A bohóc, a szamár és az amerikaiak

2020. augusztus 28. 11:42

Figyeljünk kicsit a novemberi elnökválasztásra készülő Egyesült Államokra, és menten szebbnek tűnik a Dâmbovița-parti felhozatal.

2020. augusztus 28. 11:42
Pataky István
Krónika.ro

„Joggal panaszkodunk Románia politikai elitjére. Főleg mostanság, amikor tényleg a legkisebb növésű békák ülepe alá süllyedt az állam vezetésével próbálkozók emberi és szakmai színvonala. Elszörnyülködünk a bukaresti hírtévék leplezetlenül elfogult, hisztérikus stílusán. A pokolba kívánjuk az újabb mellébeszélésre épülő választási kampányt. Megállapítjuk kétszármincharmadszor, hogy ez az ország menthetetlen, ilyen sehol máshol nincs, és reménytelen az egész.

Én erre azt mondom, vessük elkeseredett, köldöknézéshez szokott szemeinket az újkori demokrácia mintaképére, az ígéretek földjére, arra a nagyhatalomra, amelytől olyan sokszor vártunk mindhiába megoldásokat. Tán a pszichológusok szokták mondani, hogy egy beteg kedélyén segít a »gyógypletyka«, azaz egy másik beteg ember esetének elmesélése, aki sokkal rosszabb állapotból épült fel csodával határos módon. Figyeljünk kicsit a novemberi elnökválasztásra készülő Egyesült Államokra, és menten szebbnek tűnik a Dâmbovița-parti felhozatal.

Először is itt van ez a George Floyd-féle izé. Nem tudom, mi a megfelelő szó arra, ami a fekete embert meggyilkoló fehér rendőr esete után történt. Mert szép lenne, ha tényleg a rasszizmus elleni tömeges kiállást látnánk a demokráciáját bő kézzel exportálni akaró Amerikában. De nem csak azt látjuk. Az érthető tüntetések mellett rombolást láttunk és látunk. Az ócska, primitív bosszúvágy megnyilvánulását, olyasmit, ami éppen a valóban rasszisták klasszikus előítéleteihez ad friss tápanyagot. Láthattuk még a pillanatok alatt aktivizálódó haszonleső politikát, a rasszizmus langyos témáját újra felmelegítő demokrata párti, szocialista, anarchista egységfront felállását és természetesen a nagy, csúnya ördög ujjal mutogatását. Mert valójában nem egy fehér rendőr a fekete ember gyilkosa, hanem maga Donald Trump. Nagyjából ez a verdikt született a magát haladónak nevező oldalon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vorosful
2020. augusztus 28. 16:18
"Az érthető tüntetések mellett rombolást láttunk és látunk. Az ócska, primitív bosszúvágy megnyilvánulását, olyasmit, ami éppen a valóban rasszisták klasszikus előítéleteihez ad friss tápanyagot." Meg az sem kizart, hogy szandekos. Az elso ilyen nevezetes ugy Trayvon Martin (Florida, a fekete gyerek, akit lelott - alulrol, a foldon fekve, Trayvon folotte - George Zimmermann, akinek mellekesen ket helyen be volt torve hatul a koponyaja, es nem attol, hogy reszegen elesett...). _Ezt_ az ugyet kapta fel Obama, olyannyira, hogy 2013 januarjaban a gyaszolo csaladot a State of the Union-ra is meghivta, kvazi az o esetuket teve a fektelen rasszizmus iskolapeldajava. Utana meg a fergusoni esetet sulykolta (ahol egy 7-11 uzlet kirablasi kiserlete utan lottek meg a pacienst). Azaz olyan esetekbol csinalt kozugyet, ami maximalis arokasasra utazik, mert az atlag feher nem gondolhat mast, mint hogy "en meg akkor is bunos vagyok, ha nyilvanvalo tamadastol megvedem magam". Ha Obama nem mongolidiota (marpedig nem az), ezt tudnia kellett volna. Nem hiszem, hogy az "in your face", pont ezeknek az eseteknek felfujasa nem szandekos provokacio, nem arra utazott, hogy rasszizmust _keltsen_ olyanokban is, akik jamborak lennenek. Itt elve nincsenek ketsegeim, hogy minden esztendoben lelonek nehany valoban tokeletesen artatlan feketet, eloiteletes felelembol. De aligha veletlen, hogy Obama nem ilyenbol csinalt "nemzeti ugyet", meg a BLM sem ilyenbol sarjadt ki, hanem abbol, ami a maximalis ellenreakciot tudja kivaltani (regi trukk, olyan, mint Magyarorszagon "ha nincs elog antiszemitizmus, gerjesszunk".) Obama kulonben tenyleg "fantasztikus". Par hete nyilatkozott (a BLM kapcsan) es kozolte a nagyvilaggal, hogy a rasszizmus remes, es Amerika orok szegyene, hogy evtizedek ota semmit nem tesz a helyzet megoldasara. Nem szep? Ha ezt John Doe alabamai fekete vizvezetekszerelo mondja, egyutterzek. Ha valaki olyan mondja, aki epp a napokban 8 esztendeig volt az USA elnoke (kozben egy ideig teljes demokrata tobbseggel), akkor, ize... mintha a dolog kicsit budos lenne. (Termeszetesen Trump az elso pillanattol tokeletesen, egyszemelyben felelos erte!) Hofit idezve: anyukad...
istvanpeter
2020. augusztus 28. 15:38
Persze az Egyesült Államokban csak néha-néha és itt-ott van demokrácia.
Takita
2020. augusztus 28. 13:22
Amerikai barátaim azt üzenték: ne higyjünk a liberális sajtónak, és megtévesztők a közvélemény kutatások. Az átlag amerikaiak mélyen megvetik ,ami történik. A rendet és a biztonságot akarják. És azt se nagyon ,hogy mi a demokratáknál jól látható, hogy egy szenilis vénember hátán akarnak becsusszantani kb. két év mulva egy női elnököt.
Teréz A Piréz
2020. augusztus 28. 13:16
Az utolsó mondatod színigaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!