A történelemhamisításról

2020. július 27. 12:35

Tóth Gy. László emelte a tétet és engem konkrétan történelemhamisítással vádol.

2020. július 27. 12:35
Ablonczy Balázs
Facebook

„Most már mindenki megszólalt napjaink egyik kulcsfontosságú és a magyarság élete szempontjából elsőrendű közéleti hepciáskodásában, a trianoni békeszerződés körülményei és a szabadkőművesség összefüggésének kérdéseiben: a száj- és arcsebésztől kezdve a bukott (egyébként közgazdász végzettségű) polgármesterig. Ezzel nincs is semmi baj, mindenki mondja el, ami a szívén fekszik vagy amitől nyom az epéje.

Mai, Magyar Nemzetben közölt cikkével Tóth Gy. László emelte a tétet és engem konkrétan történelemhamisítással vádol, egy, a Népszavában korábban megjelent interjúm kapcsán. Nagyon megnyugtató, hogy a mai cikke címe szerint mindezt indulatok nélkül teszi. Egy mondatot idéz tőlem, szövegkörnyezetből kiragadva. A teljes gondolat így hangzik:

»A dolog lényege az, hogy azokban az időkben alapvetően a szabadkőművesség is nemzeti álláspontra helyezkedett. A francia, a román vagy a magyar szabadkőművesek is úgy gondolták, hogy a „nagy viharban” nekik elsősorban a hazájukat kell segíteniük. Azt, hogy a szabadkőművesek között valamiféle nemzetközi suskus lett volna, ráadásul ebben a magyar szabadkőművesek rosszabb hazafiként viselkedtek, mint például a románok, nehéz lenne történeti adatokkal alátámasztani.«

Ebből a néhány mondatból mindenki számára kiderülhet, hogy a különböző szabadkőművességek első világháború alatti szerepéről beszéltem. Erről az időszakról Raffay Ernő sem ír sokat citált, de láthatóan kevesek által olvasott könyveiben, amelyeknek fő cselekménye 1912-ben, nyolc évvel Trianon előtt lezárul: »Természetesen - főképp terjedelmi korlátok miatt - a hazai szabadkőművesség tevékenységének több fontos fejezetét nem volt módunk a maga természetességében kifejteni. E területek: a szabadkőművesség álláspontja a nemzetiségi kérdésről, a világháborúról és Magyarország világháborús részvételéről« - írta erről ő maga. (Raffay Ernő: Politizáló szabadkőművesség. Köröstárkány-Kápolnásnyék, 2019, Kárpátia Stúdió. 375. oldal)

Hogy a mondottak alapján ki hamisít: én, vagy az, aki kiragadott gondolatokhoz fűz önkényes kommentárokat, és mindenféle politikatudományi végzettség nélkül címezi és címezteti magát politológusnak, azt az olvasókra bízom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zzzz
2020. július 28. 19:04
komolyan faszom, ha ez lett az ufi/reakcióból, akkor inkább be kéne zárni az egész oldalt, aztán akik most csinálják indítsanak egy újat hasznos idióták névvel.
catalina9
2020. július 28. 14:49
A dolog lényege az, hogy azokban az időkben alapvetően a szabadkőművesség is nemzeti álláspontra helyezkedett. A francia, a román vagy a magyar szabadkőművesek is úgy gondolták, hogy a "nagy viharban" nekik elsősorban a hazájukat kell segíteniük. Azt, hogy a szabadkőművesek között valamiféle nemzetközi suskus lett volna, ráadásul ebben a magyar szabadkőművesek rosszabb hazafiként viselkedtek, mint például a románok, nehéz lenne történeti adatokkal alátámasztani." azért nem olyan nehéz az Ablonczy elvtárs: A szabadkőműves zsidó Pikler Gyula professzor!! a pesti jogi karon, így szólt a magyar diákjaihoz 1901-ben: Az én célom az, hogy az önök szívéből az olyan kicsinyes fogalmakat, mint haza, nemzet, kiirtsam." Aztán az ő vezérletével alakult meg a zsidóktól hemzsegő balos Galilei kör, amelynek a főleg zsidó tagjai lettek a véresen balos internacionalista Dicsőséges Tanácsköztársaság dicső vezetői... a nagy viharban...
Vén Csataló
2020. július 27. 22:39
Nagyszerű ötlet volt beidézni a teljes bekezdést, nehogy ki legyen ragadva a mondat a kontextusból. Így legalább világos, hogy Tóth Gy. sebészi precizitással értelmezte a mondatodat (és a bekezdésedet is!), amikor azt mondta, hogy történelemhamisítást művelsz. Pont azt!
Vucli Tóbiás
2020. július 27. 20:37
Kedves Ablonczy Balázs, a polcomon van a "Visszatért Erdély", valamint "A miniszterelnök élete és halála". Ezeket olvastam, hasznomra váltak, fogom őket még olvasni. A polcon van és olvasásra vár a "Nyombiztosítás", illetve kölcsön fogom kérni, és úgy fogom olvasni "Az ismeretlen Trianon"-t. Köszönöm ezeket a munkákat. Hatalmas tudás, imponáló szerénység, humor, irónia -- közben világos elkötelezettség. Jók ezek. Az Ufi-ról meg annyit, hogy azokban a reménytelen években is reményt adott. Tudtam, ha kiveszem a postaládából, nevetni fogok, és úgy fogok felülemelkedni a hétköznapok hervasztó ostobaságain. (Néha rákeresek egyik-másik számra a neten -- azok az írások rendben vannak ma is.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!