Be a külföldiekkel!

2021. május 29. 17:56

Azon kellene tanakodnunk, hogy hogyan vonzzunk még több bevándorlót Németországba.

2021. május 29. 17:56
null
Alexander Neubacher
Der Spiegel

„Németországnak kettős migrációs problémája van: túl kevesen jönnek. És túl sokan lépnek le. Nyolc év után először 2020-ban nem növekedett a népesség. A honosítások száma 15 százalékkal csökkent – jelentette a Szövetségi Statisztikai Hivatal. Németország felszámolja magát? 

Persze sokan vannak, akik nem szomorkodnak, ha kevesebb a külföldi. A 2015-ös menekültválság óta a bevándorlás sokak számára stresszfaktor, teher, fenyegetés. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter »minden probléma ősanyjának« nevezte a migrációt. Friedrich Merz számítása szerint a menekültek nélkül 2016-ban egymillióval kevesebb embernek kellett volna munkanélküli-segélyt fizetnünk. Az egész vita azt a kérdést kerülgeti, hogy hogyan lehetne korlátozni a bevándorlást. 

Szerintem ez az eszmecsere valóságtagadás. Valójában reggeltől estig az ellenirányú kérdésről kellene beszélnünk: hogyan érhetjük el, hogy nem kevesebb, hanem több bevándorló jöjjön Németországba? Ezt nem a multikulti-aktivisták követelik, hanem komoly szakértők, akik a gazdasággal és a társadalmi biztonsággal foglalkoznak. 

Amikor hamarosan nyugdíjba mennek a legmagasabb születésszámokkal rendelkező években születettek, fordulathoz érkezünk. A keresők mostani 44 milliós száma csökkenni fog, méghozzá 2060-ig akár 25 százalékkal is. A Szövetségi Statisztikai Hivatal hűvös precizitással számolta ezt ki. Az idősek száma ellenben növekedni fog. Nincs olyan ellátórendszer a világon, ami képes lenne ezt kezelni. Főleg a német nyugdíj- és egészségkasszák nem, amik amúgy is egy hólabda sajátosságait viselik magukon. 

De van egy eszköz, ami segít az összeomlás megelőzésében: több százezer ember bevándorlása évente. Németországnak vörös szőnyeget kellene a kvalifikált munkaerő lába elé gurítania. De a képzetlenek is integrálhatók. A nyugdíjrendszer körülbelül minden hatodik befizetője nem rendelkezik német okmányokkal. A társadalombiztosításban részesülő külföldiek teljes munkaidőben átlagosan bruttó 2600 eurót keresnek havonta. Ami Friedrich Merzet illeti: igen, múlt nyáron tényleg egymillió menekült élt segélyen. De minden második keresőképes embernek, aki 2015 óta Németországba jött, már van munkája.”

A nyitóképen: Fatuma Musa Afrah szomáliai emberjogi aktivista a bevándorlást pártoló szervezetek tüntetésén, amelyen a görögországi befogadótáborokban tartózkodó illegális bevándorlók Németországba engedését követelik Münchenben 2020. szeptember 20-án. MTI/EPA/Alexander Becher

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2021. május 31. 12:28
Azért ezt az okost éllel értettem.
egripeti77
2021. május 31. 10:01
Abból a pénzből, amit kb. 20 éve az integrációra, segélyekre fordítanak, lehetett volna a nyugdíjakat is finanszírozni egy ideig. És mondjuk ösztönözhették volna a "hazai" gyermekvállalást is. A 70-es évekig normális számú gyermek született náluk is, tehát a kedv megvolt hozzá. Ezt vissza lehet hozni, de nem akarják valami miatt..... Neubachertől megkérdezném, hogy meddig lesz még rá szükség. Ugyanis az "újnémetek" nem kérnek majd a született német újságírókból, lesz nekik saját médiaszakemberük. Ő meg megy a levesbe...
hátakkor
2021. május 31. 09:41
Németországnak vörös szőnyeget kellene a kvalifikált munkaerő lába elé gurítania. Kolonizáció. Más kiképzi, Németország hasznosítja.
kergeller
2021. május 31. 09:26
nem fel, hogy raszakad a plafon ennyi kamutol?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!