Tíz éve a családok szolgálatában

2020. május 28. 09:05

A gyermekes háztartások a bankok, az ingatlanforgalmazók és az autókereskedők legjobb ügyfelei.

2020. május 28. 09:05
Fűrész Tünde
Magyar Nemzet

„Tíz évvel ezelőtt olyan történelmi változás következett be Magyarországon, amely alapjaiban változtatta meg hazánkban a családok helyzetét és általában a családi értékekhez való viszonyunkat. Ennyi idő távlatából bátran beszélhetünk családbarát fordulatról, új korszak kezdetéről. A 2010 előtti politikai elit a gyermekes családokra úgy tekintett, mint akik csak kiadási tételt jelentenek. Nem véletlen, hogy a gazdasági válság évei leginkább a gyermekeseket sújtották. Az akkori kormány ölbe tett kézzel nézte, ahogy adósságcsapdában vergődtek a családok, és ahelyett, hogy segített volna, inkább még meg is nyirbálta a családtámogatásokat.

Ebben a helyzetben a családok a mindennapi megélhetésért küzdöttek, érthető, hogy a gyermekvállalásra sokan még gondolni sem mertek. Mindez pontosan abban az időszakban történt, amikor a Ratkó-unokák nagy létszámú korosztálya harmincas évei derekán még sok gyermeket vállalhatott volna, ezzel is mérsékelve a népességfogyást. Ösztönzők hiányában azonban erre esély sem volt. A szocialista kormányzás hozzáállását mutatja, hogy az akkori minisztériumban a segélyek főosztályához tartoztak a családtámogatások, jelezve, hogy mit is gondoltak a családokról.

Ezzel szemben a 2010-ben megalakuló második Orbán-kormány kormányzati stratégiájának középpontjába helyezte a családokat, első intézkedései között visszaállította a gyest három éves korig, a családi pótlék folyósítását iskoláztatáshoz kötötte, bevezette a Nők 40-et és a családpolitika zászlóshajójaként elindította a családi típusú adózást, erősítve a felelős, munkavállaláshoz kötött gyermekvállalást. Nem mellesleg a Soltész Miklós által vezetett szociális és családügyi államtitkárságon létrejött a családpolitikai főosztály.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. május 28. 10:45
A "családbarát" kormány idején rohamosan csökken a születések száma, az emigrálóké viszont emelkedik: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_wdsd001a.html https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnt001c.html
fideszes2022
2020. május 28. 10:13
Meg a futball szolgálatában.
pemete jakab
2020. május 28. 09:13
1000 lakosra eső születések száma: 2008: 9,9 2019: 9,1
vendelin
2020. május 28. 09:11
A családbarátság az, amiért különösen sok támadást kapott a kormány az "európai demokratáktól". Mostanra azonban világossá vált, hogy egy súlyosan elöregedő társadalomban milyen fontos az, hogy minél több gyerek szülessen. Ez azon túl, hogy a nemzet fennmaradásának a záloga, alapvető társadalmi és gazdasági érdek is. A gyermekek, a családok támogatása befektetés a jövőbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!