Bokros Lajos gazdasági programot ajánlott

2021. február 17. 14:12

Bokros írásáról – amit nem cáfolnak baloldalról – nyugodtan mondhatjuk, hogy az az összefogás gazdasági programja.

2021. február 17. 14:12
Kötter Tamás
Kötter Tamás
Facebook

„Bokros Lajos az ÉS hasábjain megjelent írásában egy általános, gazdasági programot ajánlott a jobbikkal felpántlikázott (új)baloldal számára a 2022-es győzelmük esetén. Hajaj! Mondom én, emlékezve a korábbi lesújtó gazdasági teljesítményükre: Gazdaságpolitikájuk nagyjából abból állt, hogy eladtak, amit csak tudtak, természetesen külföldi magán és állami (!) cégeknek, majd a cégek szolgáltatásait visszabéreltük; a privatizációval szerzett egyszeri bevételt felélte az állam és amikor újra elfogyott a pénz nemes egyszerűséggel újabb megszorítások jöttek: »kapcsoljuk le a villanyt«.

Na, és ha és, mondaná más. Bokros, írhat, amit akar, már nem politikai tényező. Én meg azt gondolom, hogy nagyon is az, két okból is:

– Teljes káderhiány a baloldalon. Ha az ellenzéki összefogás kísérleti laboratóriumának számító Budapestet nézzük, akkor azt látjuk, hogy vagy huszonéves momentumus hülye gyerekek szédelegnek a folyosókon vagy lépten-nyomon régi, kipróbált elvtársakba ütközik az ember: Draskovics, Gál J., Gy. Német, Tüttő. Ezek után az ember azon sem csodálkozna, ha Hagyó bukkanna fel a sokat látott folyosókon.

– Másrészt a liberális háttéremberek, a kulturális és technokrata „kapuőrök” hatalma, annak ellenére, hogy a kultúra, gazdaság állami színtereiről többé kevésbé kiszorultak vagy éppen utóvédharcaikat vívják, ellenzéki berkekben töretlen. Még mindig képesek fontos ügyekben kontroll alatt tartani az ellenzéket (lásd a felhatalmazási törvény támogatásától miként „tiltották el” őket; előbb kiátkozták, majd taktikai okokból validálták a Jobbikot).

Bokros az írásáról – amelyet senki sem cáfolt a baloldalon (és a jobbik sem – bár szerintem ők azt sem tudják hol vannak) – nyugodtan mondhatjuk, hogy az az összefogás gazdasági programja. Főbb tézisei pedig a következők:

– Rezsicsökkentés megszüntetése (közműdíj emelés).

– A gazdasági szuverenitás (és ezzel a politikai is) feladása, azzal, hogy állami beruházások esetén »külföldi szakértők« járnának el. Azt mondjuk nem fejti ki, hogy milyen alapon és miért avatkoznának be magyar belügyekbe ezek az úgynevezett szakértők.

– Államadósságot 60% alá vinné, ami csak adóemeléssel képzelhető el.

– A rossz hírem, hogy a »privatizáció szükségességéről és mikéntjéről« később közöl írást.

Ha jól sejtem, az állami vagyont, köztük a visszaszerzett közműveket, megint külföldieknek adnánk el, akik, miután a rezsicsökkentést már eltöröltük, nagyjából 20-25 %-al drágítanák a közműdíjakat. Mindehhez a magyar állam garantálná a 6%-os minimum hasznot, ahogy ezt az MSZP-SZDSZ kormányok alatt tették. Komolyan kell(enek) ez(ek) nekünk még egyszer?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugán
2021. február 18. 13:41
Orbánt gyűlölő és cigányozó kocsmai politológusoknak, valamint a momentum rajongó belvárosi büfé világmegváltó ifjú titánoknak igen, nekik ez kell, meg az el Kurcsány féle Démonok Klubja.
Akitlosz
2021. február 17. 22:01
Aztán hol ez a Bokros írás? A Mandiner rendre olyan témákra közül reakciókat, amelyeket nem is közölt.
Akitlosz
2021. február 17. 21:58
"Államadósságot 60% alá vinné, ami csak adóemeléssel képzelhető el." Ez nem feltétlenül rossz ötlet, ha TÉNYLEG államadósságot fizetnének vissza abból az adóból, s persze az ördög a részletekben rejlik és a mértékben. Csak kár, hogy nem hiszem el, hogy egy vörös kormány ezt tenné.
elfújta az ellenszél
2021. február 17. 21:48
Bokros Lajos az MDF utolsó tévedése, ezt már nem élte túl. A Maszop túlélte Panamában kitanult szakértői ténykedését, sőt kedvet is kapott a hasonló kaliberű szakértőkre, lásd Németh Athina
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!