Az OGYÉI vezetése eddig sem volt független

2021. január 29. 12:37

Ma életbe lépett a tegnap megjelent kormányrendelet, amely Magyarországot kiírja a fejlett nyugati kultúrák közül.

2021. január 29. 12:37
Kunetz Zsombor
Facebook

„Ma életbe lépett a tegnap megjelent kormányrendelet, amely Magyarországot kiírja a fejlett nyugati kultúrák közül.

Ez a jogszabály immár lehetővé teszi, hogy a Kormány saját hatáskörben, szakemberek bevonása nélkül hozhasson be az országba bármiféle gyógyszert, vagy oltóanyagot, amely alkalmas a koronavírus járvány megfékezésére, megkerülve az OGYÉI szakmai stábját.

Az OGYÉI vezetése eddig sem volt független, hiszen a főigazgatót nem a Parlament, hanem az EMMI miniszter nevezi ki. Ráadásul Kásler a főigazgató mellé még egy haverokból és -bár az egészségügyhöz nem, de a kormányzó párthoz köthető figurákból is álló- tanácsadó testületet is kinevezett. Ennek ellenére az alsóbb szinteken maradt szakma, és szakmai hozzáértés.

Amire mától már nem lesz szükség, ugyanis a rendelet szerint a gyógyszerészeti államigazgatási szerv (ez az OGYÉI) az állami egészségügyi tartalék kezeléséért felelős szerv kérelmére (ez az ÁEEK, ami megszűnik és helyét az Országos Kórházi Főigazgatóság veszi át) engedélyezi a koronavírus elleni gyógyszer/oltóanyag behozatalát és alkalmazását.

Akkor is, ha ez egyetlen uniós, vagy az EGT országokban sem kapott engedélyt. Pusztán annak a ténynek kell megfelelnie, hogy a világ három országában ezt már használták, ebből a három országból egy az minimum európai uniós tagjelölt állam (tehát nem tag), és egymillió emberen már alkalmazták is. Ez utóbbit a külügyminiszter fogja ellenőrizni.

Ez azt is jelentheti, hogy például olyan gyógyszer/oltóanyag is bekerülhet az országba, amit szudáni, haiti és albán alkalmazás során egymillió embert érintett, ezt utóbbit pedig nem bármely tudományos szakfolyóirat közli le, hanem a külügyminiszter néz utána. Ahogyan nem szükséges semmiféle tudományos bizonyíték sem a gyógyszer/oltóanyag hatékonyságának, biztonságának alátámasztására, azt az OGYÉI a kérelem alapján engedélyezi.

És itt álljunk meg egy pillanatra. A másik feltöltött dokumentum ennek a kormányrendeletnek az elődje és ebben még az szerepel, hogy az OGYÉI engedélyezheti ezen kérelem alapján a behozatalt és alkalmazást. Ezt azonban a Kormány már nem így gondolja, hiszen már nem megengedően az engedélyezésről, mint lehetőségről beszél, hanem kvázi kötelezi az OGYÉI-t az engedély kiadására.

Ráadásul a rendelet alapján a kormány az OGYÉI által kiadott engedély alapján behozott gyógyszer alkalmazásához további feltételeket állapíthat meg. Azaz a kormány nemcsak azt határozhatja meg, bármiféle tudományos társaság jóváhagyása nélkül, hogy milyen gyógyszert/oltóanyagot hozzanak be az országba és alkalmazzanak, hanem azt is megmondhatja, hogy ebből milyen adagolásban és ki kaphat, független annak esetleges javallatától, vagy ellenjavallatától. Tehát a rendelet szerint a kormány még akár a gyártói utasításokat is felülírhatja a mindenható és tudó szerepében.

A gyógyszerbiztonság legalább annyira fontos probléma, mint az atommerőművek biztonsága, ha ezzel így bánik a kormány Paks 2-vel mi lesz?

Persze azt is jobba tudja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2021. január 31. 11:03
Te nagyonhülye. És az OGYÉI-n kívül még mely hatóságot lehet és kell és üdvös leszarni és semmibe venni? Pl. az autók vizsgáztatását végzőket is mert mi van, ha rosszul döntenek? Akkor ki se menjünk az utakra, mert bizonytalan szerv által vizsgáztatott autó jön velünk szembe? Vonjuk kétségbe az összes érettségiztető szervet és diploma osztó kart? ha őket nem, akkor az OGYÉI-t miért igen? Takarodjatok!
rókabácsi
2021. január 30. 11:56
és te mitől vagy ennyire független barom?
furunkulus13
2021. január 30. 01:22
Ezt a kútmérgező, felelőtlen, anarchista balfa@t már rég meg kellett volna fosztani doktori cimétől, és folyamatos rémhirkeltés miatt sittre vágni!!
bpe
2021. január 29. 21:27
mindent is tudó oxiológusunk ösmét felszítta magát, hisz ki (tudja), ha ő nem! "Ez azt is jelentheti, hogy például olyan gyógyszer/oltóanyag is bekerülhet az országba, amit szudáni, haiti és albán alkalmazás során egymillió embert érintett, ezt utóbbit pedig nem bármely tudományos szakfolyóirat közli le, hanem a külügyminiszter néz utána." egen, zsombor, egészen reális meglátás ez, tűpontos és beretvaéles.. "A szkeptikusok már akkor is morogtak, hogy de már az új miniszter retardált elődje is felismerte, hogy ez a tárca így túl nagy, képtelenség egy ekkora minisztériumot vezetni, mégis hogyan gondolta Kásler ennek az elvállalását." "Dr. Kunetz Zsombor sem a bepanaszolt magatartásával, sem az eljárás alatt tanúsított magatartásával nem tartotta tiszteletben más emberek emberi méltóságát, (pl. azon megjegyzése, hogy dr. Cser Ágnes az egészségügy legkártékonyabb személye), hogy nem lehet megbízni az etikai bizottságban, a hálapénzen történt szocializálódás miatt. Dr. Kunetz Zsombor nem tartotta tiszteletben az alapvető etikai normákat." "A Bizottság súlyosbító körülményként értékeli, hogy bár a felületet magánemberként gondozza, azon magát olyan címekkel is felruházza, amellyel feltehetően nem rendelkezik, pl. egészségügyi szakértő. Ezen címének használatát azzal magyarázta, hogy régóta dolgozik az egészségügyben, szakvizsgával, közgazdasági BMA oklevéllel rendelkezik, így ez a cím megilleti." ..és akkor téged kellene komolyan venni? kac.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!