Nem lesz nemzeti érzés tanóra

2021. február 02. 12:55

Senki ne dőljön be az efféle huhogásnak. Mi nem törekszünk átnevelésre. Interjú.

2021. február 02. 12:55
Rátóti Zoltán
Magyar Nemzet

„Az új SZFE-n Szarvas József a prózai színész osztály vezetője, ön pedig a segítője lesz.

A színészmesterséget fogjuk oktatni. Ez azért különleges, mert noha különböző évfolyamokon, de mindketten Horvai István és Kapás Dezső osztályába jártunk az akkori főiskolán. A felkérés után egyeztettük mindazokat az élményeket, tapasztalatokat, tananyagokat, amelyeket Horvaiék nekünk tanítottak vagy velünk csináltattak. Elemeztük, hogyan oktattak bennünket, mert a Horvai–Kapás páros pedagógiai szellemét szeretnénk továbbvinni. Ezt a szándékot erősíti Méhes László tanártársunk, a leendő zenés mesterség oktatója, aki osztálytársam volt. 

Hogyan lehetne összefoglalni a módszer lényegét?

A két mester két módszert képviselt, ezért helyesebb, ha néhány jellemzőt mondok. A színpadi egyedülléttől, a színpadi kapcsolatfelvételtől a partnerre/partnerekre való figyelmen át a jelenetértelmezésen, -elemzésen keresztül a nélkülözhetetlen rögzítőképességig terjedt az első két év mindennapi gyakorlata. Sztanyiszlavszkij módszerét más-más irányból közvetítették felénk.

»A kuratóriumi tagsággal vállaltam, hogy az SZFE – te is jól tudod – egyoldalú képzésében a nemzeti, keresztény értékrend is helyet kapjon« – ezt tavaly nyáron ön írta válaszként Alföldi Róbertnek. Hogyan kap majd helyet?

Szarvas József és én a nemzeti-keresztény értékrendet képviseljük. Nem lesz »nemzeti érzés tanóra«, ezt nem így kell elképzelni. Azt gondolom, hogy a tetteinkkel, világlátásunkkal, gondolkodásunkkal példát lehet és kell mutatnunk, ez a legjobb módszer.

Sokan azzal riogattak a sajtóban, hogy ideológiai oktatás lesz.

Senki ne dőljön be az efféle huhogásnak. Mi nem törekszünk átnevelésre… Korábban hallhattunk ilyen történeteket, melyekről nem is akarok véleményt mondani, mert már nem az intézmény múltjával akarok foglalkozni, vagy összehasonlítgatni magunkat azzal, ami volt: muszáj előre nézni és a saját magunk dolgát végezni”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2021. február 03. 08:12
nem tudtok mast oktatni, mas peldat mutatni, mint amilyenek vagytok. Hatalomhoz dorgolozo, gerinctelen alattvalok, sertett, sokadik vonalas szinhazi, filmes emberek. A diakok, akiket elvileg oktatnotok kellene, akik kialltak a demokraciaert, magasan felettetek allnak. Nektek kellene tanulnotok toluk.
Dorset Naga
2021. február 02. 21:00
Nem is kell ilyesmi, ennek magától kell kialakulnia. És ki is fog mihelyt jó magyar emberek okítják az ifjúságot. Kis idő kell és minden megy a maga útján.
Vén Csataló
2021. február 02. 17:29
Pedig ráférne az SZFE-re. Is.
Vakfolt
2021. február 02. 16:38
"Senki ne dőljön be az efféle huhogásnak. Mi nem törekszünk átnevelésre" Miféle átnevelésre? Libernyákról normálisra? Mert akkor implicit ez azt feltételezi, hogy mindenki balhibbant és maradhat is az. És ha nem törekednek, akkor a saját értékrendjüket nem is akarják átadni? Remélem ez csak egy szerencsétlen fogalmazás volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!