Németország nem tett jót magával az Energiewende kapcsán

2021. augusztus 25. 11:05

Németország CO2 kibocsátása szignifikánsan nőtt az elmúlt időszakban.

2021. augusztus 25. 11:05
null
Várkonyi Gábor
Facebook

„Két igazán »haladó« államot szoktak emlegetni, amikor az energiaszektor »zöldítéséről« beszélnek. Németországot és Kaliforniát. Ez ugyan egy határozottan autós tematikájú oldal, de főképpen az elektromos autózással, és az autóiparral kapcsolatos szabályozással van párhuzam az energiaszektor esetében is.

Az autóipar kérdéseit igyekszem megfelelő mélységben elemezni, az energiaszektort pedig igyekszem értelmezni, de ez nem szakterületem, így nem fogalmaznék meg markáns véleményt, inkább csak vitaindítónak dobnék be két linket, ami abszolút main stream media oldalakról származik, könnyen elérhető infókkal, angolul.

Az egyikben arról értekeznek hosszasan, hogy Németország miért nem tett jót magával az Energiewende kapcsán, ami az egyik legszenvedélyesebb vita tárgya szokott lenni zöldek és nem zöldek között. Az apropót az adja, hogy Németország CO2 kibocsátása, –micsoda meglepetés-, szignifikánsan nőtt az elmúlt időszakban.

A másik hír arról szól röviden összefoglalva, hogy Kalifornia a maga stratégiájával sem feltétlenül sikertörténet, és a nagy áramkimaradások megakadályozására nem éppen tiszta energetikai megoldásokat kell –mégis– bevetniük.

https://www.forbes.com/.../german-emissions-from.../...

https://www.reuters.com/.../californias-clean-grid-may.../

Egy Forbes és egy Reuters cikk.

Teszek egy óvatos kísérletet arra, hogy erről valami értelmezhető hangnemű vitát vagy beszélgetést kezdeményezzek, mert engem tényleg érdekel, hogy hogyan kellene értelmezni ezt, ha nem úgy, hogy nem jöttek be egyelőre a számítások.”

Fotó: MICHELE TANTUSSI / REUTERS/POOL / dpa Picture-Alliance via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2021. augusztus 25. 17:02
Egy átlagos családi háznál a napelem megtérülési ideje 15 év. A haszonkulcs átlagosan 5% az áramfogyasztásra kivetítve. Egyelőre gyerekcipőben jár a napelemek hasznosítása. Inkább környezetvédelmi haszna van jelenleg.
zolizolizoltan
2021. augusztus 25. 14:42
A H2O-nak valóban van üvegház hatása, azonban dinamikus egyensúlyban volt évezredek óta. A hőmérséklet azonban folyamatosan emelkedik és erre nem magyarázat egy egyensúlyban levő közeg.
I_Isti
2021. augusztus 25. 14:20
Fukushimában a daicsi az egyik, és dainij a másik atomerőmű. Mind a kettőre hatott a földrengés és cunami kombó, de csak az egyik pukkant ki. Miért?
I_Isti
2021. augusztus 25. 14:17
Dehogynem! Bejöttek a számítások, csak nem azok a számítások, amik publikusak voltak. . .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!