Életem ajándéka – Szubjektív sorok Mádl Ferenc halálának 10. évfordulóján

2021. május 29. 17:23

Az az ember volt, aki – bár bejárta a világot – tudta, hogy itt, ez az ország a mi hazánk.

2021. május 29. 17:23
Korzenszky Richárd
Magyar Kurír

„Sosem vonakodott a munkától. Szerette az igazságot, távol állt tőle a gonoszság. Szerette a szépet: a Balaton-felvidék dombjait, a Balaton vizén tükröződő felhőket. Sokszor néztük a szemben lévő partot. 

Tudta, hogy mennyire fontos a család: az otthon, a testvérek. Az az ember volt, aki – bár bejárta a világot – tudta, hogy itt, ez az ország a mi hazánk. Tudta, hogy nem urai, hanem felelősei vagyunk ennek a világnak. 

Tudta, mit jelent elfogadni a másik embert: megtanulta ezt otthon, a szülőktől. Tudta, hogy európai látókörre van szükség és biztos ismeretekre: megtanulta ezt piarista tanáraitól. És a kérdésre – »E szűk határú lét-e mindenem?« – tudta a választ a hit ajándékából. 

Éjszakába nyúló megbeszélésekre emlékezem, amikor arra kerestük a választ, hogyan lehet emberképet fölvázolni, amit lehetőleg mindenki el tud fogadni. Tudta, hogy az ember ajándékba kapta az életét. Az élet lehetőség. A talentum pedig felelősség.

Tudatosan élt. Képes volt a megismerésre. Elszánt akarattal rendelkezett. Kérdezett és válaszolt. Odafigyelt. Foglalkoztatták az élet nagy kérdései. Tudott különbséget tenni igaz és hamis, jó és rossz, rút és szép között.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2021. május 30. 11:33
Mádl megkapta a francia becsületrendet. Így írom, kisbetűvel, mert a becsületét adta egy külföldi kitüntetésért, azzal hogy a rendszerváltás körüli jogalkotás aktív részeseként részt vett az ország kiárusítását lehetővé tevő törvények kidolgozásában. Medgyessy is hasonló tevékenységért kapott becsületrendet. Nincs szerencsénk az államelnökökkel. Göncz, Mádl, Sólyom, vagy mint a szemét a távoli horizontokra függesztő Áder, akit jobban aggaszt más népek szomjazása, mint az, hogy a nálunk kitermelt ivóvíz huszonöt százaléka hálózati veszteségkén elszivárog.
Miert
2021. május 30. 06:03
Halottról jót, vagy semmit. Róla semmit.
péterx
2021. május 29. 17:31
Egyszer a Tövis utcai kápolnában vettem részt misén- szerettem "inkognitóban" , tehát nem papként, részt venni szentmiséken - , s belémivódott az előttem levő sorban ülő Mádl Ferenc csendesen imádkozó alakja. Tudós, hívő, politikus: életművében ezek szépen egybeforrottak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!