Miért halnak meg Magyarországon ennyire sokan Covidban?

2021. április 16. 10:35

Magyarországot a világon – a miniállam Gibraltár mellett – csak Csehország előzi meg a koronavírus okozta halálozásban. Még.

2021. április 16. 10:35
Lantos Gabriella
24.hu

„Magyarországot a világon – a miniállam Gibraltár mellett – csak Csehország előzi meg a koronavírus okozta halálozásban. Még. Ott április 13-án 2614 az 1 millió főre jutó halálozás. Itt 2487. Elkerülhetetlennek látszik, hogy egy-két héten belül abszolút elsők legyünk. A trend ott határozottan lefelé megy a hétfői 42 új halálesettel, itt legjobb esetben is stagnál 272 halálesettel. Persze legyünk igazságosak, 2000 fölött ezek nem nagy különbségek. Mert a többi európai állam messze elmarad ettől, még az első hullámban megütött Olaszország, Spanyolország is sokkal jobban áll nálunk. Finnország, Norvégia Dánia 500 alatti számokat produkál. Észtország, Írország, Görögország, Németország, Ausztria 1000 körülieket.

Közhely, hogy a koronavírus elsősorban az idősekre veszélyes. Ha az egyes országok adatait összevetjük, jól látszik, hogy valóban 70 év fölött ugrik meg lényegesen a halálozási arány. A 80 év feletti fertőzöttek közül minden hatodik-hetedik ember meghal.

Az széles körben elterjedt tévhit, hogy Magyarország elöregedő ország. Az afrikai országokhoz képest bizonyára az, de Európában nem számít elöregedő társadalomnak. Nálunk a 65 éven felüliek aránya a 20%-os uniós átlagot sem éri el, míg Olaszországban meghaladja a 23%-ot. Ez persze nem meglepő, hiszen ott 83 év az átlagéletkor, itt meg 76. Tehát más országokban több az idős, mégis jobban meg tudták őket védeni. A második-harmadik hullámban már Olaszországban is, ami tavaly tavasszal pedig még maga a rémálom volt.

Magyarország évtizedek óta vezeti az elhízási listákat, ennek kevés köze van az Orbán-kormány politikájához. Sőt! Kifejezetten előremutató kezdeményezés volt a menzareform vagy a chipsadó, amelyeket más országokban példaként idéznek. De sajnos, míg egyik kezével ad a kormány, a másikkal elvesz. A pálinka-szabadságharc ünneplése vagy a korpulens testalkatú politikusok kolbásztöltése, pacalos lakmározása a legegészségtelenebb életmódot propagálja. Ebben a Jobbik-elnök Jakab Péter sem marad le: az általa népszerűsített parizeres, kiflis reggelire, paprikás krumpli ebédre, sztrapacska vacsorára menü az elhízás biztos receptje. 

Összegezve az eddigieket: számtalan olyan tényező van, amivel már régóta küzd a magyar társadalom. Különösen sokkoló ellentmondás, hogy míg az elhízottak és a krónikus betegek száma magas, addig az őket gondozó orvosok és ápolók száma és bére alacsony volt. De mindezek közül a magyarországi Covid-halálozás szempontjából a legvégzetesebbnek egy csöpp kis csoport, az intenzív terápiás nővérek hiánya bizonyult. Már négy miniszter foglalkozik a kormányban az egészségüggyel. Számos neves professzor, kórház- és klinika igazgató ad tanácsot Covid idején. Nem hihető, hogy nem tudtak erről. A korlátozások elrendelésénél és feloldásánál azonban ezt a szempontot rendre figyelmen kívül hagyták.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. április 18. 08:28
Kétségtelen tény és rendkívül feltünő, hogy sok a halott. Ha nem a statisztikai anomáliák az oka, akkor más nem lehet mint a magyar egészségügyi helyzet problémája. Sazekember hiány, más már nem lehet. Az viszont valóban felveti a kormány felelősségét, hiszen 10 év alatt nem rendbe rakni, több mint felelőtlenség .
szarcsi1
2021. április 17. 13:22
Svédország is beállt a sorba az orosz vakcináért. Orbánnak igaza volt.
szarcsi1
2021. április 17. 13:22
Egyre kevesebb a súlyos, szövődményes beteg és csökkent halálozással végződő esetek száma.
szarcsi1
2021. április 17. 13:21
Javul a járványügyi helyzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!