filmmel kapcsolódjon ki. Ha így van, talán feltűnt neki, hogy

a színész és az a szerep, amit eljátszik nem ugyanaz.

Hannibal Lecter például felnyitja az egyik FBI-ügynök koponyáját, kivágja az agyának egy részét, megsüti, majd ínyencségként feltálalja neki, de ettől még a pszichopata vadállatot eljátszó Anthony Hopkins nem szadista, kötélre való gyilkos, hanem korunk egyik legjobb színésze. De százszámra tudnánk olyan példákat felhozni, hogy egy rendkívül szimpatikus művész lubickolt a negatív hős szerepében, a legtöbb színész ugyanis imádja megformálni a rossz fiúkat. Mennyivel szegényebbek lennénk, ha nem láttuk volna Latinovitsot az őrült katonatiszt szerepében az Isten hozta, őrnagy úrban, vagy kegyetlen nyilasként az Ötödik pecsétben.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy a megtörtént eseményekre épülő Elkxrtuk milyen mértékben ragaszkodik a valósághoz és mennyiben fikció, és hogy mennyire etikus és korrekt kissé torzított tükröt tartani a 2006 ősze elé. S az is nyilvánvaló, hogy a Gubás Által megformált Dobrev máshogy viselkedett, mást mondott, tett,

mint a 15 évvel ezelőtti valóságos Dobrev.

De hát a produkció alkotói sem állítják, hogy dokumentumfilmet álmodtak vászonra, egyértelmű, hogy játékfilmet készítettek. Gubás Gabi egyébként nagyon visszafogottan, kulturáltan nyilatkozott még a film bemutatása előtt. Azt mondta, talán nála volt a legjobb kezekben Dobrev szerepe, és a megformálásakor kereste a kettejük közötti hasonlóságokat, s meg is találta: a férje melletti kitartást és a maximális lojalitást említette.

Egyébként meg teljesen mindegy, a színésznőnek mi a véleménye arról, akit megformál. Egy a lényeg, hogy jól, hitelesen játssza el az – akár negatív, akár pozitív – karaktert, úgy, hogy az elnyerje a nézők tetszését. Hogy ez sikerült-e Gubásnak, arról szintén lehet polémiát folytatni, de hogy valaki azért gúnyolódjon vele, mert egyáltalán vállalkozott a feladatra, az egyszerűen primitivitás.

Arról nem beszélve: korántsem biztos, hogy Dobrev van olyan jó politikus, mint amilyen jó színésznő Gubás. Utóbbi már hosszú évek óta bizonyított a színpadon és a filmvásznon, a politikus pedig még csak néhány éve próbálkozik ellavírozni ebben a világban,

és épp néhány hete verte meg őt egy outsider.

Azért arra roppant kíváncsi lennék, hogy milyen képet vágna Vadai, ha egy budapesti liftben beszállna mellé Hugh Grant és közölné vele, nagyon sajnálja, hogy nem játszhatta el Gyurcsány Ferenc szerepét, amit egyébként a DK elnöke nagyon szeretett volna.

(Fotó: YouTube)

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Voltkocsmáros
2021. november 16. 09:45
Mangalica sertésnek disznóólban a helye.Ja bocs hát ott van.Nikotintól sárga fogaid kiemelek azt a baromarcodat.Antinő.
vktzmnksr
2021. november 16. 08:51
Pedig hálás lehetne Gubás művésznőnek . Ha Dobrevet kellene eljátszani , egy nőstény tapír alkalmasabb lett volna a feladatra . Vadai pedig hozta a formáját , a taplósötét dékás bárisnyát .
Korrupt Kornél
2021. november 16. 08:51
vadai irigy varangy! Nála rondább nő kevés van a nyilvánosság előtt!
kaltran
2021. november 16. 07:45
Akkor most Vadairól is ejtsünk pár szót. Egy mosónő. Kívül is, bévül is. Bár sajnos nem hal korán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!